#CeCitim (25) Idei de lectură de la Cristina Oțel

Cred în oameni și în recomandările de lectură pe care mi le fac ei. Cu foarte puține excepții, n-am avut niciodată de pierdut în povestea asta, așa că m-am gândit că n-ar fi rău să adun aici recomandări de lectură ale unor oameni faini pe care îi știu – va fi o agendă mereu actualizată de lectură pentru mine și pentru cine mai dorește.

În fiecare săptămână, va exista pe Happytude un top 5 recomandări de carte de la câte cineva. Sper să vă placă și să vă inspire la lecturi cu miez.

Săptămâna asta, idei de lectură de la Cristina Oțel, pe care o puteți citi aici, unde scrie zilnic. 

 

Deci, Cristina:

Câte pagini are cartea, câte pagini cu dialog sunt în ea, câte capitole are, cât de mic e scrisul – astea erau criteriile după care alegeam ordinea cărților de citit de pe lista de lecturi obligatorii pentru școală. Nu pot spune că am fost prietenă cu cărțile în copilărie. Am început să descopăr plăcerea cititului abia în liceu, când biblioteca alor mei devenise interesantă pentru mine. Azi nu-mi pot imagina viața fără citit. Caut romane cu povești frumoase și scrieri care să mă plimbe prin tot felul de emoții. În rest, mai ales pentru că sunt într-o perioadă transformațională, și caut să mă înțeleg și să rescriu acele convingeri limitative care mă împiedică să fiu autentică, petrec mult timp citind despre neuroștiință sau psihologie. De meserie sunt trainer și coach, mă fascinează mintea umană și cred în lifelong learning. Așa că cele 5 cărți pe care le recomand azi invită la introspecție, la autenticitate, bunătate și curaj.

 

Omul în căutarea sensului vieții – Viktor E. Frankl

Viktor Frankl, psihoterapeut și profesor de neurologie și psihiatrie la Universitatea din Viena, a supraviețuit terorii lagărelor de la Auschwitz și Dachau. A reușit să treacă peste pierderea a tot ce a avut, inclusiv familie, și peste tratamentul inuman îndurat în lagărele în care a stat închis timp de trei ani, cu convingerea că nimeni nu îi poate lua ultima dintre libertățile umane – capacitatea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de împrejurări. După ce i-am citit povestea, nu-mi mai vine să mă plâng din orice mărunțiș pe care înainte îl ridicam la rang de tragedie și mă gândesc că dacă alții au reușit să supraviețuiască în astfel de condiții, pot și eu să fac față tigrilor sociali cu care mă confrunt zilnic.

A doua parte a cărții explică pe scurt logoterapia – cea de-a treia școală vieneză de psihoterapie, după cele ale lui Freud și Adler, fondată de Frankl. Mi-a plăcut că metoda lui de terapie se concentrează mult mai puțin pe explorarea trecutului și mai mult pe viitor, pe căutarea sensului. Pentru mine, cartea asta este în top 10 și va rămâne acolo mult timp de acum încolo.

 

Călătoria către sine – Irvin D. Yalom

Când am terminat școala de coaching, am plecat de acolo nu doar cu abilități noi, cu o viziune nouă asupra mea, ci și cu o listă impresionantă de cărți atât de valoroase și de interesante, că nici nu mai știam cu care să încep. Printre ele e și cartea scrisă de Yalom. Ai zice că un psihoterapeut care se ocupă toată ziua cu a-i ajuta pe alții să își descifreze poveștile e un om zen, care și-a rezolvat toate problemele. Însă, în încercarea de a-i sprijini pe pacienții săi, Yalom se trezește deseori întorcându-se la propriul trecut, la evenimente care l-au marcat și pe care încearcă să le privească dintr-o perspectivă nouă.

Cartea asta este, de fapt, o autobiografie în care el ne invită să îi descoperim parcursul. Practic, pune lupa de terapeut asupra sa, a relațiilor care l-au transformat și asupra muncii sale. E un povestitor talentat și împletește cu ușurință fragmente de dialog din sesiunile de terapie cu cele din trecutul său. Vorbește despre propria nefericire, relația incompletă cu părinții, despre lipsuri, rușine, vină și despre felul în care, la cei 85 de ani ai săi, se poate uita în urmă cu blândețe, empatie și compasiune față de ceilalți și față de el. Becoming Myself este titlul original și nu cred că există alte două cuvinte mai potrivite care să poată descrie esența acestei cărți.

 

Lecții de magie: Cum să îți cultivi creativitatea – Elizabeth Gilbert

Cartea asta mi-a ținut companie astă vară la mare, atunci când ai mei copii hotărau că merit câteva momente de respiro. Nu mă număr printre fanii Eat, pray, love! și nici alte cărți scrise de Gilbert nu am citit, dar văzusem vreo două review-uri foarte faine despre Big Magic – ăsta este titlul original – și am cumpărat-o dintr-un impuls.

Dacă vă așteptați să fie o carte cu ț pași concreți pentru a deveni (mai) creativi, veți fi dezamăgiți. Dacă sunteți însă în căutarea unei scriituri captivante și fluide despre voi, vă recomand să o citiți.

