Sase obiceiuri de somn surprinzatoare din intreaga lume

Daca ai crezut vreodata ca cea mai grea decizie legata de somn este sa alegi cum sa dormi, pe spate sau pe burta, afla ca aceasta dilema este doar varful icebergului. Cautand sa vedem cum dorm si celelalte popoare ale lumii, am descoperit ca, desi pare un simplu act biologic, somul are o legatura profunda cu traditia, cultura si obiceiurile fiecarei tari.

  1. Japonia: dormitul la job pentru a urca pe scara profesionala

Japonezii numesc dormitul la job inemuri, care inseamna „sa fi adormit in timp ce prezinti”. Acest obicei este departe de a fi un subiect tabu si vrea sa arate cat de obosita poate fi o persoana dupa ce a muncit din greu. Un motiv poate fi si faptul ca japonezii dorm cel mai putin din lume, in medie sase ore si 22 de minute pe noapte. Studiile au aratat ca un pui de somn in timpul lucrului te face mult mai creativ si mai concentrat.

  1. Marea Britanie: dormitul in pielea goala

Un sondaj a aratat ca mai mult de o treime dintre britanici dorm in pielea goala, ceea ce poate avea o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv reglarea temperaturii corpului in timpul noptii, dar si apropierea fata de partener.

  1. Australia: dormitul in grup

Yasmine Musharbash, antropolog la Universitatea din Sidney, a demonstrat ca dormitul in grup este un obicei cultural, ce inseamna protectie si comuniune in comunitatea arborigena. Randurile sunt aranjate pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, cum ar fi copiii si persoanele in varsta, la margine dormind persoanele adulte si in putere.

  1. Mexic: dormitul in hamac

Hamacele reprezinta o industrie uriasa in Peninsula Yucatan din Mexic, acestea datand din perioada coloniala. Astazi, multi oameni din Mexic aleg sa doarma mai degraba intr-un hamac, decat intr-un pat obisnuit.

  1. Botswana si Zair: fara program

In multe triburi moderne din Botswana si Zair, oamenii dorm cand au chef: in timpul zilei, seara sau in miez de noapte, cu totul diferit de programul societatilor occidentale. Specialistii in medicina somnului spun ca dormitul doar atunci cand esti obosit este o modalitate buna de a obtine o mai buna odihna.

  1. Indonezia: somnul de frica

Oamenii de pe insula indoneaziana Bali au un obicei numit „somnul de frica” sau „Poeles Todoist”. In situatii de stres sau de frica profunda, ei pot cadea instantaneu intr-un somn adanc, care ii ajuta sa reduca din intensitatea starii de frica sau chiar sa o stearga.

 

 

Foto: Pinterest 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!