Dan Pierșinaru, creatorul NOËL: „Oamenii caută să dăruiască emoții”

În fiecare an, două zile din luna decembrie sunt dedicate unui târg de design de obiect ce poate fi un cadou pentru tine însuți sau pentru cineva drag. Responsabili de unul dintre cele mai faine târguri de cadouri de Crăciun din București (și, cel mai probabil, din țară) sunt Dan Pierșinaru și echipa lui, care aleg cu grijă designerii și creatorii pe care îi adună sub numele NOËL. Am vorbit cu Dan despre ediția cu numărul nouă a târgului cu focus pe design, despre personajul NOËL și despre cadouri, desigur. 🙂

 

Cu ce vine nou NOËL NOUă?

Noul NOËL are două super noutăți. Este prima ediție internațională și ne mândrim cu faptul că anul acesta avem alături designeri din Turcia, Italia și Bulgaria. Altă noutate o reprezintă apariția lui SUPER-NOËL, un personaj ghiduș și bonom ce ne va susține în explorarea universului cadourilor creative de designer și ne  va inspiră să fim curajoși în alegeri.

Care-i super-puterea lui NOËL?

Puterea lui stă în a împărți bucurie în jurul lui. Nu este niciodată blazat, anonim sau timid. Toate acțiunile lui sunt din sfera ghidușiei și a voioșiei. Prin ochiul lui atent exersat, a lucrat la o selecție eclectică cu cei mai creativi designeri și totul în spiritul designului contemporan.

Cât de dificil este să selectezi artiști și antreprenori care CHIAR fac piese/ obiecte pline de autentic și de poveste? Care sunt principalele criterii de selecție?

E un dificil plăcut. 🙂 Există mereu întrebări, pe cine să aleg, cum să gândesc selecția acestei ediții, care să fie ponderea mai mare etc.? Dificultatea e uneori și în sensul în care designeri foarte creativi și interesanți sunt încă într-un stadiu de început în ale antreprenoriatului și asta lungește procesul de selecție. Nu e suficient să îi vrem noi, uneori e esențial să fie ei hotărâți. Criteriile de selecție la NOËL se bazează pe: autenticitate, unicitate, finisaje, dacă cel care le propune este și cel care le realizează și, nu în ultimul rând, vizibilitatea unui brand și modul profesional în care alege să comunice cu organizatorul târgului.

Anul acesta, spuneai, târgul devine internațional. Cum s-a făcut acest pas, din ce zone artistice vin artiștii străini?

Pasul a venit firesc din două direcții, dinspre cea mai importantă platformă internațională de bijuterie, AUTOR și datorită vânzărilor în creștere de care se bucură NOËL de la o ediție la alta în perioada sărbătorilor de Crăciun, care au purtat vorba și în afara granițelor, către Turcia, Bulgaria și Italia.

Pentru cine nu a mai fost niciodată la NOËL, de ce să vină? Ce are el în plus față de alte evenimente? Iar pentru cine a mai fost, de ce să vină și anul acesta? 🙂

Atenție, este singurul târg cu focus pe design 100%. Este un eveniment care pune accent pe cei care creează ei înșiși ceea ce expun și promovează acest demers foarte puternic. Nu este un eveniment de reduceri, amestecat cu SH sau vintage, artizanat sau lucruri slab realizate, importuri cu adaosuri de 300%. Discursul târgului NOËL e clar: designul și creativii au un loc comun în decembrie, luna cadourilor, 2 zile din 365 (deocamdată, poate ne mai extindem ?).

Și, atenție din nou, nu este doar despre vânzări, este un exercițiu de întâlnire cu unii dintre cei mai creativi designeri și artiști, pe care îi poți vedea în același weekend, sub același acoperiș. Un lucru unic, pe care nu ai putea să îl faci în 2 zile, oricât ai apăsa pedala de accelerație.  ? La NOËL, noi i-am adunat pe cei mai buni pentru tine.

Apoi, 40 % dintre participanți nu sunt din București, deci merită să vii, chiar și pentru acest detaliu. ?

În plus, prețurile sunt bune și merită să cumperi direct ce la cei care le realizează. Le faci un bine și lor, și ecosistemului lor. E o relație directă și sănătoasă.

Ce tendințe ai observat, de la an la an, în rândul cumpărătorilor de la NOËL? Ce, cine și cum cumpără?

Tendințele universale sunt două, luăm cadou pentru cei dragi sau chiar pentru noi. ? Ambele mi se par viabile și nu intră în contradicție. ? Oamenii caută ceva inedit, dar și ceva funcțional. Am observat o tendința de a investi în ceva ce poți folosi într-un mod cât mai practic să zicem, dar și o tendință în a căuta să fii tu creatorul unei emoții cu ajutorul unui cadou frumos realizat, care transmite ceva el însuși.

 

 

Ce înseamnă acest eveniment, dincolo de faptul că este un târg la care găsești unele dintre cele mai inspirate cadouri?

Este o experiență completă și complexă. Să vezi atâta creativitate și obiecte minunate la un loc e un cadou în sine. Te îmbogățește, te încarcă și pe tine cu ceva din frumosul lor. Nu pleci gol, pleci mai mirat, mai curios și mai evoluat. ?

Ca unul care, an de an, organizezi unul dintre cele mai faine târguri de Crăciun din țară, și care, timp de două zile te plimbi printre expozanți absolut minunați, cum reușești să te abții să nu cumperi tot?

Greu. ? Intru pe modul „mai abține-te și tu” sau „fără asta nu pot să trec anul, eu sau un prieten drag.” E adevărat că de multe ori aleg pur și simplu emoțional. Mă conectez cu povestea lor și asta naște o legătură, pe care de multe ori aleg să o concretizez cumpărând acel obiect făcut de ei. Alteori, sunt atât de prins cu organizatul în sine că nu apuc să mă opresc la toți cei peste 80 de designeri și asta mă întristează, și poate chiar și pe unii dintre ei .

Ce-ți plăcea ție, când erai mic, să primești cadou de Crăciun? Și ce îți place să primești acum?

Haha! Când eram mic – jucării, apoi când m-am făcut mare, eram mai aplicat și voiam tot felul de lucruri ce aveau legătură cu artele plastice și fotografia. Cred că cel mai frumos este, de fapt, gestul și sentimentul bucuriei că cineva se gândește la tine. Pentru mine e suficient.

Ce îți place – și asta mi se pare, mie, personal, mai important decât a primi  – să dăruiești?

Îmi place ca atunci când dăruiesc să fie doar din inimă.

 

***

Peste 80 de designeri atent selectați vă așteaptă, în weekendul 9-10 decembrie 2017, la cea de-a noua ediție a târgului cadourilor de designer, NOËL, la Casa Universitarilor, în București. În frumoasa casă de pe strada Dionisie Lupu veți descoperi creații semnate de designeri din Istanbul, Sofia și Merano, alături de cei din București, Timișoara, Cluj, Roșia Montana, Iași, Suceava, Brailă, Constanța și Techirghiol.

Program:
Sâmbătă, 9 decembrie: 11.00 – 20.00
Duminică, 10 decembrie: 11.00 – 20.00

Adresă: Casa Universitarilor, Strada Dionisie Lupu, nr. 46, București

*Prețul unui bilet de intrare: 10 Lei

 

Foto: PR NOËL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!