#LocDePovestit. Jujube Atelier – ceva fain de la Sibiu
Cu Simona, de la Jujube, am vorbit prima dată la telefon, vreo oră. Despre ce fac eu, ce face ea, cum e să trăiești la Sibiu, cum e cu oamenii de acolo, cam putea colabora. Câteva luni mai târziu, am ajuns la Sibiu și am dus primele lumânări Cup & Candle la Jujube Atelier, locul în care Simona a adunat zeci de artiști și designeri din România, unii cunoscuți, unii ce vor deveni cunoscuți, pentru a-i aduce mai aproape de public. Am băut o cafea special creată pentru Jujube, am stat de povești, am luat la rând, la admirat, toate exponatele, am trecut prin camera în care e blatul de lucru pentru aranjamentele florale inedite și, acum, am adus în fața voastră povestea locului.
Dacă ajungeți la Sibiu, musai-musai e să treceți pe la Jujube. E fain, e mic, cochet, cu șarm, frumos și primitor. Și e altfel. 🙂
Care-i povestea Jujube? De ce a venit el pe lume și mai ales cu ce scop și pentru cine, nu în ultimul rând?
Jujube Atelier a apărut ca alternativă la munca mea și ca urmare a tranziției București-Sibiu. Fiind arhitect, la București am avut parte de o plajă mai largă de manifestare în cadrul profesiei, iar la Sibiu am știut din start că aceasta se va restrânge. Așa că Jujube Atelier s-a născut punând toate pasiunile și ideile la un loc. BUM! Altfel, a apărut un loc care încearcă să atragă atenția asupra faptului că în cultura noastră nu există foarte clar implementate principiile unei economii sustenabile, #buylocal și #madeinromania sunt încă haștaguri cu putere în mediul online, dar nu și în cel real; necunoaștere a ceea ce înseamnă obiecte handmade și obiecte produse industrial; rezistența la ce înseamnă specializare și respectarea specialiștilor în a-și manifesta (pune în practică) cunoștințele; lipsa culturii esteticii și înțelegerea aportului artiștilor într-o societate schingiuită prea mult timp. Așadar, Jujube Atelier vrea să fie un suport/ bornă pentru susținerea dezvoltării lumii în care trăim. La nivel mic, da, știm, totuși suntem de părere că dacă fiecare dintre noi contribuie în această manieră lucrurile se vor schimba într-un ritm ce ne a ajută să ne aliniem cu alte culturi. Am o atitudine pozitivă în acest sens, căci observ multe inițiative în foarte multe domenii.
Ce este, de fapt, Jujube? O florărie, o ceainărie, un magazin cu designeri români?
Jujube Atelier este o oază. Este un loc pentru oameni. Este un loc din Sibiu unde îți răsfeți simțurile și unde găsești produse #madeinromania. La noi te poți destinde bând o cafea Jujube (un blend făcut special pentru noi), dar poți veni să lucrezi „remote”. Și pentru că florile au dat startul pentru Jujube Atelier, poți comanda flori în combinații neașteptate, flori puse împreună special pentru oamenii care le vor primi. Și, ceea ce nu este foarte vizibil, Jujube Atelier îți poate oferi consultanță pentru amenajări peisagistice, design biofilic, pereți verzi și mai câte. Tu ajungi la noi cu o cerere și foarte probabil vom ști ce soluție să-ți oferim.
Ce ți-ai dorit cu Jujube, unde ești cu planurile acum și ce-ți dorești să se întâmple cu locul acesta?
Mi-am dorit să devină un loc dinamic, în care oamenii să se simtă bine, să vină cu încredere și deschiși. Jujube Atelier vrea să fie o afacere stustenabilă, care să ofere celor implicați un cadru care să le stimuleze dezvoltarea, să oferim experiențe, nu doar produse. De aceea am ales să organizăm evenimente, ateliere, seri de socializare, iar pe viitor ne gândim să organizăm seri gastronomice. Jujube Atelier crește organic, așa am dorit de la bun început. Deși munca din spate este în cantități generoase, componenta de dezvoltare organică are un aport uriaș. Vrem să lăsăm oamenii să vină spre noi și din observațiile recente deducem că această dorință se manifestă tot mai limpede. Într-o oarecare formă îmi doresc ca locul ăsta să fie un reper de calitate, educație, curaj și dezvoltare pentru cei care ne trec pragul, dar și pentru cei care ne urmăresc în mediul online.
Cum îi alegi pe cei pe care îi aduci laolaltă în boutique-ul tău? Cine sunt ei și care sunt cuvintele-cheie care îi leagă?
În prima fază, am colaborat cu oameni pe care îi cunoșteam deja din București și din Cluj. Acești oameni talentați care ridică standardele calității în munca pe care și-au ales-o. Am vrut, de la început, să avem obiecte ce pot fi oferite cadou și care să completeze un buchet de flori: bijuterie, ceramică, cosmetice naturale, cărți, obiecte din lemn și din piele șamd. Cu timpul, numărul colaboratorilor a crescut firesc, căci acești oameni cunosc alți creatori de la târguri și din mediul de lucru. Momentan, colaborăm cu Mădălina Teler, Alexandra Constantinescu, Studio Mud, Cristina Ciobanu, Poemi, Andrei Pândea (pe ceramică), Fain, Blue Lilly, Regenerol, Techir și Soapmill (cosmetice naturale), Luviane atelier de parfumerie (parfumuri artizanale), Monica Stănescu – Most Precious, Iuliana Asoltanei, Letiția Pintilie, Monom Jewellery, MBQ, Ioana Ardelean și Diana Pantea (bijuterie), Keszeg Agnes (ilustrație și esarfe mătase,Vlad Spătăcean – Omega CBU și Iulia Pracșiu (ilustrație), Woodish și Handcrafted by Chiuzby (lemn), Maistor (piele eco), Kraftmade, Delikates accessories și Anastasia Dumitrescu (textile), Cup&Candle by Oana Botezatu (lumânări din ceară de soia) și Stycle (sticlă). Și în perioada următoare vor mai apărea în peisaj noi colaboratori, dar nu zicem, ca să nu stricăm surpiza, shhh.
