Un proiect minunat. Ore liniștite, la Muzeul Antipa

Există lucruri minunate despre care se vorbește prea puțin. Motiv în plus, pentru mine, ca, atunci când aflu despre ele, să dau de veste. Cu speranța că veți face la fel. Nu știi niciodată cine de lângă tine are nevoie.

Unul dintre lucrurile astea minunate este și proiectul “Ore liniștite”, derulat de Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, din București, în parteneriat cu Asociația Supereroi printre noi, un proiect gândit pentru vizitatorii cu nevoi speciale.

Evenimentul nu este la prima ediție, din fericire. E minunat că se întâmplă deja periodic, eu așa cred.

„Orele liniștite”, organizate în zilele de luni, se adresează vizitatorilor pentru care perioadele aglomerate de vizitare pot fi dificile din punct de vedere senzorial.

Astfel, luni, 8 mai 2023, între orele 13:00 – 15:00, în afara programului obișnuit de vizitare, publicul cu nevoi speciale poate vizita vizita Muzeul Antipa în liniște, ferit de agitația unei zile aglomerate (și Muzeul Antipa chiar este un muzeu aglomerat).

Frații, bunicii și prietenii copiilor cu nevoi speciale sunt bineveniți.

  • Intrarea în muzeu este accesibilizată scaunelor rulante.
  • Accesul scaunelor rulante/ cărucioarelor este posibil pe traseul expozițional.
  • Muzeul nu are parcare proprie, dar în parcarea publică din Piața Victoriei sunt locuri pentru autocare și microbuze școlare, respectiv mașinile conduse de către/ pentru persoanele cu dizabilități.

Pentru condiții de vizitare cât mai plăcute, este ideal să se completeze formularul de participare, selectând data dorită de aici: https://forms.gle/oAN9YjpeRKx7FzR27

Puteți pregăti vizita de acasă accesând secțiunea specială Muzeul Incluziv de pe site-ul Muzeului Antipa.

Fiecare persoană cu dizabilități +1 însoțitor beneficiază de acces gratuit, în baza unui document doveditor.



MAI MULTE DESPRE MUZEUL ANTIPA (potrivit informațiilor publicate pe pagina oficială)

Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.

Sediul actual a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944.

Pe parcursul timpului, muzeul a fost găzduit în diferite clădiri din Bucureşti. Sediul actual a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atât prin modul de expunere, cât şi prin rolul şi activitatea sa. De asemenea, prin eforturi susţinute Grigore Antipa a îmbogăţit substanţial colecţiile instituţiei cu piese valoroase din toate colţurile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datorează şi realizarea în Bucureşti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.
După numirea ca director al Muzeului a Dr. Dumitru Murariu (1988), pe lângă cercetarea ştiinţifică, s-a avut în vedere modernizarea evidenţei patrimoniului, ca şi diversificarea activităţilor cu publicul. Numărul expoziţiilor temporare organizate anual este în creştere, ca şi numărul vizitatorilor de toate vârstele şi categoriile, care vin la Muzeu individual, cu familia sau prietenii. În ultimii ani s-au înmulţit şi programele educaţionale de amploare, fapt ce contribuie la afirmarea şi recunoaşterea muzeului ca una dintre cele mai importante instituţii de ştiinţă, educaţie, cultură, dar şi de divertisment din ţară. În anul 2009 expoziţia publică se închide pentru a se demara un ambiţios proiect de modernizare.
Citește mai multe AICI.



Asociația parteneră, SUPEREROI PRINTRE NOI, promovează incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin intermediul evenimentelor culturale accesiblizate și al poveștilor personale.
Puteți afla mai multe despre activitatea asociației și alte proiecte în derulare, AICI.

Foto: antipa.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!