Ne-serbarea de Crăciun: 6 cuvinte, 8 minute și câteva zeci de inimi bucurate

P R I E T E N I E

I U B I R E

B U C U R I E

B L Â N D E Ț E

D Ă R U I R E

F A M I L I E

 

E o lume întreagă în jurul acestor cuvinte. O lume așa cum ne dorim, plină de sens și bună, cu oameni ca un miez de pâine caldă, zâmbete adevărate și vieți care nu se pot petrece în tihnă una fără alta. E o lume pe care, pentru a ne bucura de ea, ar trebui să ne amintim mai des să o construim. Și nu doar când suntem mari, ci încă din pruncie.

Șase cuvinte pe care nu le-am scris niciodată pe toate laolaltă pe o foaie, așa cum am făcut acum cu ele, mai întâi într-un document word, apoi în această postare. Șase cuvinte pe care le-am văzut rulând unul după altul la ne-serbarea de Crăciun de la grădinița lui David. Copiii le-au decupat și le-au înșirat pe sfoară, literă cu literă, apoi ni le-au pus în față, din spatele unui cearșaf alb. La fiecare nou cuvânt, cei mici și educatorii lor au mimat sensul – prietenia, iubirea, bucuria, blândețea, dăruirea, familia, iar noi, cei mari, adulții din fața cearșafului alb, am cam lăcrimat de emoție și de drag. Mă rog, cel puțin eu.

Cu aceste cuvinte a început ne-serbarea de Crăciun. Pe muzică suavă de Alexandrina (Spre Sud) și chicoteli de pitici care habar nu aveau că ne desparte doar un cearșaf și că, peste câteva clipe doar, ne vom strânge în brațe și ne vom drăgăli și ne vom bucura că suntem iar împreună.

Și-apoi, au mai fost două cântece – celebrele Moș Crăciun cu plete dalbe și We wish you a Merry Christmas – și un din suflet Crăciun fericit! „Cum, doar atât?” m-a întrebat cineva. Da, doar atât, dar cine are nevoie de mai mult?

Totul a durat 8 minute și 54 de secunde, cu tot cu îmbrățișările de final. 🙂

 

Pe urmă, când a fost dat jos cearșaful alb care a ținut loc de scenă, ne-am strâns copii la piept și am despachetat împreună cadourile primite de la Secret Santa. După ce a descoperit fiecare ce a primit, ne-am pus hainele și am ieșit în curte. Nu la zăpadă, căci n-a fost, ci la noroi. 🙂

 

Afară – foc și vin fiert (pentru oameni mari), gogoși cu scorțișoară și ceai cald cu felii de portocală (pentru oameni mici). Și-am stat așa, în prietenie, împreună, fără vreun program artistic în desfășurător.

Apropierea asta dintre oamenii mari care își aduc copiii la aceeași grădiniță, la un loc cu bucuria celor mici, cu râsetele lor, cu chicotelile, cu joacă și cu cizme în noroi, ne-a rupt un pic de nebunia acestor zile în care toți alergăm haotic după Dumnezeu știe ce, când, de fapt, toată esența se traduce atât de simplu în lucruri care costă doar inimă. 🙂

 

Și melodia de la ne-serbare, aici:

 

 

Foto: Mihai Dină pentru Bergman, foto de la educatori și arhivă personală

 

4 Comments
 • Simona Matei
  December 21, 2017

  MINUNAT!!!
  Sa va povestesc o serbare din Barlad…
  5 cantecele in engleza cu tot cu cateva miscari de dans!
  Apoi pe rand fiecare cate 2 strofe dintr o poezie.
  Dans si coregrafie pe 2 melodii…
  Si la final de vorba cu Mos Craciun fiecare…
  2 ore si ceva serbarea…
  Mi s.a parut crunt ptr copii…
  Si crunt ptr parintii care au stat la minim 28 de grade in gradinita!
  Si asta la grupa mijlocie…
  Sincer…ma incearca mii de sentimente cand stiu ca de anul viitor merge si a mea la gradi!
  Sa va bucurati din plin de ne-serbarea minunata ca altii nu au privilegii din astea!

  • OanaBotezatu
   December 21, 2017

   Crunt și foarte mult mi se pare și mie, și pentru copii, și pentru părinți. Tare aș vrea să înțeleagă cât mai mulți educatorii că nu e totul despre cantitate. Ah, și, desigur, să înțeleagă și părinții că mai ales grădinița este despre joc, joacă, bucurie, împreună. 🙂

 • vavaly
  December 22, 2017

  chiar asa: ddoar atât? dar de fapt ce trebuie mai mult? felicitari dascalilor cu asemenea idei superbe!

 • Rodica
  December 25, 2017

  In serbarile traditionale nu vad greseala in serbarea in sine, ci in presiunea parintilor si a educatorilor asupra piticilor care nu se regasesc in astfel de evenimente si in agitatia lor. De altfel se fac o multi de cursuri- chiar si la varste foarte mici, de teatru si scenete pentu copii, balet, public speaking, dansuri, iar copiii pot fi dornici sa se exprime in fata unei audiente si sa caute sa fie in centrul atentiei. Am un asfel de copil care s-a bucurat din plin de aplauzele publicului la serbarea de Craciun, probabil daca am fi avut si noi o ne-serbare am fi cautat o alta ocazie in care sa se manifeste. Iar ultima oara cand am fost la Opera Comica pentru copii erau fetite de aproximativ 3ani pe scena.
  Cea mai buna alegere pentru copil este oricare dintre cele 2tipuri de petrecere atat timp cand i se potriveste copilului, se simte bine si nu este suprasolicitat si stresat doar din dorinta egoista a educatorilor si parintilor de a face parada cu el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!