#Seminar. Educație perfectă? Nu există.

Când l-am înscris pe David la grădiniță, după trei ore în care am stat la povești cu viitoarea lui educatoare, ne-am hotărât pe loc că acela va fi locul nostru. Mai văzusem și altă grădiniță, ba chiar eram în discuții avansate să semnăm un contract cu o grădiniță de lângă casă, cu măsuțe și băncuțe, unde ar fi învățat multe poezii și cântece. Dar am ales-o pe cea la care merge David acum deși, când am mers noi în vizită, în grădiniță încă se dădea cu var, nu era montat tot mobilierul, nu erau gata toate panourile educative, nu erau desenați munții pe pereți, nici florile nu erau plantate pe masa prieteniei; doar camera senzorială, cu peretele ei cu oale și cratițe, la care puteau bate toba cei mai mici dintre pitici, era gata. 
 
Am ales așa fiindcă am avut încredere în omul din fața noastră și fiindcă îi citeam pasiunea în ochi. Și am ales convinși fiind că o grădiniță care îi lasă pe copii să se bucure de libertate și îi învață să se joace în natură – și să prețuiască fiecare frunză, fiecare copac, fiecare vietate – e ceva ce ni se potrivește. Și, cel mai important, ceva ce am simțit că se potrivește și cu puiul nostru de om. 
David avea atunci 1 an și jumătate, deci ne cam făcusem și noi o idee despre ce îi place și ce nu. 🙂 De la început am observat că nu îi place să îi fie îngrădit spațiul, de aia nici nu a stat mai mult de zece minute, niciodată, nici în pătuț (decât dacă dormea), nici pe covorul de activități, nici în celebrul țarc pentru bebeluși – ah, ce nume ciudat pentru un loc în care să îți ții copilul, cum să îi spui ȚARC? 🙂
 
În orice caz, deși am fost rugați să mergem acasă și să ne gândim bine la tot ce ni se povestise, să luăm în calcul și dezavantajul distanței mari pe care o aveam de parcurs zilnic,de acasă la grădiniță, noi am zis că asta e ce ne dorim pentru David.
 
Au trecut de atunci opt luni și credem, în continuare, că am făcut cea mai bună alegere. Cea mai bună alegere pentru noi și pentru copilul nostru. 🙂
 
Nu există, după mine, un un tip educație perfectă. Poate grădinița asta, care e minunată pentru noi, e fix ceva ce nu își dorește o altă mamă pentru ea și pentru copilul ei. Poate ce ne face pe noi fericiți pe alții îi face nefericiți. Poate ce iubim noi la metoda asta de educare și învățare, mai mult prin joc, decât prin activități la masa de lucru, e ceva de neconceput pentru o altă familie cu copii.
Da, chiar cred că nu există educație perfectă. Educația perfectă e cea POTRIVITĂ pentru copilul tău și pentru tine, ca părinte. Metoda de învățare cu care rezonezi este cea mai bună pentru el, ca să fie un copil fericit, și pentru tine, ca să fii un părinte mulțumit. Motiv pentru care, atunci când decizi ce alegi – grădiniță, școală gimnazială, liceu, facultate – e bine să fii atent în primul rând la personalitatea copilului, și mai puțin la ce e la modă. 
***
Cu povestea asta în minte, împreună cu Oana Voicu, am decis să organizăm o întâlnire de la care părinți și viitori părinți să afle cum anume aleg tipul de educație potrivită pentru ei și pentru copiii lor. 
Plecăm, așa cum am spus, de la premisa că nu există un tip de educație PERFECT, ci un tip de educație PERFECT PENTRU FIECARE în parte, și îți propunem o întâlnire care îți va răspunde la întrebările pe care le avem, cu toții, atunci când trebuie să alegem tipul de educație pe care să îl urmeze copilul nostru. Un pedagog, un psiholog, mai mulți jurnaliști și mame vor vorbi, fiecare, despre perspectiva care îi privește și te vor ajuta să privești din mai multe unghiuri educația celor mici.
Dacă vă interesează tema, vă aștept cu drag la seminarul nostru de luni, 29 mai, de la ora 18.30, găzduită de prietenii de la Mezanin (Palatul UNIVERSUL, strada Ion Brezoianu, nr. 23-25, găsiți coordonatele exacte pe pagina lor de Facebook). Pentru detalii și înscrieri, vă stăm la dispoziție la adresa office@creativeideas.ro. Locurile sunt limitate.
Be happy & nice, 
O. 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


error: Content is protected !!