#VacanteSiCalatorii. Craciun in Tenerife
Am locuit aproape doi ani in Tenerife si iubesc din tot sufletul aceasta insula. Oricat m-as stradui, nu gasesc nici un motiv care sa ma tina sa nu recomand Tenerife oricand, oricui.
Asa incat, daca frigul si zapada nu sunt ingredientele esentiale pentru vacanta ta de Craciun sau de sfarsit de an, Tenerife e cu siguranta o alegere inspirata. 🙂
Din punct de vedere politic si administrativ, Tenerife (parte a Arhipelagului Canarelor) apartine Spaniei, desi geografic insula e situata mult mai aproape de continentul african (aproximativ 300 km) decat de Europa (mai bine de 1.000 km). E cea mai mare dintre insulele care compun Arhipelagul Canarelor, cu o suprafata care depaseste cu putin 2.000 km patrati si totodata si cea mai populata (aproximativ 1 milion de locuitori).
Plaje cu nisip negru vulcanic, peisaje desertice, paduri de pin, sate cocotate pe versanti abrupti, orase cu arhitectura coloniala, constructii care poarta semnatura celor mai cunoscuti arhitecti ai zilelor noastre, gradini botanice si parcuri de distractii, toate sunt de gasit in Tenerife. Garantat nu te vei plictisi o secunda, iar o saptamana in Tenerife nu-ti va lasa decat dorinta de a te intoarce in insula. Cat mai curand. 🙂
Supranumita adesea si “Insula primaverii eterne” datorita climatului general bland de care se bucura pe parcursul intregului an, Tenerife te va uimi cu diversitatea microclimatelor care pun stapanire pe aceasta insula muntoasa.
Iata si motivele pentru care iti recomand, asadar, sa mergi de Sarbatori in Tenerife.
O insula, o zi, 4 anotimpuri
In lunile de iarna nu e nicio surpriza sa treci prin patru anotimpuri diferite, in decursul aceleasi zile. De la sud, de pe coastele insorite ale Atlanticului, unde poti face plaja chiar si in decembrie-ianuarie, o incursiune catre interiorul masiv al insulei (Vulcanul Teide – 3718 m) te va purta prin paduri de pin, peste care ceata densa pune adesea stapanire. Cu putin noroc vei gasi petice de zapada si arbusti imbracati in cristale de gheata. Catre nordul insulei, temperaturile scad cu cateva grade fata de sud, astfel incat uneori chiar si pe timpul zilei vei simti nevoia sa porti ceva calduros.
“Mar de Nubes” – un drum printre nori
In Tenerife poti fi la propriu cu capul in nori. “Mar de Nubes” e un fenomen intalnit des in aceasta insula, cauzat de vanturile alizee, care imping norii catre versantii abrupti din nordul insulei. Acumularea de nori stratocumulus creeaza senzatia unei mari calme si pufoase si se produce de regula intre 500 si 1000 m altitudine, astfel incat, urcand, vei strapunge la propriu “marea de nori”.
De pe cele mai inalte culmi si indeosebi de pe Vulcanul Teide, care troneaza fix in mijlocul insulei, pot fi admirate cele mai dramatice peisaje. De pe Teide, catre sud si sud-est, in zilele senine pot fi zarite cu usurinta si alte 4 insule din Arhipelagul Canarelor (Gran Canaria, La Palma, La Gomera si El Hierro).
Plaje cu nisip negru
Fiind o insula vulcanica, cele mai multe plaje din Tenerife au culoarea neagra. Un negru stralucitor, care te va fascina la fel de mult precum auriul plajelor Mediteranei.
Da, exista in Tenerife si plaje cu nisip auriu, dar acestea au fost amenajate artificial, in scop turistic. Playa De Las Teresitas, situata la nord de capitala Santa Cruz, contrasteaza cu restul plajelor din insula, aceasta fiind amenajata cu nisip adus din Sahara. Merita cu siguranta o vizita, mai ales pentru vederea panoramica din muntii situati in imediata apropiere.
Pe coasta de nord si nord-vest scurgerile de lava au creat salbe de piscine naturale, care sunt alimentate cu insasi apele Oceanului Atlantic.
