Scents of Magic Cities, cadoul meu de Crăciun

Dacă am învățat ceva, de când m-am făcut mai mare, este faptul că toate lucrurile se întâmplă fix când trebuie să se întâmple, uneori indiferent de tine și de cât încerci să le forțezi. Cele mai frumoase și mai bune dintre întâmplările vieții au loc exact atunci când ai nevoie ca ele să fie parte din viața ta, cu tot ce presupun ele. Teoria aceasta întocmai o respectă și povestea #ScentsofMagicCities, un proiect pe care îl iubesc nu mai mult, nici mai puțin decât pe alte proiecte în care mă implic, ci fix atât cât trebuie: enorm.

#ScentsofMagicCities este, cumva, cadoul meu de Crăciun, primit acum trei ani, la început de decembrie. A venit la mine pe etape, mai întâi ideea, emoția căutărilor, apoi oamenii și găsirea elementelor necesare și, în final, concretizarea. Pentru unii, un drum de trei ani de la o idee la finalizarea ei poate părea lung, inutil de lung. Pentru mine, însă, care am aflat, în ultimii ani, că lucrurile bune au nevoie de timp de dospire suficient, s-a petrecut totul exact cum trebuia.

 

#ScentsofMagicCities este o colecție de lumânări naturale din ceară de soia 100%, Cup&Candle, turnate manuale în recipiente făcute din sticle reciclate și parfumate cu miresme de poveste.

 

Prima serie a colecției cuprinde cinci lumânări, pentru cinci locuri frumoase din România: Vama Veche, Sighișoara, Sinaia, Băile Herculane, Cluj-Napoca.

Pentru noi, cei care am creat acest proiect,

Vama Veche miroase a apă sărată,

Sighișoara – a turtă dulce,

Sinaia are parfum de muguri de brad,

Băile Herculane vanilie cu scorțișoară,

Cluj-Napoca miroase a castane coapte.

 

Preferata mea este lumânarea cu parfum de Vama Veche, ce miroase a valuri și a vacanță și a apă sărată. De câteva săptămâni, așa miroase la mine în sufragerie, iar asta îmi face bine și nu prea. Bine că-mi aduce marea aproape, dar și un pic rău – că-mi aduce aminte că mai e ceva timp, o iarnă, până la zilele care încep și se termină pe malul mării noastre.

 

Vreau să le mulțumesc tare, aici, oamenilor cu care am dat viață proiectului acestuia frumos: Noemi, care a venit la mine cu ideea lumânărilor cu parfum de orașe, lui Robert, care a fost un super consultant, lui Horațiu și tatălui său, care au tăiat și șlefuit, rând pe rând, fiecare pahar în care noi am turnat apoi lumânările, Ioanei, care a desenat etichetele, lui Tudor, care ne-a ajutat cu imaginile pentru print, așa cum face mereu, lui Radu, care a pozat rezultatul final. Și, desigur, lui Eugen, care a făcut toate testele necesare pentru ca lumânările să ardă perfect. Ah, da, și mie, fără de care acest proiect nu ar fi existat. 🙂

Lumânările cu parfum de orașe – parfumuri alese, desigur, subiectiv – se pot comanda deja din magazinul online Cup&Candle. Abia aștept să văd care oraș va fi în top, deocamdată lumânarea „Băile Herculane” este produsul cel mai comandat. Jur că nu aș fi bănuit.

 

 

La final, vă las și câteva vorbe de la doi oameni implicați trup și suflet în povestea #ScentsofMagicCities by Cup&Candle.

 

Noemi Meilaman:

„Ideea s-a născut în noiembrie 2014, în showroomul Laurei Lazăr, când Oana cu lumânările la un mic târg de dinaintea Sărbătorilor. I-am propus atunci să facem împreună lumânări cu miros de orașe și recunosc că primele pe lista mea erau București și Brăila (orașul natal al mamei mele și al meu și al lui Mihail Sebastian, scriitorul român preferat). Oana era însărcinată cu bebe David, eu eram înainte de jumătatea mea de an sabatic pe coasta de vest americană și proiectul a rămas notat în carnetul meu de to do’s.

În primăvara acestui an, când Robert Rațiu și cu mine am fost mentori și jurați la Zain Expressions Cluj, l-am cunoscut pe Horațiu Oltean. Când l-am auzit cât de pasionat vorbește despre upcycling și când am și văzut live paharele și vazele transformate din sticle de vin, am avut revelația. S-a închis cercul, ca să mă exprim plastic.

În aceeași seară de vineri, 12 mai 2017, am stat cu Robert și ne-am făcut lista orașelor, cu aromele fiecăruia. Și i-am dat repede mesaj Oanei, bucuroși de descoperire.

Ioana Dumitrescu (@eastofkitchen), cu grafica, a intrat în scenă când am avut deja lista orașelor finale. A fost ușor să găsim simbolul fiecăruia dintre ele, la fel și aromele. Care oraș îmi place cel mai mult? Îmi plac toate, dar aromele preferate sunt, în această ordine: Băile Herculane (scorțișoară și vanilie, care mie îmi amintește de mirosul grisului cu lapte pregătit de mamaie, în copilărie), Cluj (castane coapte, dar parcă e și o urmă de cafea acolo) și Vama Veche (miros de apă sărată amestecat cu cremă de plajă din anii ’80, o aromă hit printre prietenii noștri, care au testat deja lumânările.)

Sunt foarte fericită cu acest proiect. Sunt foarte bucuroasă că l-am cunoscut pe Horațiu Oltean, @atelier_stycle și de faptul că am făcut o echipa mișto. Scents of Magic Cities a devenit deja unul dintre cele mai dragi proiecte ale mele și mi-ar plăcea să vă surprindem, anul viitor, cu noi arome de orașe.”

 

Horațiu Oltean:

„Poiectul a avut o energie bună de la început, s-a plecat cu un entuziasm care anunță că nu are cum să nu rezulte ceva mișto. Sesiuni de brainstorming, idei tot mai conturate cu fiecare mail. E tare când se implică mai multe persoane faine. Mă bucur că prin proiect i-am întâlnit pe Oana și pe Eugen, la o cafea în centrul Bucureștiului.

Tot timpul când am fost într-un loc special, care mi-a plăcut, am încercat să îmi iau un suvenir de acolo. Ulterior, mi-am explicat acest obicei prin faptul că doream să nu «părăsesc» acel loc brusc, să mai păstrez ceva din el la întoarcerea acasă, tranziția să fie mai lentă. Toate orașele din proiectul #ScentsofMagicCities au ceva special, cu însemnătate diferită pentru fiecare.

Orașul meu preferat din colecție e Sighișoara. Eu un oraș în care am fost de zeci de ori, dar, oricând pot, trec pe acolo, mă opresc și fac o plimbare până în cetate.

Despre sticlele folosite… sticlele le adun de la baruri și restaurante, festivaluri, pivnițele oamenilor. ”

 

Colecție: #ScentsofMagicCities by #CupandCandlebyOanaBotezatu, iarnă 2017 (Vama Veche, Sighișoara, Sinaia, Băile Herculane, Cluj-Napoca)

Concept: Noemi Meilman & Robert Rațiu

Producție: Oana & Eugen @ Cup&Candle și Horațiu @ Stycle

Grafică: Ioana Dumitrescu @ East of Kitchen 

Foto: Radu Chindriș

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!