Cine sunt oamenii care va călca pragul, ce căuta ei și ce le place să găsească? Ce îi încântă și care sunt poveștile cu care rezonează?
Ne vizitează oameni care caută frumosul și care sunt uimiți câte lucruri se fac în România. Chiar sunt șocați mulți dintre ei. De aici e clar că se creează un cadru de dialog plăcut. Aflându-ne în zona istorică a Sibiului, avem și mulți vizitatori turiști care se bucură că descoperă produse #madeinromania de calitate, altceva decât suvenirele deja cunoscute. Ne face plăcere să povestim despre cei cu care colaborăm, să dăm indicații de locuri unde se mănâncă bine în Sibiu sau ce locuri pot vizita în România.
Cine ești tu, omul de la Jujube?
În spatele Jujube Atelier suntem, de fapt, mai mulți oameni, fiecare aducându-și aportul cu drag și entuziasm (Grig, Mădă, Alice și familia și prietenii care ne susțin). Pe unii îi puteți zări în fotografiile din social media. Cât despre mine, pot spune că am creat un cadru deschis care să unească inițiative cu sens și minți deschise. Pe de altă parte, prefer să vă spun mai degrabă ce a făcut Jujube Atelier pentru mine. M-a ajutat să renunț la a căuta perfecțiunea, mi-a arătat că rigiditatea nu e un cadru fertil și ca oamenii caută să renunțe la măști pentru a fi văzuți, înțeleși și iubiți.
Ce te fericește și cât din nevoia de fericire îți împlinește Jujube?
Mă fericește pentru că îmi pot manifesta creativitatea. Că pot pune în practica idei la care nu aș fi ajuns nici cu gândul dacă lucram într-un birou toată ziua. Cât face asta? Greu de zis, dar pot spune că fluctuează starea și consider că este foarte important să găsesc un echilibru între viața Jujube Atelier și viața personală. Caut echilibrul dintre dinamism și liniște. Sper să reușesc. (asta e dedicație pentru știe el cine :P)
Care-i partea cea mai grea atunci când deschizi un astfel de loc, care sunt provocările cele mai mari și care sunt piedicile cele mai dese?
Procesul de punere pe picioare a durat câteva luni bune. De la stabilirea clară a conceptului și găsirea numelui potrivit și logo, la găsirea spațiului și amenajarea acestuia. Spațiul mi-a grăit din prima și, deși am întâmpinat rezistența în alegerea lui, am rămas pe poziție. Amenajarea spațiului a fost o călătorie cu un carusel, căci într-o lună de zile am vrut să terminăm lucrările și asta cu buget redus. Și a fost posibil pentru că implicarea a fost 100% +. Am și intrat în șantier cu muncitorii să pun mâna la treabă. În plus, s-a suprapus cu partea de atragere a colaboratorilor. Bun, după acest moment, a intervenit întrebarea: și cum atrag oamenii și clienții pe care îi caut și cum le comunic ce oferim? Cred că ăsta este unul dintre cele mai dificile aspecte pe care o afacere îl întâmpină la naștere. Am preferat o abordare așezată și organică, cu riscul de a ne deplasa în această aventură greoi. Am ales să arătăm ce putem oferi și ce putem crea fără să fim invazivi, pregătindu-ne terenul pentru cereri și colaborări sincronizate cu evoluția noastră. Una din provocările „consumatoare de energie” este găsirea colegilor și păstrarea unei atitudini „potrivite” pentru momentele delicate. Asta reprezintă și o piedică. Una din piedici este reprezentată de faptul că mulți dintre creatorii din România nu înțeleg ce înseamnă o colaborare cu un astfel de loc și apar discuții dificile cu bază economică și administrativă. Totuși, cu cei deschiși și adaptabili am reușit să găsim o cale de colaborare care să ne satisfacă pe toți.
Povestea Jujube crezi că se potrivește în orice alt loc din România sau aveți marele avantaj al locului, Sibiul?
Poveste Jujube Atelier se poate întâmpla și în alte locuri din România, de ce nu? Ne-am gândit la asta, totuși condiția este că cei care gestionează un astfel de spațiu să se implice cu toată deschiderea, să fie adaptabili, flexibili, dinamici și creativi. Sibiul este un atuu, da, pentru că este un oraș turistic unde se întâmplă foarte multe activități culturale de masă, gastronomice etc.
Cum vezi transformarea Jujube la doi ani de la inaugurare?
Acum simt că Jujube Atelier s-a așezat bine pe traseu. De acum, mersul devine mai ușor și vom avea timp mai mult să ne gândim la strategii de dezvoltare și ce evenimente și acțiuni să implementăm. Țin să precizez faptul că toți oamenii care ne-au călcat pragul au contribuit la această transformare și le mulțumesc!
Fotografii: Dan Bumbas/602 photography, arhiva personală
Leave a Reply