Când comunitățile își suflecă mânecile împreună și-și povestesc laolaltă rădăcinile, iese un festival pe care îl poți iubi din prima

Săptămâna trecută, pe vremea asta, am ajuns la Săptămâna Haferland 2023, în Transilvania, și ne-am îndrăgostit iremediabil nu doar de un nou festival, ci și de noi locuri, noi oameni, noi povești. Am plecat cu greu de acolo, după patru zile pline și frumoase, și mai ales băieții s-au dat greu plecați. Dar le-am și ne-am promis că revenim. Cel mai târziu, anul viitor, în vară, tot la Haferland.

Festivalul Săptămâna Haferland 2023 s-a încheiat duminică, 6 august, după patru zile de sărbătoare comunitară autentică la care au participat împreună sași păstrători ai tradițiilor și originilor lor, români, maghiari, ceangăi și romi care au rămas aici de-a lungul ultimelor decenii. O incursiune unică în cultura Transilvaniei, festivalul a avut în public nu mai puțin de zece naționalități diferite – printre care britanici, elvețieni, americani, israelieni și brazilieni –, cea de-a XI-a ediție fiind una dintre cele mai diverse cultural de până acum.

Diversitatea s-a putut vedea și în vârstele participanților și spectatorilor, acestea fiind cuprinse între aproape 5 luni – Ian Martin, nepotul unuia dintre sașii care trăiesc în satele Haferlandului – și doamna Sofia Folberth, în vârstă de 101 ani, „memoria vie” a istoriei recente a satelor săsești.

Poveștile de la Haferland s-au scris, rând pe rând, în zece localități situate în perimetrul istoric numit Haferland (Țara Ovăzului), între Brașov și Sighișoara: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri. Evenimentul s-a derulat în premieră sub înaltul patronaj al Altețelor Sale Serenissime Prințul și Prințesa Alexander von und zu Liechtenstein, membri ai casei princiare de Liechtenstein. 

În fiecare zi, am luat la pas străzile din locurile înșiruite mai sus. Am asistat, la umbra sau în superbele biserici fortificate, la spectacole, concerte și recitaluri, am întâlnit oameni buni și blânzi, gata să-ți povestească despre sași, am participat la ateliere de împletit coronițe din plante tămăduitoare, ateliere de citit povești, ateliere de cioplit în lemn sau de pictat pe lemn în stil săsesc, am mâncat lichiu și pandișpan bune și la restaurant, dar și în curtea bisericii din Homorod. Am avut parte de zile pe îndelete, căci frumusețea acestui festival e că satele săsești și oamenii lor sunt aceiași și în afara programului de festival.

Dincolo de cum decurge festivalul, și nouă chiar ni s-a potrivit, mi se pare important de zis și de scris asta: e fenomenal ce au reușit oamenii să facă la Haferland. Cred – și sper să nu greșesc – că acesta este un festival unic la noi, mai ales prin prisma faptului că e gândit și făcut de comunități. Comunitățile din 10 localități vecine.

Practic, oameni din localitățile de mai sus (în frunte cu câteva asociații care și-au făcut o misiune din a ține vii moștenirile lăsate de sași în zona Transilvaniei) s-au gândit să-și suflece mânecile împreună, să-și deschidă casele, curțile, bisericile și inimile, să umple mesele de bucate făcute după rețete vechi de când lumea și să-și povestească rădăcinile. Să se bucure ei între ei, dar să dea și mai departe spre alții, sași sau ne-sași, istorii și emoții despre tradiții de demult.

Pentru mine, strădania asta cu care oamenii se pun laolaltă pentru a crește comunități e demnă de toată lauda. Mai ales că știu bine că nu e deloc ușor. Sper sincer că și pentru ei contează, la final, că, timp de patru zile, în fiecare vară, reușesc să bucure inimi de toate națiile.

Săptămâna Haferland, în cifre
Pe parcursul celor patru zile ale festivalului, cei aproape 5.000 de spectatori s-au putut delecta cu peste 200 de minute de dansuri tradiționale săsești și ceangăiești. Fanfarele au încântat publicul prezent cu nu mai puțin de 300 de minute de muzică tradițională. Cu o durată de peste 200 de minute, serile muzicale organizate în bisericile fortificate au adus în fața audienței concerte de canto, jazz și muzică clasică și instrumente precum orga, vioara și pianul. Nu mai puțin de 100 de artiști din ansambluri diferite din România și Germania, cu vârste cuprinse între 15 și 70 ani, au făcut parte din programul festivalului.

Despre Săptămâna Haferland
Festivalul Săptămâna Haferland a fost inițiat în 2013 de către Fundația M&V Schmidt alături
de Fundația Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, organizație fondată de muzicianul german de
origine română Peter Maffay. Obiectivul general al manifestării este promovarea culturii și a
tradițiilor sașilor din Transilvania, precum și dezvoltarea turismului din regiunea Țării
Ovăzului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!