22 de zile de magie

Bucurestiul meu este, in aceasta perioada, capitala mondiala a muzicii clasice gratie celei de-a XXII-a editii a Festivalului International “George Enescu”. Pana pe 20 septembrie, Ateneul Roman si Sala Palatului vor gazdui 58 de concerte extraordinare sustinute de 2.500 de muzicieni straini si 500 de artisti romani, spectacole ce vor fi transmise in direct si pe Bd. Unirii, redenumit cu aceasta ocazie Bulevardul Artelor. De asemenea, Piata Festivalului gazduieste, incepand cu 10 septembrie, concerte in aer liber, unde intrarea este libera.

Premierele editiei din 2015

Dupa un deceniu si jumatate de discutii, Festivalul George Enescu s-a bucurat aseara de prezenta de prestigioasa a Orchestrei Filarmonicii din Berlin (foto mai jos), dirijata de celebrul Sir Simon Rattle si desemnata de revista britanica “Gramophone” a doua cea mai buna orchestra din lume.

Berliner Philharmoniker, Dirijor Sir Simon Rattle. Foto Catalina Filip

O alta premiera a editiei din acest an se refera la participarea unei alte orchestre de renume, San Francisco Symphony, muzicienii americani urmand sa interpreteze si o lucrare a compozitorului roman George Enescu.

Si nu in ultimul rand, pe scena festivalului va urca si unul dintre cei mai bine cotati muzicieni de origine romana la nivel mondial, Ion Marin, care va dirija London Symphony Orchestra. Detalii despre programul complet al concertelor si biletele disponibile, puteti gasi aici.

In paralel cu spectacolele gazduite de Ateneul Roman si Sala Palatului, iubitorii muzicii clasice pot participa la concertele cu intrare libera sustinute de muzicienii romani si straini in Piata George Enescu, redenumita cu aceasta ocazie Piata Festivalului. Iar daca doriti sa urmariti concertele de pe scena principala a festivalului, dar nu ati mai gasit bilete, spectacolele vor fi transmise live atat pe Bd. Unirii, cat si la Grand Cinema&More Baneasa.

Bucurestiul creativ

Odata cu editia precedenta a festivalului, organizatorii au extins manifestarile si in sfera spatiului public, sub conceptul Bucurestiul creativ, tema editiei 2015 pornind de la compozitia “Impresii din copilarie”, semnata de George Enescu. Prin intermediul unor tururi culturale ghidate si a unor evenimente organizate in galerii de arta sau sali de spectacole, publicul este invitat sa descopere detalii inedite din viata marelui compozitor roman si sa se familiarizeze cu creatiile sale muzicale.

Detalii despre evenimentele organizate sub egida Bucurestiul creativ puteti citi aici:

10857836_920563884645744_3452943403126926426_nIstoria festivalului

La trei ani de la moartea compozitorului roman, pe 4 septembrie 1958, Romania organiza prima editie a Festivalului International “George Enescu”, manifestare ce urma sa aiba loc o data la trei ani si trebuia sa fie insotita si de un concurs international. Printre invitatii de seama ai editiei inaugurale s-a numarat Sir Yehudi Menuhin, considerat unul dintre cei mai mari violoncelisti ai secolului XX, cel care i-a fost elev lui George Enescu, la Paris.

Odata cu cea de-a sasea editie, cea din 1973, autoritatile comuniste au modificat dramatic esenta festivalului, renuntand la concursul international si scurtand durata festivalului la doar o saptamana. Mai mult decat atat, la toate editiile desfasurate pana la Revolutia din 1989, invitatii straini erau selectionati doar pe criterii politice, predominand tarile din lagarul comunist, iar la un moment dat, in partea a doua a anilor 1980 se transformase aproape intr-un festival national, aflat in umbra Cantarii Romaniei, manifestare mult mai indragita de cuplul dictatorial.

Dupa 1990, festivalul si-a recapatat treptat gloria initiala, revenindu-se la listele cu invitati de marca la nivel international, iar la editia din 1995, cand au avut loc spectacole si in Sala Al. I. Cuza, din cadrul Palatului Parlamentului, concertul de deschidere a fost dirijat de celebrul muzician Sir Yehudi Menuhin, aflat la a doua participare la Festivalul “George Enescu”.

Magia exista, iar fiecare dintre noi putem duce mai departe semintele fermecate ale Bucurestiului de odinioara.

 

*#PrinOras ne plimba, saptamanal, Ana, jurnalist si ghid de turism acreditat, unul dintre cei mai calzi oameni pe care ii cunosc. Povestile Anei si povestile Bucurestiului le gasiti zi de zi pe Ana’s Guided Tours to Bucharest.

 

Foto: Ana-Maria Onisei, Catalina Filip/George Enescu Festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!