#FăBineFiiBun. Listă de bine
În fiecare zi îi dau puiului de om (care are două luni acum) două picături de Vigantol. Am început din a 14-a zi de viață a lui, la recomandarea medicului. Două picături e ceva foarte, foarte puțin. Dar cu puținul acesta, administrat zi de zi, i se va închide fontanela, ceea ce e foarte important. Deci cele două picături nu reprezintă un puțin inutil.
Lumea, privită din exterior, eventual de pe o altă planetă, pare rea, urâtă, chiar îngrozitor de hidoasă uneori. Dar are ceva foarte special: mici insule de frumusețe care o fac mai ușor de suportat. Ca picăturile de Vigantol, mici și neînsemnate, par, la prima vedere, și insulele astea de frumusețe. Și chiar dacă pentru mulți sunt, poate, ceva de trecut cu vederea, pentru alții sunt dovada că nu e totul pierdut.
Sunt dintre cei care cred că oamenii mici se nasc cu bunătatea în sânge și e de datoria noastră, a oamenilor mari, să îi învățăm și să-i ajutăm să fie buni până la capăt, mereu. Da, să-i învățăm, căci bunătatea, fel ca mersul, vorbitul, mâncatul, iubitul, se învață.
A face acte de bunătate nu înseamnă a dona mii de euro pentru cauze nobile. Sigur, înseamnă și asta, dar și alte gesturi și fapte, mai mici, sunt tot la Bunătate încadrate.
Am pus pe o listă câteva fapte bune pe care poți să le faci în fiecare zi. Chiar dacă par nimicuri, sunt nimicuri ce contează. Fapte mici care întregesc puzzle-ul de bine din lumea asta. Unele îți răpesc doar câteva secunde din viață, altele câteva minute, altele durează ore. Dar toate se măsoară nu numai în secunde, minute, ore, ci și în binele oferit și mai ales în bucuria primită la schimb. Micile fapte bune pe care le faci benevol și gratuit se întorc la tine sub formă de mulțumire față de propria persoană și un soi de fericire pe care nu o bănuiai.
Iată lista mea. Poate te inspiră să faci ceva bun azi sau mâine sau oricând. 🙂
1. Sună pe cineva drag când nu se așteaptă. Nu de Crăciun, nici de Paște, ci într-o zi oarecare. Oamenilor le face bine când alți oameni se gândesc la ei și vor să știe ce fac, cum o duc, dacă sunt bine, sănătoși. Oamenilor le face bine să vadă că altor oameni le pasă de ei.
2. Cumpără o cafea unui necunoscut. Ai văzut cum sclipesc de uimire ochii unui om care primește ceva fără să fie ziua lui?
3. Zâmbește-i vânzătoarei de la pâine. Și celei de la taraba de la care cumperi mere. Sunt mari șanse să ți se răspundă cu aceeași monedă.
4. Spune „mulțumesc”, „te rog”, „cu plăcere”. Da, de fiecare dată când e cazul.
5. Sun-o pe prietena ta care are un copil (mic) și oferă-te să stai cu el cât face ea o baie sau dă o fugă la coafor sau doarme un pic. Îți va fi mereu recunoscătoare.
6. Ajut-o pe vecina mai în vârstă la cumpărături. Sigur ai o vecină mai în vârstă, trebuie doar să ridici ochii din telefon când urci în lift. 🙂
7. Cumpără-i flori unei prietene cu care trebuia să te vezi de multe ori, dar nu te-ai văzut, fiindcă nu e niciodată timp. Nu ai timp nici acum? Trimite-i florile la serviciu sau acasă.
8. Ia două banane în plus când mergi la cumpărături. Imposibil ca, în drum spre casă, să nu dai de cineva care le va primi cu cu drag.
9. Donează. Nu ai bani, dar poate ai un pic de timp. Sau poate ai și bani, și timp.
Uite, de pildă, lunar poți dona, foarte simplu, prin SMS, pentru mai multe cauze. Eu donez 2 euro pe lună pentru MagicHOME (trimit cuvântul MAGIC prin SMS la 8844), 2 euro pe lună la Worldvision România, pentru programul Pâine și Mâine (trimit cuvântul PÂINE prin SMS la 8844), 2 euro pe lună pentru Dăruiește Viață (trimit cuvântul SPITAL prin SMS la 8844).
Uite pentru ce cauze poți dona prin SMS: aici.
10. Donează sânge. Dacă îndeplinești condițiile, te rog mult, nu ezita să o faci. Pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București poți citi mai multe despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoana care vrea să doneze sânge. Uite link aici.
11. Renunță la o rochie veche ori un palton sau orice altă haină pe care nu o mai porți. Poți să le dai femeii de serviciu din scară sau le poți duce la biserica din cartier sau la o asociație care are în grijă persoane mai puțin norocoase decât tine. (Dacă vreodată ai ceva de donat și nu știi cui, sunt aici să îți dau niște idei, scrie-mi).
12. Timp de cinci minute ascultă pe cineva care are nevoie, fără să-l întrerupi. Poți?
13. Îmbrățișează pe cineva, cunoscut sau necunoscut. Spune „te iubesc” mai des. Cui simți, când simți.
14. Fii tu cel care își cere iertare primul, dacă ai greșit. Uneori, de cele mai multe ori, e bine să nu amâni să ceri iertare.
Lista, recunosc, e una subiectivă. Fiecare are propria listă de fapte bune pe care le poate face, iar posibilități de a face bine sunt cu miile.
Ia-o ușor, nu trebuie să faci tot binele azi. Minunat ar fi, dacă poți, să faci bine cât mai des. Dar tu știi, pentru tine, cât de mult bine poți duce.
Ce voiam să mai zic? Oprește-te, din când în când, din goana de zi cu zi. Sunt mari șanse să vezi mai bine ce e în jurul tău și mari șanse să observi unde e nevoie de un zâmbet, de o vorbă, de un gest din partea ta. 🙂
Be happy & nice,
Oana
Leave a Reply