#Recomandări. Unde poți vedea documentare prezentate la Astra Film Festival 2019

Inevitabil, după fiecare ediție Astra Film Festival, oamenii din jur – prieteni sau ne-prieteni – mă întreabă: OK, și noi unde vedem filme din festival, dacă nu am ajuns de data asta la Sibiu? Iată că avem răspunsul în textul de mai jos. 🙂

 

 

Rebeli cu o cauză

Regia: Dobrivoie Kerpenisan

Un film care a plecat de la fotografiile surprinse de regizor în timpul Revoluției din decembrie 1989 la Sânpetru Mare și la Timișoara. Filmul urmărește povestea protagoniștilor din acele fotografii, 30 de ani mai târziu.

Imaginile vor putea fi văzute la București, în cadrul expoziției de fotografie și imagini în mișcare „Unfinished: Rebels With a Cause” de la Goethe-Institut, Pavilion 32, Calea Dorobanți 32, în perioada 8-23 noiembrie.

Detalii despre expoziție, autor și program: AICI. 

 

Între chin și amin

Regia: Toma Enache

Film de ficțiune, primul despre experimentul reeducării de la Pitești. A intrat în cinematografe pe 4 octombrie. Găsești detalii AICI. 

La 70 de ani de la debutul „Experimentului Pitești”, unul dintre cele mai odioase programe de reeducare din blocul comunist, a apărut și primul film românesc pe această temă, scrie Hotnews.ro, potrivit căruia „Între chin și amin” ar trebui probabil difuzat la orele de istorie din clasa a 12-a.
E primul film românesc despre subiect, sau cel puțin primul lansat și la care are acces publicul larg în cinematografe. Herman – Omul din spatele terorii, o altă peliculă despre experimentul Pitești la care filmările au început în 2011, încă nu e gata și producătorii fac crowdfunding să poată termina faza de post-producție.

 

Profu’

Regia: Alex Brendea

Despre Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Transilvania care a înființat un cabinet privat de meditații. Premiul Astra Film Festival 2019 pentru cel mai bun film din competiția România. Filmul a fost dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la Astra Film Festival 2016 și a avut premiera mondială la Astra Film Festival 2019.

Se pare că premiera va avea loc 2020, dar nu e nimic confirmat, deocamdată. Sper însă din suflet ca acest film să ajungă la cât mai mulți români, și mai ales la cât mai mulți elevi, profesori și părinți.

Detalii despre Profu’ aveți AICI. 

 

Fata de aur

Regia: Adrian Robe, Denisa Morariu Tamaș

Povestea Andreei Răducan și a medaliei de aur pierdute la JO Sydney 2000, retrase din cauza folosirii ibuprofenului, substanță ulterior retrasă de pe lista celor interzise.

Filmul este disponibil pe HBO Go și eu abia aștept un weekend liber pentru acest documentar. Nu doar fiindcă sunt din același oraș cu Andreea Răducan, nu doar fiindcă am ieșit în stradă, cu toată clasa, când i s-a retras medalia, ci și pentru că am convingerea că Adrian Robe și Denisa Morariu Tamaș au făcut o treabă excelentă cu acest subiect.

Detalii despre filmul lor aveți AICI și AICI.

 

Un palat pentru popor

Regia: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov

Un palat pentru popor spune povestea a cinci clădiri reprezentative pentru epoca socialistă și a turbulențelor istorice și sociale din a doua jumătate a secolului XX în Europa de Est. Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Serbiei din Belgrad, Palatul Republicii din Berlin sunt creaturi arhitecturale unice, realizate cu mult curaj și cu o doză de nebunie pentru a le reaminti oamenilor ca există o autoritate supremă și un viitor luminos. Fiecare dintre aceste clădiri este cea mai înaltă, cea mai mare, are cel mai mare ceas sau cea mai avansată tehnologie. Filmul pictează un tablou al acestor palate astăzi, văzute prin ochii arhitecților care le-au proiectat, directorilor din trecut și din prezent, oamenilor obișnuiți care au lucrat la construcția lor.

Filmul va rula în cadrul Urban Eye Festival (6-10 noiembrie), despre care puteți citi mai multe AICI. 

 

Sigur, varianta cea mai bună de a vedea filmele selectate și prezentate la Astra Film Festival este chiar să veniți la Astra Film Festival, un festival internațional care audună în câteva zile câteva zeci de filme documentare pe care merită să le vezi, care tratează subiecte inedite, controversate, despre care am citit prea puțin sau despre care vorbim aproape deloc. De aceea le zic eu mereu oamenilor că o vacanță de toamnă la Sibiu, în timpul Astra Film Festival, e unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care poți să ți le faci. Și nu e numai despre filme, este despre lume așa cum nu o discutăm pe cât de des merită.

Stați fără grijă, însă, vă dau eu de veste din timp când începe Astra Film Festival 2020. 🙂

 

 

***

Be happy & nice,

Oana

 

 

Foto: PR Astra Film Festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!