Teide – un vulcan adormit
Vulcanul Teide (3718 m) e un fel de rege al insulei si totodata un “must see”. Intregul Parc National Teide a fost inclus in Patrimoniul UNESCO in 2007 si a devenit cel mai vizitat parc natural al Europei. Vei ramane fascinat de peisajul selenar, dominat de campuri intinse de lava peste care se ridica triumfator uriasul crater. Despre Teide se spune adesea ca e unul dintre cele mai privilegiate locuri ale lumii pentru pasionatii de stele. In noptile senine o puzderie de stele stralucesc deasupra vulcanului, iar datorita altitudinii sale, Teide iti creeaza senzatia ca poti atinge cerul.
Dincolo de pitorescul peisajului, ramane insa un vulcan adormit inscris pe lista celor mai periculosi vulcani ai lumii, intocmita de Natiunile Unite. Miscari ale magmei au produs panica in insula in 2004, cand in decurs de 2 luni s-au inregistrat peste 200 de seisme de magnitudine redusa, dintre care doar 5 au fost resimtite de localnici.
Sate si satucuri pierdute de lume
Daca nu te pasioneaza statul la plaja, nici o problema! Poti oricand inchiria o masina si pleca sa explorezi imprejurimile. O suita de sate cocotate prin munti te asteapta sa le descoperi. Nu poti rata La Masca, un satuc ascuns in munti la o altitudine de 650 de m, in care locuiesc in jur de 90 de persoane.
La Masca e un mic Machu Pichu al insulei, situat pe un mic platou si flancat de versanti abrupti, umbrit de palmieri si chiparosi, unde vei ajunge urmand un drum deosebit de sinuos si ingust. In drumul catre La Masca nu rata o oprire la Acantilados de los Gigantes, o formatiune colosala bazaltica, care se prezinta sub forma unui perete vertical care plonjeaza in apele Atlanticului.
Orase coloniale, UNESCO si o capitala ce poarta semnatura lui Calatrava
Desi Tenerife e promovata in Romania aproape exclusiv pentru plajele sale, oferta culturala din insula e una de invidiat.
In capitala insulei, Santa Cruz de Tenerife (care imparte totodata si rolul de capitala a Arhipelagului Canarelor cu rivala Las Palmas de Gran Canaria, capitala insulei Gran Canaria) locuiesc aproape 500 000 de oameni.
Orasul e unul deosebit de modern, cu bulevarde largi, umbrite de palmieri, centre comerciale (da, se afla aici si faimosul El Corte Ingles), teatre, cinematografe, parcuri, restaurante elegante si cafenele cochete. Auditoriul din Tenerife, situat pe o esplanada uriasa in zona portului din Santa Cruz, poarta semnatura celebrului arhitect spaniol Santiago Calatrava si a devenit in timp un simbol al orasului.
San Cristobal de la Laguna e situat la doar 11 km distanta de capitala, de unde se poate ajunge usor cu tramvaiul. La Laguna, denumirea frecvent utilizata, a fost intemeiat in 1496 si e o adevarata bijuterie. Orasul e considerat capitala culturala a intregului arhipelag si totodata cel mai important centru universitar al Canarelor. Vastul centru istoric e impecabil conservat, cu exemplare superbe de case coloniale, biserici si muzee. La Laguna, cum bine era de asteptat, a fost incris in Patrimoniul UNESCO, inca din 1999.
Si mai la Nord, orasele La Ortotava si Puerto de La Cruz ofera numeroase exemple de arhitectura coloniala si peisaje dramatice, avand vulcanul Teide pe fundal.
Vegetatie impresionanta: endemisme, laurisilva si Drago Milenario
Daca in sudul insulei, vei avea senzatia ca te afli intr-o zona desertica, pe masura ce inaintezi catre nord, aspecul vegetatiei se schimba complet.
Pentru o insula care masoara jumatate din suprafata judetului Brasov, varietatea floristica e una de-a dreptul spectaculoasa: peste 1400 de plante superioare, dintre care 10% sunt endemisme intalnite doar in Tenerife.
De o frumusete aparte sunt arbustii din familia Tajinaste si mai ales El Tajinaste Rojo, o specie endemica care creste intre campurile de lava din Parcul National Teide, care are forma unei lanci, o inaltime care poate depasi 2 m si care infloreste o data la 2 ani, la sfarsitul primaverii.
