Alina alearga pentru UNICEF la Maratonul New York

Alina, o romanca stabilita la New York de patru ani, alearga pentru UNICEF la Maratonul de la New York, duminica, 1 noiembrie 2015. Ea si-a propus sa stranga, din donatii, 3.500 de dolari (pana acum s-au strans 3.180 si se mai poate dona pana vineri, 23 octombrie). 🙂

Maratonul de la New York este unul dintre cele mai mari evenimente de gen din lume, cu peste 50.000 de participanti, care traverseaza toate cele cinci regiuni ale metropolei americane (Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx, Manhattan). In SUA, si din ce in des si la noi, am observat, e o practica obisnuita sa alergi in scop caritabil.

Anul trecut, de exemplu, numai la Maratonul de la New York s-au strans peste 34,5 milioane de dolari, care au mers catre organizatiile caritabile si fundatiile inscrise in program.

Am stat de vorba cu Alina despre primul ei maraton si despre ce ii motiveaza pe oameni sa faca astfel de gesturi. 🙂

 

De cand lucrezi in ONU si cu ce te ocupi in cadrul organizatiei?

Sunt absolventa a unui masterat in Relatii Internationale, pe care l-am urmat la renumita universitate Sciences Po Paris (Institut d’Etudes Politiques de Paris), iar in 2011 am ajuns in New York, la Organizatia Natiunilor Unite (ONU), unde am trecut, la inceput, prin diverse stagii de practica. In momentul de fata lucrez pentru Sectia Economica si pentru Dezvoltare Durabila a Delegatiei Uniunii Europene la ONU.

Sunt de cativa ani buni in comunitatea si in sistemul ONU si sper ca munca mea de zi cu zi aduce o contributie cat de mica mecanismului dinamic al ONU.

Mi-am dorit dintotdeauna sa pot aduce o contributie personala si mai directa si cu un efect imediat, asa ca de curand m-am orientat si catre fundraising si voluntariat pentru UNICEF. Cum UNICEF este, de fapt, parte a sistemului ONU, raspunde perfect motivatiei si interesului meu si simt ca se combina perfect cu munca mea. In plus, pentru motive mai greu de explicat, care sunt mai degraba de o natura emotionala, cei de la UNICEF imi sunt foarte dragi si simt ca as putea face orice efort pentru a sprijini misiunea lor. In cele din urma, cine nu ar dori sa faca ceva pentru a salva viata a mii de copii care se afla in conditii greu de imaginat, in zone afectate de conflict, saracie si foamete? Este atat de simplu.

De cat timp alergi si cate alergari mari ai la activ?

Desi alerg de cativa ani (dar la un nivel care in urma cu cateva cateva luni nu avea nimic de-a face cu cel pe care l-am atins acum), prima cursa importanta la care am participat a fost anul acesta, un semimaraton, pe 19 aprilie. De atunci am mai alergat inca doua semimaratoane si alte cateva curse mai scurte. Inscrierea la primul meu eveniment de gen a fost motivata, de la bun inceput, de planul de a participa la Maratonul de la New York, pentru UNICEF. Primul meu semimaraton a fost si primul meu test: am simtit nevoia sa fac asta inainte de a-mi asuma angajamentul de a alerga 42 km.

Cum a incoltit ideea participarii la maratonul de la New York?

Un bun prieten a participat la maratonul de anul trecut, el m-a influentat. Semimaratonul din aprilie a fost o surpriza foarte placuta care mi-a dat increderea ca as putea face fata cu success maratonului, asa ca m-am inscris la eveniment ca membru al Echipei UNICEF.

De ce este Maratonul de la New York asa de special pentru tine anul acesta? Cu ce vine la pachet alergarea celor 42 de km? 🙂

Participarea ca membru al Echipei UNICEF ma onoreaza foarte mult si totodata reprezinta o responsabilitate importanta. Participarea la eveniment in acest mod presupune doua aspecte esentiale : 1. sustinerea si reprezentarea UNICEF in cadrul competitiei, precum si inaintea ei, cu scopul de a face mai bine cunoscute detalii despre misiunea si activitatile organizatiei; 2. colectarea de fonduri pentru organizatie, care poate fi facuta in principal prin solicitarea directa de donatii sau prin organizarea de evenimente cu scop caritabil. Desi poate parea un lucru foarte simplu, experienta din ultimele luni mi-a dovedit ca nu este deloc asa.

