#Colectiv. Ruptura la spitale in cazul donatiilor. Cine o coase?

In ultimele zile, zeci de oameni, din Bucuresti si din tara, au donat si au trimis spre spitale cutii cu medicamente si ustensile medicale necesare tratarii victimelor de la #colectiv. In continuare, oamenii – unii de capul lor, altii organizatii in grupuri de voluntari – merg in spitale si doneaza ce li se spune ca „ar trebui”, ca „ar fi nevoie”. Unii intreaba o infirmiera, altii o asistenta, altii o asistenta-sefa, altii vorbesc cu vreun medic pe care il cunosc. Unii doneaza ce cred ei ca „ar trebui”, fara sa intrebe pe cineva. In unele spitale se completeaza un formular de donatii, in altele se dau consumabilele in mana asistentelor.

 

Pentru ca s-a creat o adevarata isterie, pentru ca pe Facebook circula zeci de liste „cu necesarul de medicamente si echipamente” de la spitale si mai ales pentru ca oamenii CONTINUA sa duca in spitale fese sterile, pansamente, spirt, scutece, aleze etc., am sunat la Unifarm, ca sa aflu care e situatia, ce au facut cu donatiile, de ce nu ajung in spitale donatiile primite.   

 

Pentru cine nu e la curent, ministrul Sanatatii a anuntat, acum doua zile, ca toate donatiile vor fi centralizate si distribuite de Compania Nationala Unifarm, in functie de necesitati si de specificul unitatii.

 

 

„Am asigurat pentru toate spitalele care au victime internate, de vineri noapte pana acum, tot ce s-a putut. Numai ca exista posibilitatea ca la nivelul spitalelor, intre sectii si management, sa nu fie o comunicare foarte buna. Noi ducem, de vineri noapte, din surse proprii, tot ce e nevoie in spitalele care au victime, in functie de necesitati. De marti incoace ducem si donatiile primite. Voluntarii, cu informatiile pe care le-au obtinut pe surse, pe care le-am si verificat, ne-au ajutat foarte mult”, a spus Adrian Ionel, presedinte al consiliului de administratie Unifarm. 

„Se comunica disparat, iar atunci cand noi facem aprovizionarea, nu se anunta intregul spital, asa ca anumiti medici sau asistente n-au de unde sa stie ca exista pe stoc ce au nevoie si le spun oamenilor «da, ne trebuie». Oamenii sunt animati de foarte bune intentii, iar asta e bine. De fapt, nu e nicio problema daca oamenii duc medicamente si consumabile, va mai fi nevoie de ele. Pe de alta parte, sa stiti ca nu e exclus ca in unele spitale sa fie o falsa nevoie”, mai spune Adrian Ionel.

 

„Am primit, in ultimele zile, medicamente si consumabile medicale atat de la persoane fizice, cat si de la persoane juridice si inca mai vin donatii. Incercam sa centralizam tot ce am primit si sa anuntam, public, pe site-ul nostru, cine si ce a donat. De asemenea, sper sa reusim cat de curand sa punem pe site si informatii legate de ce a primit fiecare spital in parte, unde am dus, ce anume, ce cantitati”, a declarat Roberta Vornicu, departamentul de Comunicare, la telefon.

„Am dus pana acum (joi, 5.11.2015 – ora 14.00) donatii la Floreasca, la Elias, la Spitalul de Arsi, la Municipal (Universitare) la Sf. Ioan, la Bagdasar a ajuns masina cu donatii fix acum 45 de minute (joi, 5.11.2015, deci in jurul pranzului – n.r.), la Pantelimon exact acum s-a intors colegul meu din teren. Avem peste 30 de procese verbale si de avize de predare/primire a marfii. La Bagdasar si la Municipal, pana la ora 17.00 au fost duse doua transporturi. Pentru tot ce am primit si ce am donat exista documente parafate si semnate. Am dus aleze si ne-a spus toata lumea sa nu mai ducem, de exemplu”, a spus mai Roberta Vornicu.

 

Potrivit lui Adrian Ionel, joi, in jur de ora 21.00, pe site-ul unifarmromania.ro vor fi puse listele cu tot ce s-a donat si tot ce s-a distribuit.

 

Luni, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a iesit la declaratii oficiale si a anuntat ca spitalele nu au nevoie de nimic, oamenii sa nu mai doneze, ca se descurca, au tot ce le trebuie. Tot atunci, noi deja stiam – din teren – ca in spitale nu sunt aleze, pansamente, medicamente necesare tratatii ranitilor.

Dupa ce oamenii s-au activat pe retelele de socializare, marti, ministrul s-a razgandit si a anuntat oamenii ca pot dona consumabile, echipamente, medicamente, urmand ca Unifarm sa centralizeze ajutoarele si sa le duca la spitale, ca sa existe un control.

Miercuri, numai din informatiile mele, zeci de voluntari au dus in toate spitalele medicamente si consumabile.

Azi e joi si din spitale inca ni se spune ca lipsesc consumabile de care au nevoie, in timp ce Unifarm declara ca s-au trimis donatii peste tot, masini incarcate cu de toate – ce a cerut fiecare spital in parte.

 

Undeva se rupe lantul acesta si nu stim unde. Nu sunt in masura sa fac o investigatie, dar stiu ca am colegi din presa care ar putea vedea unde e problema. S-a format un fel de gaura neagra a „lipsurilor” in cazul #colectiv, donatiile curg din mai multe directii, si cu toate astea nu stim daca ajung toate acolo unde trebuie.

 

In tot acest timp, zeci de raniti – si rudelele si prietenii lor – asteapta o minune si isi cer dreptul la o noua sansa, iar zeci de medici isi vad de treaba, operand ore in sir, de vineri incoace.

E un haos si nu stim ce sa facem: ii dam aleze asistentei care ne cere, ii trimitem Dermazin asistentei-sefe care spune ca au ramas fara, cautam pansamente Grassolind pentru spitalul la care s-au terminat? De unde cumparam cearsafuri albe? Unde gasim perfuzoare? Un spital are nevoie de calculatoare. (!) Ce facem cu asistenta care ne-a sugerat sa donam bani spitalului? Ce ii raspundem celei care ne-a spus sa aducem scutece? Este sau nu este nevoie?

Pentru voluntari nu conteaza daca au prea mult, chiar nu conteaza acum. Conteaza sa stim ca oamenii aia care se zbat intre viata si moarte au parte de tot ce e nevoie.

Donatii pentru spitale in cazul Colectiv (5) Donatii pentru spitale in cazul Colectiv (7)

Donatii pentru spitale in cazul Colectiv (3) Donatii pentru spitale in cazul Colectiv (2)

 

Pentru cei care vor sa doneze, datele de contact de la Unifarm sunt: office@unifarm.ro, Persoana de contact: Adrian Vasile – telefon : 0742.143.751

 

Daca vreti sa donati in nume propriu – nu este nicio problema sa procedati asa -, nu uitati sa completati formularele de donatie dela spitale. E important pentru a sti ca ceea ce donezi ajunge acolo unde chiar este nevoie. 

 

*Este o situatie exceptioanala, de aceea gasiti aceste informatii aici (si nu pe Facebook, unde am incercat sa dau mai departe toate informatiile la care am avut acces de vineri noapte incoace).

 

Foto: aici. Mai multe imagini gasiti pe contul public al lui Adrian Ionel.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!