#CeCitim. (19) Idei de lectură de la Adriana Stoian

Cred în oameni și în recomandările de lectură pe care mi le fac ei. Cu foarte puține excepții, n-am avut niciodată de pierdut în povestea asta, așa că m-am gândit că n-ar fi rău să adun aici recomandări de lectură ale unor oameni faini pe care îi știu – va fi o agendă mereu actualizată de lectură pentru mine și pentru cine mai dorește.

În fiecare săptămână, vinerea, va exista pe Happytude un top 5 recomandări de carte de la câte cineva. Sper să vă placă și să vă inspire la lecturi cu miez.

Săptămâna asta, idei de lectură de la Adriana Stoian.

 

 

Am fost mereu un cititor haotic. În clasa a patra terminasem deja tot ce era în programa de atunci și mă cam plictiseam teribil. Copil crescut în comunism, nu găseam distracții prea des în jurul meu. La nici 15 ani, de exemplu, mi s-a părut potrivit să mă apuc de Cioran, cu care am avut atunci un crâncen război și l-am contestat vehement, desființându-i scrierea. Am avut, în schimb, o relație foarte afectuoasă cu Eliade. Am revenit la Cioran într-a douăsprezecea și ne-am împăcat atunci. M-am plimbat prin literatură ghidată de profesoara de atunci, dar nu m-am putut apropia de scriitorii ruși ani de zile, până l-am întâlnit pe Bulgakov, în „Maestrul și Margareta”, dar asta era hăt!, abia spre 30 de ani.

 

Tot cam atunci l-am găsit pe Irvin D. Yalom. „Minciuni pe canapea” a fost prima carte a lui pe care am citit-o și m-a chinuit cum nu făcuse nicio altă carte până atunci, pentru că m-a obligat s-o las din mână și să-mi pun întrebări. Dure, grele, care scormoneau în răni pe care nici nu le știam. Am citit-o cu sufletul greu și mi-a adus răspunsuri la întrebări pe care încă nu avusesem curajul să le pun. M-a lăsat goală și istovită de sens în fața oglinzii, doar eu cu mine. Dar e un exercițiu pe care-l recomand oricui. Acum aștept cartea lui de memorii, „Becoming Myself”. Nu mă îndoiesc că o pot recomanda chiar fără s-o fi răsfoit măcar.

 

În vara asta m-am lăsat dusă de emoțiile din „Laur”, a lui Evgheni Vodolazkin.

N-am putut s-o las din mână până la final și m-am plimbat cu vraciul de mână prin toate ungherele secolelor trecute. Balsam pentru suflet, definiția iubirii care transcende trupul! „Aviatorul”, tot a lui, despre cum ne recompunem istoria personală, după trăirile și experiențele noastre și cum ea, uneori, nu se potrivește cu a celorlalți.

 

Mihai Radu în ‚Extraconjugal” e, însă, mai actual. Atât de actual încât descrie, de fapt, viața noastră a tuturor în comunism. E despre noi toți, cu clișeele noastre, compromisurile făcute, infidelitatea apărută pasager ca formă de evadare din cotidian și care, odată apărută, schimbă dinamica cuplului din poveste, după un mecanism binecunoscut. Un stil alert, cinic, amuzant pe alocuri, deși mai râzi și amar, o poveste de neratat, tocmai fiindcă ne aduce în realități familiare.

 

Dar cea mai grea carte citită în ultima vreme e „27 de pași” a lui Tibi Ușeriu, fără îndoială. E atât de brutal de sinceră și descrie atât de detaliat durerea prin care ne facem fiecare, încât am citit-o cu ochii în lacrimi, iar la sfârșit am avut nevoie de minute bune ca să pot să mă întorc în realitatea imediată.

 

Și ar mai fi, dar cred că deja am scris mai mult de 5 cărți, așa că mă opresc. ?

 

 

Adriana Stoian este jurnalist. O puteți citi pe blogul ei, adrianastoian.ro, dar mai ales pe Facebook. 

 

Foto: arhiva personală

 

Te invit să citești și episoadele anterioare din seria #CeCitim, cu recomandări de lectură de la oameni faini:

(1) Propuneri de la Ana-Maria Onisei, aici

(2) Propuneri de la Alexia Udriște-Olteanu, aici.

(3) Propuneri de la Petronela Rotar-Cotoban, aici.

(4) Propuneri de la Liviana Rotaru, aici.

(5) Propuneri de la Anca Neagoe, aici.

(6) Propuneri de la Corina Bratu, aici.

(7) Propuneri de la Jamilla Azazi, aici.

(8) Propuneri de la Ana Barton, aici. 

(9) Propuneri de la Irina Ionescu Homoriceanu, aici.

(10) Propuneri de la Raluca Buzea, aici.

(11) Propuneri de la Natalia Ștefăniță, aici. 

(12) Propuneri de la Bianca Sîrbu, aici. 

(13) Propuneri de la Ruxandra Tăleanu, aici. 

(14) Propuneri de la Veronica Stancu, aici. 

(15) Propuneri de la Ioana Cristina Casapu, aici. 

(16) Propuneri de la Bogdan Nicolai, aici. 

(17) Propuneri de la Claudia Tocilă, aici. 

(18) Propuneri de la Luisa Ene, aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!