#VacanteSiCalatorii. 10 motive pentru o vacanta in Myanmar

Roxana revine si saptamana asta cu o destinatie povestita frumos – vacanta in Uniunea Myanmar (Birmania).

Am citit zilele trecute un articol despre trei romani care si-au deschis o agentie de turism tocmai in Myanmar si m-am gandit ca e ocazia perfecta sa va incurajez sa vizitati aceasta tara. Si, de ce nu, sa apelati la serviciile lor (ii gasiti pe myanmarvels.com). O initiativa foarte curajoasa as spune, intrucat tur operatorii nu se inghesuie sa promoveze aceasta destinatie, ramanand astfel una dintre necunoscutele din sud-estul Asiei (Myanmar este localizata intre Bangladesh si Thailanda, avand la nord China si India la nord-vest, cu litoral la Golful Bengal si Marea Andaman).

Desi au trecut mai bine de 20 de ani de cand guvernul din Myanmar a hotarat sa deschida tara pentru turism, numarul turistilor care ajung aici se mentine in continuare relativ scazut. Abia in 2013 Myanmar a reusit sa depaseasca cu putin 2 milioane de turisti pe an, un numar deloc impresionant, daca ne gandim ca vorbim despre o tara cu o suprafata de aproape trei ori mai mare decat cea a Romaniei si cu un potential de invidiat.

Cand am  hotarat sa merg in Myanmar, o parte dintre cunoscuti au privit alegerea mea cu scepticism. Asta din cauza ca, unora Myanamar nu le spune mai nimic, iar pentru altii nu pare a fi unul dintre locurile sigure, in care sa poti calatori relaxat. Eu, personal, nu am intampinat nicio problema. Ba, mai mult, m-am indragostit de Myanamar si cred ca merita sa mergeti sa vizitati tara asta, inainte ca turistii sa o invadeze.

Mai jos veti regasi cateva motive pentru care recomand calduros o vacanta in Myanmar.

Micuta Poe, Inle Lake, Myanmar, Shan State
Micuta Poe, Inle Lake, Myanmar, Shan State
  • Zambetul cald si sincer al birmanezilor

E foarte greu sa intalnesti o persoana care sa nu-ti zambeasca in Myanmar. As spune chiar ca e aproape imposibil. Oriunde am calatorit in interiorul tarii, fie ca a fost vorba de orase sau de sate pierdute de lume, mai instarite sau sarace lipite pamantului, oamenii ne-au intampinat intotdeauna cu zambetul pe buze.

Piata in Myanmar, Shan State
Piata in Myanmar, Shan State

In pietele in aer liber, vizitand pagodele, la hoteluri, la restaurante sau in drumetiile pe munte, peste tot am gasit acelasi zambet sincer al birmanezilor, ascuns in spatele machiajului cu thanaka la fete si femei sau dincolo de dintii rosii ai barbatilor care mesteca “paan” (nuca de betel).

  • Diversitatea culinara

Pentru ca se invecineaza cu trei giganti in materie de gastronomie – India, Thailanda si China, tara a fost puternic influentata de vecinii sai. Birmanezii mananca nenumarate fructe si legume, precum si carne (mai ales pui, porc si peste; dar si carnea de vita este, de asemenea, prezenta in anumte preparate). Orezul nu lipseste de la nicio masa. Prefera mancarea picanta (nu atat de picanta precum a vecinilor) si folosesc o gama variata de condimente pentru a da gust mancarurilor: turmeric, chimion, coriandru, ghimbir, usturoi pisat, ceapa, boia de ardei iuti, ardei iuti uscati etc. Pentru mine, pietele in aer liber  sau “5 day markets”, asa cum sunt cunoscute local, au reprezentat o adevarata incantare, intrucat nu am vazut niciodata, nicaieri o asemenea varietate de plante, radacini si condimente.

Myanmar, pranz in casa birmaneza din Pindaya, Shan State
Myanmar, pranz in casa birmaneza din Pindaya, Shan State
  • Mestesugurile foarte bine pastrate

In fiecare zi in Myanmar am facut cunostinta cu un nou mestesug, uneori chiar cu mai multe. Fascinant e faptul ca acestea au fost pastrate de-a lungul secolelor si transmise din generatie in generatie, iar astazi tinerii lucreaza cot la cot cu cei varstnici, producand adevarate minunatii.

Crafts, Mandalay, sculptura in lemn de tec
Crafts, Mandalay, sculptura in lemn de tec

Am asistat uimita la indelungatul proces al obtinerii foitei de aur sau la migalosul mestesug al sculptatului in lemn de tec. Tesaturile cu fibre trase din tulpinile plantelor de lotus, artizanatul palariilor din bambus sau al umbrelelor din hartie obtinuta din scoarta de dud sunt tot atatea minunatii care ies de pe mainile talentatilor artizani birmanezi.

