#CeCitim. (18) Idei de lectură de la Luisa Ene

Cred în oameni și în recomandările de lectură pe care mi le fac ei. Cu foarte puține excepții, n-am avut niciodată de pierdut în povestea asta, așa că m-am gândit că n-ar fi rău să adun aici recomandări de lectură ale unor oameni faini pe care îi știu – va fi o agendă mereu actualizată de lectură pentru mine și pentru cine mai dorește.

În fiecare săptămână, vinerea, va exista pe Happytude un top 5 recomandări de carte de la câte cineva. Sper să vă placă și să vă inspire la lecturi cu miez.

Săptămâna asta, idei de lectură de la Luisa Ene.

 

Să citesc și să vorbesc despre cărți este una dintre activitățile mele favorite, așa că Oana m-a nimerit perfect cu rubrica #CeCitim. 🙂 De fapt, aproape tot timpul liber îl dedic lecturii și blogului meu Cărți, cafea și tutun, unde scriu despre cărțile citite. În ultima vreme, pentru că stau prost cu timpul liber, prefer să citesc lucruri practice, non-ficțiune sau cărți de unde simt că pot învăța ceva (și aplica în viața de zi cu zi).

Iată cele cinci cărți pe care le recomand din suflet:

 

Orice carte de Irvin Yalom

Dilemele vieții și rezolvări pentru ele – cam așa aș rezuma cărțile lui Irvin Yalom. Recomand în special cele trei cărți care au în prim-plan câte un filozof renumit:  Soluția Schopenhauer, Plânsul lui Nietzsche și Problema Spinoza. Yalom tratează o mulțime dintre frământările cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi: dependența față de oamenii din jur și părerile lor despre noi; bogăție & statut social; rațiune versus simțire; influența trecutului asupra prezentului etc.

Rar am întâlnit scriitor ca Irvin Yalom, care să adune atât de multe ingrediente la un loc, ce te fac să citești cu febrilitate fiecare rând în parte. Și care să îmbine atât de bine utilul cu plăcutul: e o plăcere să citești cărțile lui, iar ca bonus rămâi și cu tactici utile de aplicat în viață (omul e psiholog).

 

Gânduri către sine însuși, de Marcus Aurelius

Să spunem că ai un grup de 20 de prieteni, fiecare cu viața, cunoștințele, pasiunile și experiențele sale. Dintre toți acești prieteni, ai unul care se diferențiază net de restul, fiind (aproape) atotcunoscător, matur, echilibrat, de succes, plin de compasiune și gata să-ți fie alături oricând, mai ales la greu. Din acest grup, la care dintre prietenii tăi apelezi atunci când ai ceva pe suflet?

Înlocuiește acest prieten atotcunoscător cu o carte de filozofie stoică: Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși.

Opera lui Marcus Aurelius este departe de a fi un tratat complicat de filozofie, ci e o culegere de exerciții spirituale pe care acesta le-a notat în jurnalul său. Cartea lui este pentru mine un soi de manual practic care te ajută să îți trăiești viața cu eleganță, decență și bucurie.

Arta de a trăi este mai asemănătoare cu arta luptelor decât cu cea a dansului, prin faptul că trebuie să stai bine pe picioare, fără să cazi și pregătit pentru tot ceea ce ți se ivește în cale, chiar neprevăzut.

 

Jurnal, de Lev Tolstoi

Dintre zecile de jurnale și memorii ale unor scriitori celebri pe care le-am citit, jurnalul lui Tolstoi este favoritul meu. Tolstoi îşi disecă defectele şi îşi repetă regulile pentru îndreptare, ca pe o mantră, iar jurnalul său este un soi de îndreptar al caracterului, o carte care te ajută la dezvoltarea personală. Parcă citind frământările sale, nu te mai simţi vinovat pentru defectele tale, dacă până şi un om mare ca el s-a zbătut să devină mai bun.

Şi mai ales, te încurajează să evoluezi atât pe plan personal, cât și profesional. Dacă până acum am îndrăgit opera sa, acum îl îndrăgesc pe el ca om. Şi sunt sigură că oricine citeşte jurnalul său se va regăsi în anumite fragmente.

