Manuela Ciugudean și Pinguinii (ei) cresc familii fericite
Pinguinii* este numele unei afaceri despre care am auzit multe în ultimele săptămâni. Pinguinii e un loc pentru mame, dar și pentru copiii lor și restul familiei. Este un magazin cu haine și accesorii pentru gravide, dar și pentru mama și tata. E un loc potrivit pentru un baby shower, dar și o cafenea a mamelor care simt nevoia să iasă din casă – și o fac. Și, dincolo de toate, Pinguinii este o afacere a unei mame care își dorește, mai mult decât orice, să inspire și să ajute alte mame, așa, în imperfecțiunea lor, să fie fericite, pentru a crește copii fericiți.
Pinguinii este afacerea Manuelei Ciugudean și ce veți citi mai jos este un interviu cu Manuela, o bucată din miezul unei povești cum îmi place mie, despre antreprenoriat, maternitate, echilibru, iubire și dăruire. 🙂
*La final, veți descoperi și simpatica explicație a numelui.
Când eram mică-mică, cel mai mult îmi plăcea să… mă joc cu păpușile, care erau bebelușii mei. Le-am tuns într-un an pe toate, convinsă că le va crește părul mai des.
Probabil, unele dintre cele mai pregnante amintiri din copilăria mea sunt… orice amintire legată de fratele meu, Cătălin, cu 5 ani mai mare. Eu fac parte din acei „a few fortunate ones”, care au avut mereu o relație extraordinară cu fratele lor. Am un frate excepțional, jurnalist talentat, un model de om muncitor, haios și pe care te poți baza.
Când m-am făcut mare, am ajuns să profesez… Jurnalism, apoi PR, apoi Marketing. Acum, vânzări. 🙂 Toate sunt pasiune și profesie pentru mine. Am terminat, ca și tine, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, și sunt licențiată în Relații Publice și Publicitate.
Momentele care m-au schimbat colosal de-a lungul vieții mele au fost… Pierderea mamei, la 20 și-un pic de ani. Mi-a răsturnat întreg sistemul de valori. Am înțeles atunci că dragostea este cu adevărat ceea ce contează pe pământ. Să te iubești, să îi iubești pe ceilalți și să iubești viața, în general. Că e bine să pui deoparte, ca familie, bani pentru zile negre, dar că viața se trăiește aici, acum, Carpe Diem! Să îmi fac micile plăceri. Să fac ce vreau, când vreau, căci scadența vine și nu știi când. Că familia este totul! Că am un înger în cer, pe mama, care mă veghează, și altul pe pământ, pe tata. Îl iubesc infinit mai mult pe tata de atunci.
Venirea pe lume a copilului meu s-a întâmplat într-un moment al vieții mele despre care pot spune… Andi a venit pe lume când a trebuit, când eu și Radu, ca familie, am fost pregătiți pentru el din toate punctele de vedere.
Ca pe multe alte femei, maternitatea m-a schimbat… M-a transformat într-un munte de iubire, care crește cu fiecare zi. M-a făcut mai calma și mai răbdătoare. Mi-a relevat adevărul cât trăim, chiar învățăm încontinuu. Cumva, maternitatea mi-a arătat cine sunt cu adevărat și ce e important pentru mine: familia, înainte de toate. Eu sunt un om optimist de fel, după naștere sunt și mai optimistă. Maternitatea mi-a dat un plus de energie și sentimentul că pot muta munții. Sunt mai conștientă de timpul meu și de cum îmi doresc să îl petrec. Reversul? Mi se pare că timpul trece nemilos de repede, timpul meu, care se măsoară în unitatea „Andi”. În cele din urmă, maternitatea m-a făcut și mă face mai înțeleaptă și jucăușă… dar și atât de obosită!
Există un pattern, sau poate doar așa pare, al femeilor care, după ce nasc, caută să meargă pe drumul antreprenoriatului sau amână reîntoarcerea la birou? E interesant, fiindcă înainte să devin mamă și să mă gândesc la antreprenoriat, lucram în corporație și îmi era bine, aveam contact cam cu același tip de mame… corporatiste! Și atunci nu am avut senzația „ah, uite un tipar, femeile care devin mame nu mai vor să se întoarcă în corporație!” Dimpotrivă.