Fibre extrase din tulpinile de lotus , Inle Lake, Myanmar, Nikkor Shan State
Fibre extrase din tulpinile de lotus, Inle Lake, Myanmar, Nikkor Shan State
  • Natura impresionanta

Este greu de descris in cuvinte cat de frumoasa e Myanmar. Unii fotografi spun chiar ca ar fi cea mai fotogenica tara din lume, iar eu nu pot decat sa fiu de acord cu ei. Locuri precum Popa Mountain, Bagan, lacurile Inle si Taungthaman, imprejurimile orasului Mandalay sau Pindaya mi-au delectat ochii cu peisaje de neuitat.

Natura impresionanta la Inle Lake, Myanmar, Nikkor 18-105mm, Nikon D90, Shan State
Natura impresionanta la Inle Lake, Myanmar, Shan State
  • Stilul de viata simplu si autentic

O calatorie in Myanmar e cu siguranta un episod care te imbogateste spiritual. Daca orasele mai mari precum Yangon sau Mandalay arata deja semne de modernism, viata la sat e in continuare simpla si cat se poate de autentica.

Myanmar, zi de piata in Shan State
Myanmar, zi de piata in Shan State

Un ghid mi-a povestit ca in urma cu cativa ani foarte putini birmanezi isi puteau permite un telefon mobil. Asta pentru ca o cartela SIM costa in jur de 500 USD. Astazi, insa, tot mai multi birmanezi beneficiaza de acest lux, intrucat doua companii de telefonie mobila au intrat pe piata si au facut acest serviciu accesibil tuturor. Internetul, in ciuda conexiunii extrem de slabe, e o alta reusita. Iar astea sunt probabil singurele lucruri aferente vietii moderne care au ajuns cat de cat si in randul comunitatilor din mediul rural.

Roxana in Bagan, Myanmar
Roxana in Bagan, Myanmar

Peste tot oamenii sunt extrem de atasati de natura, fie ca e vorba de petecul de pamant pe care si-au ridicat o casa, sau de padurea, raul sau lacul din apropiere. Nu e nici o surpriza in Myanmar sa vezi femei care isi spala rufele sau copiii la rau. Fiecare copac sau planta e bine cunoscuta de localnici si intrebuintata pentru un scop anume. Si sunt probabil mii de plante.

Bagan, Myanmar, birmaneza pictata cu thanaka
Bagan, Myanmar, birmaneza pictata cu thanaka

Thanaka este cel mai cunoscut produs natural de cosmetica din Myanmar (obtinut prin macinarii tulpinii unui copac ce creste in regiune) si e purtat de birmaneze (dar si de copii) cu mandrie si perpetutat de secole din generatie in generatie. Se spune ca pasta ii protejeaza pe birmanezi de razele soarelui si are efect racoritor. Sampoanele pe care le folosesc femeile sunt si ele extrase din plante, iar anumite ierburi sunt folosite pentru a prepara diverse potiuni ce trateaza tot felul de afectiuni.

  • Conduita morala ireprosabila, inspirata de principiile budiste

Birmanezii sunt probabil unul dintre cele mai religioase popoare ale lumii, iar viata acestora e calauzita de nezdruncinata credinta budista si de constanta preocupare pentru dobandirea pacii interioare.

Myanmar, tanar calugar budhist in Shan State, Shwe Yan Pyay
Myanmar, tanar calugar budist in Shan State, Shwe Yan Pyay

Societatea birmaneza e caracterizata de “onana”, un concept care poate fi tradus prin evitarea oricarei actiuni care ar putea jigni sau rani o persoana. Copiii sunt invatati de mici sa-si respecte parintii si batranii.

Birmanezii sunt extrem de empatici si gata sa-ti sara in ajutor, atunci cand e nevoie. Intr-una din drumetiile pe munte am descoprit galeti cu apa si cani lasate la indemana trecatorilor. Ghidul mi-a povestit ca acestea sunt aduse de localnici pentru drumetii care traverseaza muntele si carora li s-ar putea face sete in drumul lor.

  • Varietatea grupurilor etnice

67 de grupuri etnice locuiesc in Myanmar si nu mai putin de 242 de limbi sunt vorbite in interiorul granitelor tarii. Impreuna fac din Myanmar un taram fascinant, plin de culoare si cu o diversitate culturala greu de egalat. De-a lungul calatoriei am fost pusa fata in fata cu reprezentati ai unor triburi deosebit de interesante, cum ar fi Pa-O, Shan sau Kayan Padaugn. Acesta din urma, cunocut si cu numele de “tribul femeilor cu gat lung”, datorita inelelor purtate de acestea in jurul gatului, m-a emotionat puternic si m-am bucurat sa aflu ca obiceiul e unul aflat pe cale de disparitie.

