#CeCitim, pentru părinți. (2) Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

Proiectul #CeCitim #PentruPărinți, cu recomandări de carte de la Adina Horga, educator, a ajuns la episodul doi.

Așa cum v-am promis, în fiecare săptămână veți găsi pe blog o recomandare de carte care vă va ajuta să vă fie (un pic) mai bine și mai ușor ca părinți ai oamenilor care vin pe lume în vremurile astea. O carte pentru mame și pentru tați, căci și unii și alții sunt responsabili pentru copiii cărora le dau viață, care să le lumineze, poate, existența sau măcar să le răspundă la o întrebare ori cel puțin să-i facă să înțeleagă un gest, o emoție, un gând de care se lovesc în vreun moment al vieții lor de familie.

 

Adina Horga, despre Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman & Ross Campbell:

 

Astăzi este despre sacul de iubire pe care îl oferim copiilor noştri. Cât de mare este sacul şi ce facem cu el?

Sacul iubirii este, în traducere liberă, rezervorul emoţional al copilului. Noi, părinţii, trebuie să umplem acest rezervor emoţional cu foarte multă iubire. De ce? Pentru că Iubirea este fundamentul în creşterea omului mic. Dar nu este important să umplem doar cantitativ, ci iubirea revărsată acolo trebuie să fie înţeleasă clar de către copil.

Cartea Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor ne pune faţă în faţă cu cinci limbaje de iubire şi manifestarea lor în relaţia cu copilul: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile şi serviciile. Totodată, ne ajută să descoperim limbajul predominant al copilului nostru şi, într-un ultim capitol, ni se oferă un Plan de acţiune.

Cartea m-a ajutat să îmi descopăr propriul limbaj de iubire şi m-a făcut să înţeleg foarte clar că, în relaţia cu copilul, nu contează cum văd eu iubirea, ci cum ajunge aceasta la el.

 

„În prima copilărie, copilul nu distinge între lapte şi tandreţe, între mâncare solidă şi iubire. Fără mâncare, copilul va muri de foame. Fără iubire, copilul va muri din punct de vedere emoţional şi va avea un handicap pe viaţă. Multe studii arată că baza emoţională se construieşte în primele 18 luni de viaţă, mai ales în cadrul relaţiei mama-copil. Hrana necesară sănătăţii emoţionale constă în mângâierile fizice, vorbele bune şi îngrijirea tandră.” (Capitol. Iubirea este fundamentul)

 

#CeCitim pentru părinți, episodul 1, este aici.

 

 

Proiectul #CeCitim a început, inițial, cu gândul unui articol de vară, cu recomandări de carte de la oameni care îmi plac și care știu că citesc mult și bun. Dar fiindcă mulți au răspuns pozitiv invitației și s-au arătat încântați de un asemenea demers, am decis să transform proiectul de lectură de-o vară într-unul a la long, care să țină, deci, cât va vrea Dumnezeu și cât vor exista cărți (bune) pe pământ. 🙂 Puteți citi primele recomandări aici sau dați căutare în blog (butonul din dreapta, sus) după „ce citim”.

Combinând bucuria acestui demers cu o idee ce nu-mi dă pace de ceva vreme, am hotărât ca, din luna septembrie, să existe pe blog și o rubrică specială cu recomandări de carte pentru părinți. Nu le voi spune cărți de parenting, pentru că încerc să evit, pe cât posibil, termenul, căci e atât de obositor de mult folosit peste tot și de către toată lumea. Le voi spune simplu, deci, cărți pentru părinți. 🙂

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!