Paine de casa fara brizbrizuri

Am facut multe tampenii la viata mea. Una dintre ele a fost sa ma las de paine cateva luni in sir. Ma rog, la mintea de acum, mi-as fi dat doua palme atunci. Visam numai paine si as fi dat orice pentru un colt de franzela, dar – ce nu face omul pentru cateva kilograme in minus – am rezistat eroic o vara intreaga si mai bine. Pana cand am pacatuit mancand dintr-o bagheta crocanta, bine facuta. Am mancat-o goala, pe strada, si am fost fericita.
Painea e una dintre marile bucurii ale vietii. Painea trebuie sa fie buna si sanatoasa si sa nu contina prostii. Sa fie putina, dar excelenta. Nici pufoasa, dar nici sfarmicicioasa, nici alba, dar nici neagra-neagra. Si neaparat sa fie facuta cu simtul raspunderii, asta e esential.
Dupa ce am patit de multe ori sa cumpar paine proasta (mucegaita inainte de expirare sau cu adaosuri dintre cele mai dubioase), am decis sa caut mereu surse bine pentru painea cea de toate zilele. Evident, cea mai buna sursa ramane mama, care face cea mai buna paine din lume (inainte cea mai buna paine venea de la bunica, mama mamei, care nu prea mai face acum, ca-i batrana-batrana si nu mai are vlaga).
Cum nu primim vreo paine de la Moldova, mai cumparam. Sunt in Bucuresti multe locuri din care poti o paine buna de tot. Din fericire, chiar aproape de casa avem doua brutarii (cu adevarat brutarii) – Cuptorul Brancovenesc si La Moldoveanca. Cand nu ajungem la brutarii, coc eu paine in casa, dupa o metoda veche de cand lumea. 🙂
Pentru toti cei care se lasa cu greu induplecati sa faca paine in casa (la mana, nu la aparatul de paine), las mai jos cateva retete de paine pe care eu le-am testat si au iesit foarte bune, atat de bune incat am mancat paine goala sau, cel mult, cu unt si cu sare.

Deci:

Paine cu usturoi
500 de gr de faina (alba, neagra, mix)
10 gr de drojdie (uscata sau nu, eu folosesc ce am in casa; functioneaza ambele variante foarte bine)
un praf de sare
3-4 catei de usturoi curatati si sfaramati (sau mai multi, daca nu aveti niciun meeting dupa pranz 🙂 )
La final de framantat, eu pun si un strop (doi, trei) de ulei de masline extravirgin, pentru gust.
Aluatul sta la dospit vreo 40 de minute sau cat e nevoie ca sa isi dubleze volumul, neaparat la loc cu un pic de caldura.

Dupa ce-i gata crescuta coca, o pui in tava si poti sa o mai lasi un pic, sa prinda forma si aici. Bagi apoi painea la cuptorul preincalzit vreo 30-45 de minute, pana-i gata. Si e gata cand e rumena si frumoasa si deja nu mai suporti sa stai cu nasul lipit de usa de la cuptor in timp ce in toata casa miroase deja a paine calda.

Reteta am adaptat-o dupa una de la Adi Hadean, de aici:

 

Paine neagra cu seminte

Aici nu are rost sa mai spun povesti, gasiti reteta explicata pe indelete pe acelasi blog al lui Hadean: aici. Eu folosesc mereu seminte dintre cele mai diverse, in functie de ce am in casa. 🙂

 

Paine ca la mama acasa

Faina, sare, drojdie, apa calduta. Framantat totul vreo 20 de minute, cu spor si cu gand bun. Mama pune coca direct in tava si o lasa acolo la dospit, pe soba, la caldura. Cand e gata dospita coca – mama nu sta niciodată cu ochii pe ceas, dar e bine sa stiti ca dureaza vreo 30 de minute sau mai bine, in functie de cat de cald e in casa –, tava intra la cuptor si sta acolo pana cand e numai buna painea. Daca aveti dubii, o puteti testa cu o scobitoare: ideea e sa nu ramana coca pe scobitoare. Se mananca impreuna cu cei dragi, zice mama. 🙂

O reteta similara cu a mamei – aici. Desigur, daca dai o cautare pe Google, e plin de variante.

 

Paine cu sos de rosii

Painea asta am facut-o de multe ori. Ideea e simpla: in loc de apa de la framantat se pune suc de rosii, eventual un pic incalzit. Daca ai si niste oregano, busuioc si alte mirodenii care iti plac, pune-le in amestecul de faina si sare inainte sa treci la treaba. Daca folosesti drojdie proaspata, ai rabdare cu ea si las-o un pic inmuiata in doua linguri de apa, inainte de a o amesteca cu faina. Merge facuta intr-o tava de chec sau cozonac, dar si sub forma de chifle. Cum crezi. 🙂

O reteta la indemana gasiti aici.

 

Secretul unei paini bune l-am aflat si eu de la mama: painea buna trebuie framantata bine. Bine insemnand vreun sfert de ora. Si al doilea secret mare are legatura cu starea de spirit. Daca nu ai chef sa framanti o paine, las-o balta, n-o framanta. Fiindca nu iese. Painea care nu-i facuta cu drag si pe indelete nu are cum sa iasa buna. Asta va zic precis, ca-s patita. 🙂

 

In rest, sunt detalii si un pic de atentie la reteta.

Spor la framantat! 🙂

 

 

 

Foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!