Când am decis să pornesc pe cont propriu, m-am întâlnit cu cât mai multe mame și femei cu afaceri proprii, nu neapărat mame, și atunci patternul de care vorbești s-a reliefat, într-adevăr. Afacerea mea, Pinguinii, este un MAMAHUB, un loc de întâlnire (cu cafenea cu tot!) pentru mamele din București și din țară, în special cele cu idei antreprenoriale. Astăzi, interacțiunile mele sunt cu mame-antreprenor, 80-90% plecate din corporație sau companii locale mari, așadar da, acum văd patternul.
Mi-am dat seama că vreau să deschid o afacere a mea. Aveam nevoie de asta fiindcă… Din trei motive principale. Unu – ca mamă, obosisem mult, eram prea stresată ca să pot crește un copil fericit. Andi e un copil-iubire, născut din dragoste, venit pe lume să ne împlinească, dorit, așteptat. Or a devenit inacceptabil că îl adusesem adus pe lume și nu mă puteam bucura de el.
Doi – ca profesionist în marketing, ajunsesem sus pe scara ierarhică, după un deceniu de muncă continuă. Eu nu am altă rețetă a succesului decât „hard work-ul”. La 30+ de ani, lucrasem atâta, în medii diferite, pentru companii mai mici sau mai mari, Guvernul României, Banca Mondială, cu rotații de job în Spania și Polonia, experiență de lucru cu SUA, evenimente de la zeci la sute de persoane, încât îmi demonstrasem că le pot face pe toate. Practic, a sosit clipa când nu am vrut să îmi mai demonstrez nimic ca angajat, fiindcă maternitatea m-a ajutat să mă cunosc mai bine, să mă valorizez, să știu că pot, și că pot mult.
Trei – ca femeie, am vrut să ajut alte femei. Consider că asta e menirea mea acum și prin Pinguinii aleg să le ajut. Având aceste trei mari motivații, ideea afacerii proprii s-a conturat bine și ușor.
Pinguinii este o poveste despre… maternitate! Este o afacere-revelație a maternității mele! Un concept de business unic în România, care combină elemente și tendințe din vestul Europei și SUA cu preponderență și le adaptează contextului local. Este despre multă iubire pentru mame și familii tinere, care vor să crească copii fericiți.
Sunt patru componente ale afacerii:
1) magazin online, www.pinguinii.com, unde focusul sunt haine de gravidă și alăptare, haine de calitate;
2) magazin offline, adică un concept store unic în România, un shop ca o casă primitoare, unde invit mamele să probeze produsele pe care le găsesc și pe site. Nu le invit oricum, ci cu copiii. Concept Store-ul are loc de joacă propriu pentru copiii mai mari, iar pentru bebeluși avem de toate, de la pătuț de somn, la scaun de alăptare, balansoar electric, scăunel-balansoar, salteluță de schimb la baie etc. Cel mai mic vizitator care a trecut pragul „casei” Pinguinii avea 6 săptămâni și a așteptat-o liniștit pe mami, cât a probat haine, în pătuțul de lângă cabina de probă;
3) MAMAHUB, locul de întâlnire/ socializare a mamelor, unde organizez și o cochetă cafenea bi-săptămânal;
4) spațiu de evenimente pentru familii și comunitatea Pinguinii. Este componenta prin care mă reîntorc la ADN-ul meu de om de PR, prin organizare de baby showers, conferințe mici, seminarii, sesiuni de grup pentru mame și tați.
Când am deschis acest business, cel mai greu a fost să… Corporația, prin modul în care este organizată, îți oferă resurse și pârghii să utilizezi optim aceste resurse, ca să îți poți face treaba. Ca director de marketing, nu era treaba mea să fac procurement, să emit facturi, să țin gestiuni sau registre contabile, să păstrez legătura cu avocații, să verific siguranța clădirii etc. Ca antreprenor, am devenit omul-orchestră, care TREBUIE să le facă pe toate, pentru ca lucrurile să meargă bine. Ceea ce înseamnă că muncesc mult și sunt într-un continuu proces de învățare.
Cel mai complicat, când începi o afacere pe cont propriu, este să… Să nu îți pierzi încrederea în tine și în ideea ta. Să păstrezi acel „drive” viu, acea pofta să faci lucrurile în maniera ta și să schimbi ceva pe lumea asta. Eu vreau să ajut mamele să își celebreze maternitatea, să își arate „the fierce mama pride”, să fie fericite, ca să crească copii fericiți.
Timpul meu se împarte acum așa: Familie, Pinguinii, pasiuni.
