Calendarul de Advent, prilej de bucurii

Am copilarit fara calendar de Advent, desi traditia – am aflat de curand de pe Google, doh! – exista de multa vreme in lume. Dar cine spune ca nu te poti bucura de o traditie chiar daca o descoperi cu vreo 30 de ani intarziere? Calendarul de Advent (cuvantul latin adventus, care inseamna venire) este cel care te ajuta sa tii socoteala zilelor ramase pana la Craciun – un loc in care vei gasi, zi de zi, pana la Nasterea Domnului, cate o bucurie, o atentie, o bomboana, o scrisoare, o poveste etc. care sa te apropie de sarbatoarea cea mai frumoasa din an.

Desi Adventul exista in biserica, din punctul de vedere al pregatirii spirituale, inca din secolele V-VI, traditia calendarului de Advent este destul de recenta. Aceasta este, se pare, o mostenire de la germanii luterani, care au inceput sa numere zilele pana la Craciun, an de an, inca din secolul al XIX-lea. Initial, metodele erau simple: se scriau zilele cu creta pe usa casei sau se aprindea o lumanare in fiecare zi (o poveste in detaliu despre aceasta traditie gasiti aici).

Astazi, exista sute de variante de calendare de Advent si tot atatea variante de surprize care se pot ascunde in spatele fiecarui numar de la 1 la 24 (1-24 decembrie, cand e Ajunul Craciunului si ultima zi de Advent). Sunt oamenii care mesteresc singuri calendarele, dar si oameni care le cumpara gata facute, din magazine online sau offline.

Pentru toti cei care inca nu au facut Calendarul de Advent (desi cam trebuia sa fie gata :)), am adunat aici cateva idei. Poate aveti chef si timp de a incepe o astfel de traditie. Eu stiu sigur ca azi si maine voi sta si voi bricola primul nostru astfel de calendar. Si am sa-l umplu cu mici bucurii – un biscuite de casa, o carte de colorat, un biletel pentru el, o scrisoare pentru David, un indemn la o plimbare, idei de activitati in trei, o invitatie la o cafea intr-un loc in care nu am mai fost, doua bilete la film si inca 16 bucurii care sa ne faca  mai frumoasa asteptarea Craciunului.

Pentru inspiratie, deci, va las mai jos cateva sugestii de calendare.

calendar-de-advent-3

calendar-de-advent-2

calendar-de-advent-1

calendar-de-advent-1

Detalii aici.

calendar-de-advent-4

calendar-de-advent-6

calendar-de-advent-5

Detalii aici.

calendar-de-advent-9

calendar-de-advent-10

Detalii aici.

calendar-de-advent-21

Deatalii aici.

 

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!