#CeCitim (27) Idei de lectură de la Marius Constantinescu
Cred în oameni și în recomandările de lectură pe care mi le fac ei. Cu foarte puține excepții, n-am avut niciodată de pierdut în povestea asta, așa că m-am gândit că n-ar fi rău să adun aici recomandări de lectură ale unor oameni faini pe care îi știu – va fi o agendă mereu actualizată de lectură pentru mine și pentru cine mai dorește.
Periodic, va exista pe Happytude un top 5 recomandări de carte de la câte cineva. Sper să vă placă și să vă inspire la lecturi cu miez.
Săptămâna asta, idei de lectură de la Marius Constantinescu, jurnalist, realizator și prezentator TV și, pentru mine, unul dintre cei care scrie excelent despre muzică clasică, parfumuri și vinuri. Recent, a publicat cartea Rose, la Nemira.
Iată, deci, recomandările lui Marius:
TOATĂ LUMINA PE CARE NU O PUTEM VEDEA – Anthony Doerr
De mult nu am mai hăpăit o carte cu așa nesaț de cuvinte. Anthony Doerr le leagă în lanțuri de o frumusețe pe care ajungi să o simți fizic, în tresăriri perceptibile. Și da, lumina (vizibilă, valorată, intrinsecă) se furișează în fiecare pagină. Mai mult, răzbate din fiecare colț de poveste, chiar și atunci când e emaciată de tristețe. Niciodată excesivă, drept care cu atât mai puternică, descrierea celui de-Al Doilea Război Mondial e simțită la două perechi de ochi: unii stinși, dar profund întorși spre interior, alții vii, care văd mult prea mult. Pierderea brutală a copilăriei, schimbarea lumii, scoici, “felii ude de soare” și una dintre cele mai emoționante legături tată-fiică, într-o carte migalită cu tot talentul pe care îl putem vedea. O să rămâneți mult timp în ea.
E aproape brutal cum te ia pe sus și te obligă să îi simți realitatea. Aș fi fost tentat să îi spun “istorică”, dar numai dacă acceptăm că istoria pe care o descrie este una a întortocherilor sufletului uman pe drumul si(n)gur al iubirii. E paradoxală atâta determinare la o carte care se înfiripă sub ochii tăi ca o poiană sălbatică vârstată de ultimele sedimente de zăpadă: delicat, măiastru, rânduit. O epopee sinestezică a singurătății (întru Dumnezeu, dar nu numai). Un roman care, după ce ți-a exaltat toate simțurile, mie mi-a lăsat certitudinea că, despre marile dureri și fericiri ale vieții, cel mai bine se scrie simplu și cuminte, pentru că au suficientă lacrimă în ele.
UN VEAC DE SINGURĂTATE – Gabriel Garcia Marquez
O zi întreagă m-am închis în casă, am uitat în ce moment al săptămânii eram şi am înghițit paginile ca şi când, peste o oră, cartea s-ar fi dizolvat în neant. Am lâncezit apoi într-o lume a culorilor bolnave şi exacerbate şi a personajelor rătăcite printre cearşafuri, fluturi galbeni, scorpioni, rădăcini şi ziduri scorojite, incapabil să mă extrag din Macondo şi convins că nu voi mai accepta multă vreme alt tip de literatură decât aceasta, mustind de imagine saturată. Reprezentările, glomerările, excesele senzoriale au rezonat şi rezonează cu (probabil) o apetenţă a mea spre spectaculos, spre luxurianţa unei tapiserii sau a unei geme orientale.
A LA SCENE, A LA VILLE – Regine Crespin
Pentru că, atunci când te hotărăști să scrii despre o divă, este referința absolută în materie de franchețe, farmec și fentare a previzibilului. Am învățat enorm de la această carte.
NAUTILUS – Ioana Bâldea Constantinescu
E cu leacuri din vechime, cu pulberi și poțiuni din ierburi pitite prin rețetare medievale, cu mixturi de cochilii și nestemate pângărite de ghinion, cu praguri ale suferinței sufletului și cu îndrăgostiri care îi dau vigoare. E Parisul prin care trecea la Bievre, un pic de Spanie strânsă la guler și o stație de metrou de pe ruta 7, Ivry/Villejuif-La Courneuve unde începe și se termină o spirală. A iubirii, de ce nu? E foame de poveste, de împletire de vieți, e cartea pe care am văzut-o ivindu-se lângă mine și pe care nu o iubesc din cauza asta, ci pentru că are tot ce găsesc mai subjugant în ficțiune. Sper ca autoarea să nu mi-o ia în nume de rău.
Foto: Lucian Năstase
Te invit să citești și episoadele anterioare din seria #CeCitim, cu recomandări de lectură de la oameni faini:
(1) Propuneri de la Ana-Maria Onisei, aici
(2) Propuneri de la Alexia Udriște-Olteanu, aici.
(3) Propuneri de la Petronela Rotar-Cotoban, aici.
(4) Propuneri de la Liviana Rotaru, aici.
(5) Propuneri de la Anca Neagoe, aici.
(6) Propuneri de la Corina Bratu, aici.
(7) Propuneri de la Jamilla Azazi, aici.
(8) Propuneri de la Ana Barton, aici.
(9) Propuneri de la Irina Ionescu Homoriceanu, aici.
(10) Propuneri de la Raluca Buzea, aici.
(11) Propuneri de la Natalia Ștefăniță, aici.
(12) Propuneri de la Bianca Sîrbu, aici.
(13) Propuneri de la Ruxandra Tăleanu, aici.
(14) Propuneri de la Veronica Stancu, aici.
(15) Propuneri de la Ioana Cristina Casapu, aici.
(16) Propuneri de la Bogdan Nicolai, aici.
(17) Propuneri de la Claudia Tocilă, aici.
(18) Propuneri de la Luisa Ene, aici.
(19) Propuneri de la Adriana Stoian, aici.
(20) Propuneri de la Oltea Zambori, aici.
(21) Propuneri de la Gyorgy Gaspar, aici.
(22) Propuneri de la Oana Coman, aici.
(23) Propuneri de la Diana-Florina Cosmin, aici.
(24) Propuneri de la Adrian Georgescu Jr., aici.
(25) Propuneri de la Cristina Oțel, aici.
(26) Propuneri de la Alexandra Enăchescu, aici.
Leave a Reply