Ce îmi doresc să se întâmple cu Pinguinii… Pinguinii sunt aici ca să AJUTE. Planul de business evident spune că trebuie să devină rentabil etc. În sufletul meu, îmi doresc să ajute, să contribuie, să schimbe mentalități, să aibă impact. E prematur să trag concluzii, însă pot să afirm că impactul benefic deja se vede, prin simplul fapt că există o asemenea afacere, a unei mame-antreprenor care se gândește la fericirea celorlalte mame. Feedback-ul inițial de la mamele care deja mi-au devenit cliente e fenomenal și îmi dă aripi. Simt că sunt pe drumul cel bun.
Ce sfaturi ai, ca om de marketing, pentru femeile care ar vrea să înceapă o afacere plecând de la o pasiune a lor?
Să își asculte instinctul, această adevărată armă a femeilor. Plexul. Să simtă cu adevărat ce se întâmplă în plexul lor când se gândesc la un business. Să facă proiecții… peste 5 ani se mai văd făcând asta? Instinctul nu ne minte, și ar trebui să îl ascultăm mai des.
Apoi, atât cât își permit, să apeleze la specialiști pentru a porni afacerea: de la consultanți de business, la contabili, avocați etc. Eu cred mult în specializare și profesionalism. Nu în ultimul rând, înainte de a începe orice demers legal de creare a afacerii, să aibă întâlniri cu alte femei și mame-antreprenor cu experiență. Eu am lucrat la planul Pinguinii un an de zile. Am învățat foarte multe și mă ofer să împărtășesc din experiența mea femeilor care vor să devină antreprenor.
Ce sfaturi ai, ca mamă, pentru femeile mame care cred despre ele că nu împart perfect timpul alocat profesiei și timpul alocat familiei? Cât de mult crezi tu în echilibrul din povestea asta?
Ce întrebare bună! Cel mai important, în concepția mea, perfecțiunea nu există. Nimeni și niciun proces nu este perfect. Dacă vor accepta asta, garantat vor fi mai bine și mai fericite. 🙂 Pentru mine, frumusețea vieții vine tocmai din faptul că suntem atât de diferiți ca indivizi. Nu sunt două mame la fel. Pe unele, cariera le validează, abia așteaptă să se întoarcă la serviciu când se termină concediul de creștere a copilului. Pe altele, numai gândul că se vor întoarce la job le îngrozește. Așadar, nu am un sfat unic-valabil sau o rețetă anume. Cu siguranță sunt toate mame bune, care vor ceea ce e mai bine pentru puii lor. Sugestia mea e să conștientizeze cât sunt de grozave, câte sunt capabile să facă. Să trăiască în prezent, să se bucure de ceea ce au, nu să plângă după ceea ce nu au. Iar în clipele lor de introspecție, să se asculte pe sine: sunt unde vreau profesional? Sunt unde vreau ca mamă? Răspunsul sincer le va ajuta să își împartă „corect” timpul între familie/copil și job.
Care sunt bucuriile tale cele mai mari?
Viața însăși e bucurie, să fiu aici, acum, și să pot scrie aceste cuvinte. Răsăritul de soare, care scaldă într-o lumină roz orizontul meu, acum. Andi, de doi ani și jumătate, îmi este bucurie și împlinire deopotrivă. Faptul că sunt sănătoasă și familia mea e bine. Dulciurile! Că pot face ceea ce îmi place.
Iar la final, povestea simpatică a numelui Pinguinii:
“Am vrut un brand simpatic, haios, care să te inspire când îl auzi, să râzi și să te simți bine. Ceva care să inspire familie. Pinguinii sunt animale care se unesc pe VIAȚĂ, cresc oul și puiul 50-50%, își împart resppnsabilitățile ca o familie. Tatăl preia oul sau puiul și îl plimbă pe picioare atunci când mama este obosită/ înfometată. Trăiesc în colonii, așa cum noi conviețuim în comunități. Deși trăiesc aglomerați, sunt capabili să își identifice puii în mulțime! Sunt drăgălași, sunt figuri emblematice în filme simpatice.
În plus, nimeni nu se poate supăra pe un pinguin. M-am gândit și la ceva ușor de declinat ptr marketing – sunt “cool”, relaxați pe banchiză, dansează, merg, aleargă, înoată, uneori sunt semeți, alteori împiedicați. Nu sunt conflictuali. Sunt cumva clumsy, imperfecți, așa cum suntem și noi părinții care încercam constant să fim mai buni.”
Foto: PR Pinguinii
Leave a Reply