Femei din tribul Kayan Padaung Inle Lake, Myanmar, Shan State
Femei din tribul Kayan Padaung Inle Lake, Myanmar, Shan State
  • Cei mai frumosi copii din lume

Myanmar

Iubesc copiii si sunt mereu tentata sa ma opresc si sa ma joc cu ei. In Myanmar m-am indragostit de fiecare copil care mi-a iesit in cale. Si nu au fost putini. Fara nici un fel de exagerare, copiii birmenezi pictati pe fata cu thanaka seamana cu niste papusi. Spre deosebire de alte popoare in care parintii nu sunt intocmai incantati sa-si lase copiii sa interactioneze cu strainii, in Myanmar parintii sunt foarte prietenosi si-si incurajeaza copiii sa se apropie de turisti.

  • Apusurile si rasariturile Birmaniei
Bagan, Myanmar, apus
Bagan, Myanmar

Cred ca o calatorie in Myanmar e incompleta daca nu vezi macar un apus sau un rasarit intr-unul dintre punctele cheie de pe teritoriul tarii: Bagan. Desigur, de-a lungul celor 12 zile petrecute in Birmania am avut ocazia sa asist la cateva reprezentatii de neuitat in care soarele a fost protagonistul. Niciuna, insa, nu a egalat rasaritul din Bagan si privelistea cu baloanele cu aer cald zburand deasupra celor 3100 de pagode si stupe.

  • Viata traita cu entuziasm si recunostinta, in ciuda saraciei lucii
Myanmar, presa pt obtinerea uleiului de palmier
Myanmar, presa pt obtinerea uleiului de palmier

Statisticile prezinta Myanamar ca fiind una dintre cele mai sarace tari ale Asiei de SE. Doar 25% din populatia tarii se bucura de electricitate. Infrastructura e foarte veche si rudimentara, cu foarte putine reparatii desfasurate in ultimele decenii. Adesea, dureaza o vesnicie sa te deplasezi dintr-un loc in altul. Dar, in ciuda saraciei care domneste mai peste tot in Myanmar, oamenii sunt extrem de calzi, plini de viata, primitori si gata sa imparta cu tine putinul pe care il au. Bucuria lor pentru viata de zi cu zi, traita cu entuziasm si recunostinta e lucrul pe care l-am iubit cel mai mult in Myanmar. Si care m-a intrigat totodata cel mai mult.

CUM AJUNGI ACOLO

In Myanmar nu se ajunge greu, iar din Romania, varianta cea mai comoda e probabil prin Bangkok – Thailanda. Pentru a intra in Myanmar aveti nevoie de viza, dar de un an de zile aceasta poate fi obtinuta online de catre turistii care intra in tara prin capitala Yangon, prin Mandalay sau prin Nap Pyi Taw.

Costul vizei este de 50 USD. In cazul in care optati pentru un alt punct de acces va trebui sa solicitati viza la ambasada.

In interiorul Myanmarului, insa, a calatori pe cont propriu, folosind mijloacele de transport locale e ceva mai complicat. Veti irosi mult timp, tinand cont ca infrastructura nu e tocmai “tourist friendly”.

De aceea, cea mai buna varianta e sa alegeti un tur organizat cu ajutorul unei agentii locale (cei de la myanmarvels.com sunt  cu siguranta o optiune de incredere). Asta presupune nu doar sa aveti non-stop la dispozitie o masina cu sofer, eventual si ghid, dar mai ales sa economisiti timp si chiar si bani. Un tur organizat include, de regula, zborurile domestice, taxele care se platesc la vizitarea unor temple (multe dintre ele necesita si solicitarea unui permis de vizitare), donatiile (mai ales pentru manastiri, dar si pentru pagode) etc.

P.S. In urmatorul articol va voi povesti mai detaliat despre programul pentru care am optat eu si care au fost costurile.

La 31 de ani, Roxana – care traieste acum in Abu Dhabi, dupa ce a locuit in Belgia, Turcia, Tunisia, Egipt si Spania – este ghid de turism acreditat si a adunat, in ultimii ani, o multime de povesti din toate colturile lumii. A vizitat peste 60 de tari si sute de orase si a cunoscut mii de oameni (cititi mai multe in interviul de aici). 

Despre locurile minunate pe care le-a descoperit in lume va povesti, saptamanal, pe Happytude. :)

Pe Roxana o gasit si pe blogul ei, L’Atelier des Voyages (atraveler.eu).

Fotografii: arhiva personala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!