Drumul spre școală începe cu tine
Eliza e în clasa a IV-a, are 10 ani și, de aproape un an, face școală pe telefon. În Făgăraș. Nu pe computer, nu pe laptop, nu pe tabletă, ci pe un telefon pe care are instalată aplicația WhatsApp. Învățătoarea ei spune despre ea că este o copilă harnică și implicată, învață cu plăcere, își face mereu temele și are rezultate deosebite la învățătură. Îi plac Limba română și Desenul și vrea să devină medic veterinar.
Ultimul an a fost foarte dificil pentru Eliza, iar școala departe de colegii ei, acasă, și nu în sala de clasă, nu i-a plăcut deloc. I-a fost și îi este greu să înlocuiască totul doar cu un telefon și o aplicație. Pentru ea, școala online a fost și este un mare chin.
Dar Eliza, chiar și așa, având la dispoziție doar acest telefon, este unul dintre cei foarte norocoși. În România, 7 din 10 elevi NU beneficiază, acasă, de acces la Internet sau de aparatura digitală necesară pentru a lua parte la școala online (potrivit datelor publice). Pentru acești copii, de aproape un an, a face școală este aproape misiune imposibilă.
Cu puțin efort, noi, împreună, îi putem ajuta pe unii dintre ei să aibă acces la aparatură digitală necesară învățării în vremuri pandemice și nu numai. Pentru că, dacă e să ne dorim ceva pentru acești copii, pe lângă sănătate, ar trebuie să ne dorim să aibă dreptul la educație. E cea care îi poate salva de multe dintre relele pământului.
Acesta este motivul pentru care susțin proiectul Narada de a facilita accesul la educația digitală pentru copiii din medii defavorizate.
Narada și-a propus ca, până la finalul acestui an școlar, 10.000 de copii să aibă acces la educația digitală. În doar două luni după închiderea școlilor în starea de urgență, Narada a reușit să conecteze la educație prin tehnologie 1.000 de copii din sate și comunități vulnerabile.
Până acum, peste 50 de voluntari Narada au ajuns în 18 localități diferite din 8 județe, asigurând device-uri și Internet copiilor fără acces la tehnologie. Dar visul lor este ca, până la finalul acestul an, numărul celor care vor primi sprijin să fie de zece ori mai mare.
În ajutorul Narada a venit și Petrom, care a donat 90.000 de euro, pentru achiziția de tablete și abonamente de Internet, asta însemând ajutor concret pentru 2.000 de elevi. Sunt mulți cei care au primit această șansă la normalitate, normalitatea pe care o trăim acum, dar sunt și mai mulți cei care încă își așteaptă rândul.
Drumul spre școală, fie ea și digitală, pentru acești copii poate începe cu mine, cu tine, cu noi. Împreună, dacă facem un efort mic, contribuim la ceva mare, care poate schimba destinul unui copil. Inițiată de Petrom, prin intermediul stațiilor Petrom, care s-a alăturat visului Narada, campania „Drumul către școala online” le deschide elevilor drumul spre educația din mediul digital. Cum?
Părinții care se alătură campaniei pot afla de pe site-ul www.drumulsprescoala.ro, cu ajutorul unui calculator, care este distanța lunară pe care un copil o parcurgea până la școală, înainte de pandemie. În acest fel, banii economisiți pe transport, de când orele de clasă se desfășoară în mediul online, pot fi donați prin intermediul www.drumulsprescoala.ro pentru a-i sprijini pe elevii care nu au acces la tehnologie sau internet sau care participă cu dificultate la cursurile online.
Mi-am calculat și eu, direct pe site-ul campaniei, distanța de acasă la grădinița la care merg băieții mei: sunt 10 km dus-întors, iar calculatorul îmi sugerează o donație de 10 lei. Ceea ce am și făcut. Atât de simplu este să ajuți.
Intră și tu pe www.drumulspreșcoală.ro, contează fiecare om.
#ad #campanie #csr
Leave a Reply