Fiecare dintre noi iubește să facă ceva. Să căutăm și să scoatem la iveală aceste comori ascunse în noi înseamnă să trăim o viață creativă, iar curajul de a porni în această călătorie face diferența între o viață banală și una plină de magie. La începutul cărții sunt vreo două pagini pline de frici pe care le invocăm mereu și din cauza cărora ne limităm foarte tare experiențele pe care ne dăm voie să le trăim. Când am parcurs lista m-am simțit de parcă era despre mine. Le bifam pe cele mai multe dintre ele, iar Gilbert promitea soluții prin care să renunț la ele. De fapt, m-am regăsit în cele mai multe idei din cartea care mi-a bătut de câteva ori la ușă și căreia i-am răspuns exact când am simțit că am nevoie de ea: momentul în care în mintea mea încolțea cea mai îndrăzneață idee – cea a vieții de freelancer.

 

Mica Enciclopedie Lykke – Meik Wiking

Dacă fericirea ar fi o prăjitură, ea s-ar face din șase ingrediente surprinzător de simple pe care cartea asta ni le dezvăluie. Am avut plăcerea să îi iau un interviu lui Meik Wiking și să aflu mai multe despre ce îl motivează pe CEO-ul Institutului de cercetare a fericirii (Copenhaga) în munca lui.

La fel ca și cartea anterioară, Mica Enciclopedia Hygge, volumul despre fericire este o lectură plăcută și relaxantă. Viața e prea scurtă ca să tot așteptăm să se întâmple diverse lucruri despre care avem convingerea că numai ele ne vor aduce fericire. Cu cât mai repede înțelegem că fiecare dintre noi e responsabil pentru propria sa fericire, cu atât mai mult o să avem parte de ea.

Cartea deschide ușile spre o viață mai bună și vine cu recomandări despre cum să ne petrecem timpul în așa fel încât să îl valorificăm, cum să fim mai buni, cum să relaționăm mai armonios cu ceilalți, cum să cultivăm încredere și colaborare sau cum să nu ne mai lamentăm din dorința de a părea mai isteți.

Cea mai interesantă descoperire pentru mine: fericirea este determinată parțial și de genetică. Cea mai dezamăgitoare informație: fericirea este determinată parțial și de demersurile politice din țara în care trăim.

 

 Povești de seară pentru fete rebele – Elena Favilli, Francesca Cavallo

Am așteptat cu nerăbdare să pun mâna pe cartea asta încă de când am auzit despre proiect. Dincolo de faptul că mi se pare foarte fain să renunțăm la clișeul prințeselor care mereu trebuie să fie salvate, cartea asta e o enciclopedie a curajului la feminin. În paginile ei ascunde 100 de povești despre femei care au schimbat lumea, de la Maria Montessori, Julia Child, Amelia Earhart sau Coco Chanel, la Nina Simone, Michelle Obama, Malala Yousafzai, surorile Williams și Simone Biles.

Deși cartea este una pentru copii, cred că e potrivită pentru oricine vrea să descopere niște persoane care au reușit în viață. Eu m-am trezit pierzând noțiunea timpului când o citeam pentru mine din curiozitate. Erau incluse multe nume pe care nu le știam și am ajuns să le caut povestea detaliată pe Google. Cartea este o foarte faină sursă de inspirație și un reminder că oricine poate face lucruri remarcabile. Poveștile sunt scurte așa că le pot citi ambilor copii, iar când Sara va mai crește puțin le vom relua cu siguranță. Am descoperit recent că există și un al doilea volum în care sunt menționate și Oprah, Beyonce, J. K. Rowling și Audrey Hepburn.

 

Nu mă așteptam să fie atât de greu să aleg cele cinci cărți și aș mai fi recomandat multe titluri minunate. Mulțumesc pentru invitația de a povesti despre ce am mai citit. Sunt recunoscătoare să fiu parte din proiectul tău frumos.

 

 

Foto: andreeamitran.ro

 

Te invit să citești și episoadele anterioare din seria #CeCitim, cu recomandări de lectură de la oameni faini:

(1) Propuneri de la Ana-Maria Onisei, aici

(2) Propuneri de la Alexia Udriște-Olteanu, aici.

(3) Propuneri de la Petronela Rotar-Cotoban, aici.

(4) Propuneri de la Liviana Rotaru, aici.

(5) Propuneri de la Anca Neagoe, aici.

(6) Propuneri de la Corina Bratu, aici.

(7) Propuneri de la Jamilla Azazi, aici.

(8) Propuneri de la Ana Barton, aici. 

(9) Propuneri de la Irina Ionescu Homoriceanu, aici.

(10) Propuneri de la Raluca Buzea, aici.

(11) Propuneri de la Natalia Ștefăniță, aici. 

(12) Propuneri de la Bianca Sîrbu, aici. 

(13) Propuneri de la Ruxandra Tăleanu, aici. 

(14) Propuneri de la Veronica Stancu, aici. 

(15) Propuneri de la Ioana Cristina Casapu, aici. 

(16) Propuneri de la Bogdan Nicolai, aici. 

(17) Propuneri de la Claudia Tocilă, aici. 

(18) Propuneri de la Luisa Ene, aici.

(19) Propuneri de la Adriana Stoian, aici.

(20) Propuneri de la Oltea Zambori, aici. 

(21) Propuneri de la Gyorgy Gaspar, aici. 

(22) Propuneri de la Oana Coman, aici.

(23) Propuneri de la Diana-Florina Cosmin, aici. 

(24) Propuneri de la Adrian Georgescu Jr., aici. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!