#Interviu. Vlad Buda, Steam Coffee Shop: „Românii se bucură mult de cafea”

Îmi place cafeaua și o beau cât de des pot (am început să beau târziu, după 25 de ani, și am de recuperat 🙂 ). Nu-mi place fiindcă mă ține trează,  nu am observat să aibă acest efect asupra mea, ci îmi place pur și simplu. Îmi place mirosul de cafea proaspăt râșnită, îmi place gustul de cafea caldă-caldă, îmi place că o pot bea singură și că o pot bea cu alții. Îmi place și cu lapte, dar mai bună-i neagră.

Și pentru că-mi place atât de mult, l-am rugat pe Vlad Buda, de la Steam Coffee Shop, să-mi vorbească despre ea, în avanpremiera Campionatului Național de Aeropress (care are loc sâmbătă, 16 septembrie, la Beans&Dots și Mezanin, Palatul Universul).

 

Beau românii, în majoritatea lor, cafea mai proastă decât alte naţii?

Cafeaua de specialitate este o bucurie, nu este o necesitate, de aceea este un foarte bun indice pentru nivelul de trai din orice mare oraş. Faptul că au apărut în ultimii ani locuri unde poţi savura selecţii speciale de cafea, preparate cu grijă, nu poate fi decât un semn bun pentru noi, înseamnă că învăţăm să ne bucurăm de o cafea bună. Nivelul de rafinament pentru mâncare, băutură, vestimentaţie, artă nu poate creşte deodată. Nivelul de trai, salariile influenţează mult consumul. Educaţia se face încet şi sigur, nu cred că este ceva ce trebuie făcut rapid şi superficial.

Cum vezi tu, ca barista, relaţia pe care o au românii cu cafeaua cea de toate zilele?

Spre norocul nostru, avem un cerc de oameni foarte deschişi la încercări; în acelaşi timp, există  concepţia că „noi ştim mai bine!”. Vorbind strict din experienţă, românii se bucură extrem de mult de cafea. Nu o iau ca pe o necesitate, ci mai degrabă ca pe o plăcere.

Cum consideri să se fi schimbat obiceiul băutului cafelei în România ultimilor cinci ani, să zicem?

Cafeaua a intrat în viaţa oamenilor ca un deliciu. A apărut cafeaua de specialitate şi asta a schimbat totul. Cafeaua a fost descompusă şi refăcută în multe feluri. Oamenii au ajuns să înţeleagă ce beau.

E adevărat ce se spune, că românii preferă cafeaua la ibric? E bine, e rău?

Cafeaua băută în oraş este o foarte mică parte din totalul de cafea consumată. Atâta vreme cât produsul folosit este bun, curat şi aduce bucurie, nu poate decât să fie bine.

Cum recunoşti, în fapt, o cafea bună-bună atunci când o bei în oraş?

În primul rând, cafeaua este un fruct şi nu ar trebui să fie amară, ar trebui să aibă gust fresh, de fruct, să fie echilibrată, să nu fie în nicio extremă, nici acră, nici amară.

Ce este esenţial pentru a face o cafea bună pe care o bei în oraș?

Locul în care beau cafeaua trebuie să fie curat, barista să nu poarte şlapi sau maiou sau să aibă aspect neîngrijit. Laptele nu trebuie să fie pus fierbinte, este esenţial să poţi consuma cafeaua imediat. Totul este la fel de important.

Poţi face o cafea bună dacă ai un barista priceput, dar nu ai şi o maşinărie de ultima generaţie?

Bineînţeles. Până la urmă, este vorba de cafea şi apă, nu trebuie să privim maşinile de făcut cafea ca pe nişte lucruri indispensabile, ele sunt nişte aparate de încălzit apă, până la urmă.

Care e farmecul atunci când lucrezi în industria asta? Ce te ţine mereu implicat şi interesat de cafea?

Energia oamenilor. Progresul tehnologic este o pistă falsă pentru mine, pentru că nu tot ce e nou este şi bun.

Unde bei tu cea mai bună cafea, din punctul tău de vedere, în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării? Ok, la Steam, ştiu. 🙂 Dar sigur mai sunt şi alte locuri.

La Cluj îmi place extrem de mult cafeaua la Let’s Coffee. Și-mi mai place la Nola, în Braşov.

Câte cafele bea un barista – câte cafele bei tu, adică, în fiecare zi? De care?

Îmi place foarte mult cafeaua la filtru, pentru bogăţia nuanţelor şi modul în care se transformă pe măsură ce se răceşte. Asta nu înseamnă că beau doar cafea la filtru. Altfel, nu prea monitorizez numărul cafelelor pe care le beau zilnic.

 

 

 

Cafea, de la 9.00 la 21.00

De azi într-o săptămână, pe 16 septembrie, la Beans&Dots și Mezanin (Palatul Universul) se întâmplă a doua ediție a Campionatului Național de Aeropress și, în paralel, True Artisan Cafe, un eveniment marca La Marzocco, o platformă de prezentare și promovare a prăjitoriilor artizanale de cafea din România. Evenimentele reunesc workshopuri interactive dedicate atât antreprenorilor, cât și consumatorilor, de la 9.00 dimineața la 9.00 seara, dar și o competiție cu 50 de țări participante, printre care și România, și 54 de barista.

Aeropress-ul este o tehnică specială de preparare a cafelei prin infuzare și presiune controlată. Marele premiu al Campionatului Național de Aeropress din 16 septembrie este participarea la finala Campionatului Mondial de Aeropress din Seul, Coreea de Sud, din noiembrie 2017.

Jurații ediției sunt: Vlad Buda, Steam Coffee Shop; Stefanos Domatiotis, Taf Rostery Atena, campion mondial la mai multe competiții de profil; Alexandru Nicuale, Campion Mondial al Prăjitorilor 2016; Yuko Inoue, din Japonia, a câștigat Coffee Masters New York; Răzvan Exarhu, om de radio, de televiziune, bucătar.

Accesul la eveniment se face pe face pe baza a două tipuri de bilete: 15 lei (2 cafele) și 25 lei (nelimitat).

 

Iată și câteva motive bune de venit pe 6 septembrie la Beans&Dots și Mezanin:

– vezi într-o competiție deschisă cei mai buni barista din România, jurizați de campioni mondiali la competiții de profil, dar și de cei mai buni specialiști locali

– 8 dintre cele mai bune prăjitorii din România și Europa vor veni să-și prezinte selecțiile de cafea & metodele de preparare

– pe lângă cafea, mai sunt de cumpărat bunătăți de la VanFruct / Ubikubi / Dulceața lu’ Răzvan / KeepCup / Kofi Ti

– muzică bună de la 9.00 la 21.00

 

Toate detaliile despre eveniment le găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

 

Foto: Roald Aron

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!