#Socksy. De ziua oamenilor cu Sindrom Down

Eu și micul ne-am pus șosete desperecheate, ba micul are chiar niște super șosete: una de Superman și una de Batman. Șosete de supereroi pentru supereroii cu Sindrom Down. ❤️

Azi e Ziua Mondială a Sindromului Down și, de dragul celor de la Special Olympics Romania, azi purtăm șosete care nu se potrivesc pentru a ne aminti că suntem diferiți și că e minunat să fie așa.

 

Oamenii cu Sindrom Down, copii și adulți, sunt cu adevărat niște supereroi, unii cu super puteri. Iar oamenii cu Sindrom Down care locuiesc în România sunt chiar mai ceva decât cei din alte colțuri ale lumii, fiindcă viețile lor sunt niște lupte zilnice aici, în țara în care privim ciudat oamenii diferiți de noi, țara în care îi tratăm diferit, eventual urât, pe cei care nu sunt ca noi, țara în care nu îi primim la grădiniță și la școală pe copiii altfel decât majoritatea, țara în care îi scoatem din clasă pe copiii speciali atunci când vine inspectorul, țara în care taximetriștii nu transportă “handicapați”, țara în care nu avem politici de susținere a persoanelor speciale. Și supereroi sunt și părinții copiilor cu Sindrom Down și toți cei care au grijă, zi de zi, ca viețile lor să fie mai bune și mai ușor de dus.

 

De Ziua Mondială a Sindromului Down, nu vă încurajez neapărat să purtați șosete desperecheate. Puteți să o faceți, e fun, e simpatic și atrage atenția, desigur.

Dar puteți face mai mult de atât. De exemplu, puteți să nu mai priviți insistent la copilul cu Sindrom Down pe care îl vedeți următoarea dată când mergeți în parc, puteți să le povestiți copiilor voștri despre cât de diferiți suntem și cum, așa diferiți cum suntem, toți rămânem oameni egali, puteți să susțineți cauzele copiilor cu Sindrom Down atunci când ele apar în spațiul public, puteți să fiți voluntari în centre pentru astfel de copii. Și, desigur, puteți să donați în contul asociațiilor care fac eforturi pentru binele acestor oameni. (http://specialolympics.ro/implica-te/doneaza/)

 

Niște oameni care merită atenția și ajutorul nostru sunt cei de la Special Olympics România.

Sportivii Special Olympics România suferă, în marea lor majoritate, de Sindrom Down, ceea ce înseamnă că efortul lor de a face sport este cu atât mai mare cu cât ei prind mai greu mișcările și indicațiile. Totuși, ambiția și dorința lor de a fi integrați, priviți și tratați ca toți ceilalți îi face să muncească de zece ori mai mult pentru a ajunge la rezultate care iau mult mai puțin persoanelor fără dizabilități intelectuale.

———————————————–
*De ce șosete colorate? La microscop, cromozomii arată ca niște șosete colorate. Iar unii dintre noi au o „șosetă” în plus, așa cum este cazul celor cu Sindrom Down. Astfel, simbolul internațional pentru Ziua Mondială a Sindromului Down este o pereche de șosete desperecheate și cât mai colorate.

 

 

Be happy & nice și arată că-ți pasă,

Oana

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!