Padurile “laurisilva”, populeaza nordul montan al insulei si sunt deosebit de bogate in specii floristice. Se prezinta sub forma unor paduri impenetrabile, cu numerosi arbusti, ferigi, plante agatatoare, specii de dafin si plante iubitoare de umiditate.
Tot in Tenerife veti avea ocazia sa admirati si unul dintre cele mai batrane exemplare de Dracaena Draco cunoscute in lume: Drago Milenario de la Icod de los Vinos. Despre acesta se crede ca ar avea nici mai mult nici mai putin de 3000 de ani.
Loro Parque – o incantare pentru cei mici si pentru cei mari depotriva
De la inaugurarea sa in 1972 si pana in prezent Loro Parque a primit peste 40 de milioane de turisti si numeroase distinctii. Ultima a venit chiar anul acesta de la Trip Advisor: locul 1 pentru cel mai frumos parc zoologic din Europa (locul 2 din intreaga lume).
O zi la Loro Parque e intotdeauna o incantare. Spectacolele cu delfini, orci, foci si papagali ii cuceresc deopotriva pe copii si parinti. Nu mai spun ca parcul se mandreste cu o colectie de peste 4000 de papagali din peste 340 de specii. Ecosistemul care reda perfect gheturile Antarcticii si colonia de pinguini sunt o alta mare reusita a parcului. Loro Parque detine si o bogata colectie de reptile, cimpanzei, gorile, marmote, testoase gigant, precum si un acvariu urias unde poti admira rechini, pesti pirania si alte vietuitoare marine.
Operatiunile de zi cu zi de la Loro Parque si investitiile uriase pot fi intelese cu ajutorul unei vizite “behind the scenes”, care face toti banii.
Hiking – drumetii in lung si-n lat
Daca iubesti drumetiile, nici ca ai putea alege mai bine o insula care sa iti ofere atatea posibilitati de hiking, precum Tenerife.
Insula e strabatuta in lung si-n lat de zeci de rute, bine marcate, care te poarta prin peisaje vulcanice, plantatii de bananier, coaste abrupte, plaje dantelate sau paduri de pin aflate deasupra norilor. Camera foto e un “must have”.
Cadoul de Craciun: Concertul Orchestrei Simfonice din Tenerife
Daca te-am convins sa mergi in Tenerife si nu neaparat pentru a lenevi pe plajele din Las Americas, sub nicio forma n-ar trebui sa ratezi Concertul de Craciun al Orchestrei Simfonice din Tenerife.
Concertul e o incantare si se desfasoara anual in prima zi de Craciun, in Darsena de los Llanos din zona Portului Santa Cruz. E un recital in aer liber, organizat de Autoritatea Portuara din Tenerife, transmis live de televiziunea nationala si de multe alte televiziuni din lumea intreaga. Intrarea e libera, iar anual peste 30 000 de spectatori se aduna aici pentru a se bucura de magia sarbatorilor de iarna. O mare de artificii, un cer instelat, vuietul Atlanticului si o briza blanda completeaza atmosfera de Craciun.
Cum ajungi in Tenerife
Nu e deloc complicat. Daca ai norocul sa gasesti un zbor charter de la Bucuresti, in mai putin de 7 ore esti in Tenerife. De asemenea, din marile orase ale Germaniei sau Marii Britanii, pleaca zilnic zboruri charter catre Tenerife.
Daca nu, Barcelona sau Madrid sunt cele mai bune optiuni pentru legaturile catre Tenerife, dar durata calatoriei se va prelungi considerabil, in functie de durata escalei.
La 31 de ani, Roxana – care traieste acum in Abu Dhabi, dupa ce a locuit in Belgia, Turcia, Tunisia, Egipt si Spania – este ghid de turism acreditat si a adunat, in ultimii ani, o multime de povesti din toate colturile lumii. A vizitat peste 60 de tari si sute de orase si a cunoscut mii de oameni (cititi mai multe in interviul de aici).
Despre locurile minunate pe care le-a descoperit in lume va povesti, saptamanal, pe Happytude.
Pe Roxana o gasit si pe blogul ei, L’Atelier des Voyages (atraveler.eu).
Fotografii: L’Atelier des Voyages
Leave a Reply