Câteva din regulile sale:

  • Îndeplinește neapărat ceea ce ți-ai propus să îndeplinești, orice s-ar întâmpla.
  • Ceea ce îndeplinești, îndeplinește bine.
  • Nu te informa niciodată din carte, dacă ai uitat ceva, ci străduiește-te să-ți amintești singur. 
  • Silește-ți permanent mintea să lucreze cu toată forța de care este capabilă. 
  • Citește și gândește întotdeauna cu glas tare. 
  • Nu te jena să le spui oamenilor care te deranjează, că te deranjează; la început dă-le de înțeles acest lucru, iar dacă nu înțeleg, scuză-te și spune-le-o.  

 

Status și anxietate, de Alain de Botton

Alain de Botton îmi place pentru ceea ce face prin cărțile sale: popularizează filozofia, arta și în general cultura. Le coboară de pe piedestal, aducându-le în mijlocul oamenilor, acolo unde le este locul. Recomand toate cărțile sale, dar scriu aici câteva lucruri despre Status și anxietate, pentru că este ultima carte a lui pe care am citit-o.

În Status și anxietate el vorbește despre o problemă care ar trebui dezbătută mai pe larg și mai des: îngrijorarea că nu ne descurcăm atât de bine pe cât ar trebui, sau atât de bine cât se descurcă alții. Dorința de a avea un statut social, de a fi apreciați pentru ceea ce facem, bine văzuți, admirați, ne face să trăim cu frustrări și cu frica de ratare.

Bineînțeles, pe lângă faptul că Botton explică starea în care suntem, cauzele care ne-au adus aici, vine și cu soluții și ne arată cum ne putem găsi alinarea.

 

Siddhartha, de Hermann Hesse

Nu mă mai satur să recomand cartea aceasta și întotdeauna spun că, dacă e să citești o singură carte în viața asta, ar trebui să citești Siddhartha. Dacă vrei să te reîndrăgostești de viață, să te bucuri că trăiești, respiri, zâmbești pe acest pământ, asta e cartea potrivită pentru tine. Cartea analizează relația omului cu natura, cu alți oameni, dar și dorința de cunoaștere și auto cunoaștere. Siddhartha, personajul principal, este un fel de pelerin spiritual, aflat în căutarea iluminării.

După ce am citit Siddhartha mi-am dat seama cât de neînsemnate sunt duzinele de cărți de self-help. Când am o perioadă mai proastă, revin întotdeauna la aceste 100 și ceva de pagini de măiestrie literară și deodată lumea redevine un loc frumos. Cel puțin pentru moment.

 

Luisa Ene este PR & Online Manager la Famous Production, o casă de producție muzicală, lucrând cu artiști precum Rândi, JO sau Marius Moga. În timpul liber citește și scrie pe teme literare pentru site-ul Elite Daily, revista inflight Be Blue Air și blogul personal Cărți, cafea și tutun.

 

Foto: arhiva personală

 

Te invit să citești și episoadele anterioare din seria #CeCitim, cu recomandări de lectură de la oameni faini:

(1) Propuneri de la Ana-Maria Onisei, aici

(2) Propuneri de la Alexia Udriște-Olteanu, aici.

(3) Propuneri de la Petronela Rotar-Cotoban, aici.

(4) Propuneri de la Liviana Rotaru, aici.

(5) Propuneri de la Anca Neagoe, aici.

(6) Propuneri de la Corina Bratu, aici.

(7) Propuneri de la Jamilla Azazi, aici.

(8) Propuneri de la Ana Barton, aici. 

(9) Propuneri de la Irina Ionescu Homoriceanu, aici.

(10) Propuneri de la Raluca Buzea, aici.

(11) Propuneri de la Natalia Ștefăniță, aici. 

(12) Propuneri de la Bianca Sîrbu, aici. 

(13) Propuneri de la Ruxandra Tăleanu, aici. 

(14) Propuneri de la Veronica Stancu, aici. 

(15) Propuneri de la Ioana Cristina Casapu, aici. 

(16) Propuneri de la Bogdan Nicolai, aici. 

(17) Propuneri de la Claudia Tocilă, aici. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!