In plus, pe langa partea de fundraising, maratonul din noiembrie este primul maraton pe care il alerg vreodata, la doar 7 luni de la primul meu eveniment de acest gen. Drept urmare, antrenamentul a fost ceva cu totul nou din toate punctele de vedere, de la distantele parcurse, pe care nu mi le-as fi imaginat niciodata posibile, la schimbarea totala a ritmului de viata si a programului. Ultimele luni au venit cu schimbari foarte mari, dar si cu lectii foarte importante: despre mine insami, despre oameni si ce ii motiveaza, despre depasirea barierelor, despre sacrificii, perserverenta si determinare.

Pe langa toate acestea, am invatat ca nicio idee nu este imposibil de pus in aplicare, mai ales cand ceea ce facem nu este numai pentru noi insine, ci si pentru altii. Este tentant si usor sa vrem sa renegociem termenii unui angajament fata de noi insine, insa mult mai putin probabil pe aceia ai unui angajament care stim ca are impact dincolo de noi. Este o responsabilitate pe care mi-am asumat-o si voi face tot posibilul sa o duc cu bine la capat.

Cum ajuta, in fapt, alergarea? Unde ajung fondurile?

Participarea la un maraton sau la un eveniment de acest gen este o practica foarte cunoscuta, cel putin aici, in SUA, pentru a strange bani pentru organizatii caritabile. De exemplu, in cadrul maratonului de la New York de anul trecut s-au strans peste 34.5 milioane de dolari, care au mers catre organizatiile caritabile si fundatiile inscrise in program.

Participarea la un eveniment de acest gen este o modalitate buna de a promova o anumita cauza si de a atrage atentia asupra ei. Este un eveniment care beneficiaza de foarte multa promovare si totodata presupune un grad ridicat de dificultate. Prin urmare, determina interes si generozitate din partea publicului larg, a prietenilor, colegilor, familiei etc.

Photo f2.1-1Este prima data cand strangi fonduri in acest fel?

Da, este ceva cu totul nou pentru mine, din toate punctele de vedere. Din acest motiv, a fost o experienta foarte motivanta, pe care am inceput-o cu entuziasm. A fost insa mult mai complicat decat credeam initial.

Ti-ai stabilit un target?

Inscrierea mea la maraton prin UNICEF presupune un angajament de a colecta cel putin 3.500 de dolari (pana acum s-au strans 3.000 de dolari – n.r.). Nu este o suma usor de colectat, nici macar pentru o organizatie precum UNICEF. 🙂

Trebuie facuta o clarificare cu privire la modul in care sunt colectate fondurile. Donatiile merg direct catre US Fund for UNICEF, care este ramura UNICEF in Statele Unite pentru colectarea fondurilor. Fondurile nu merg direct catre UNICEF deoarece organizatia nu este o organizatie de caritate si nu colecteaza sau primeste donatii individuale. Fondurile colectate prin US Fund for UNICEF, insa, sunt realocate si redistribuite la nivel international.

Principala modalitate prin care eu si ceilalti membri ai Echipei UNICEF colectam fondurile are la baza donatiile online, prin intermediul unei platforme specializate. (daca vrei sa afi mai multe, uite aici: mai multe detalii aici).

De asemenea, am reusit sa organizez foarte recent un mic eveniment pentru colectare de fonduri, care a avut un rezultat foarte bun.

Cu ce iti mai umpli timpul liber, in afara de alergari?

Marile mele pasiuni sunt cititul si alergatul, insa nu este destul timp pentru amandoua. 🙂 Pot spune, fara ezitare, ca antrenamentul pentru maraton, impreuna cu strangerea de fonduri, reprezinta deja un job part time.

Antrenamentul in sine presupune, de exemplu, in jur de 3-4 ore de program de alergat intr-o zi de duminica, urmate de cateva ore de odihna si de recuperare care sunt absolut necesare. Cu toate acestea, am facut tot posibilul sa mentin un ritm de viata echilibrat si un contact permanent cu cercul meu de prieteni. In general, ne intalnim dupa job, ca sa luam cina sau sa mergem la film. 🙂

 

Daca vrei sa o sustii pe Alina in demersul sau, fa o donatie pentru UNICEF aici.

O mana de ajutor ii poti da si cumparand obiecte puse in vanzare in boutique-ul online A l’est de Paris (un proiect ce apartinei tot unei romance, Oana Georgescu, stabilita la Paris). O parte din banii obtinuti din vanzarea unor obiecte de autor vor fi donati pentru UNICEF. Vezi aici.

 

 

Foto: arhiva personala

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!