#ExercițiudeBunătate. Câteva minute din timpul meu și Valeria merge la școală

Valeria are șapte ani și provine dintr-o relație de concubinaj. Mama ei avea doar 16 ani când a născut-o. Fetița locuiește împreună cu sora mai mică (2 ani), mama, tata și străbunica (din partea mamei), în casa străbunicii. Bătrâna de 80 de ani are grijă de copii, cât timp părinții sunt plecați la muncă, prin sat, zilieri. Cât sunt acasă, părinții se ceartă mai mereu; zile întregi nu reușesc să se împace, iar copiii devin martori la toate scenele petrecute între cei doi. Într-o seară, tatăl fetiței, supărat, a vrut să plece la părinți și să o ia pe Valeria cu el. De frică, fetița a fugit în noapte și s-a ascuns în paie, într-un grajd vecin părăsit.

Cel mai des, pe masa casei în care trăiește Valeria găsești cartofi, lapte (dacă primesc din ajutoare) și mămăligă. Desertul suprem e mămăliga cu zahăr. Dacă nu, un ceai îndulcit cu un vârf de linguriță de zahăr e răsfăț.

Casa în care locuiește Valeria

Anul trecut, la final de grădiniță, fetița a primit o carte de povești, cu imagini și benzi desenate. A fost prima ei carte. Cu toate că nu știe să citească, doar pe baza imaginilor, Valeria a compus propria poveste: „A fost odată o prințesă… și a trăit fericită toată viața”.

Diploma Valeriei

Anul acesta, Valeria a început școala, în grupa pregătitoare, și, din fericire, va fi monitorizată de Fundația FARA (așa cum a fost și pe timpul grădiniței), va primi masa la prânz, va fi ajutată la teme la after school-ul fundației, totul pentru a nu abandona școala. Este singura ei șansă să spargă cercul vicios al sărăciei.

 

Valeria e unul dintre miile de copii săraci din România (știu că e o întreagă discuție aici și nu vreau să intru în detalii, căci nu mai terminăm în veci; nu, nu e vina Valeriei că s-a născut într-o familie săracă și nici nu e treaba noastră să-i punem părinții la zid; dacă vrem și dacă putem face ceva, bine, dacă nu, nu).
Aproape jumătate (46%) dintre copiii de până în șase ani din România sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, arată datele Eurostat pe 2015. În programul de eradicare a sărăciei prin educație, al Fundației FARA, această statistică ia forma a sute de povești de viață trăite de copiii pe care îi sprijinim să nu abandoneze școala.
Valeria e însă și unul dintre cei 200 de copii săraci care sunt ajutați să învețe, ca să rupă lanțul sărăciei. Prin cursurile after-school ale FARA, copiii ca Valeria recuperează materia pierdută, își fac temele, învață noțiuni noi și descoperă lumea dincolo de lipsurile care îi înconjoară. După orele de la școală și înainte de a se așeza din nou în bănci, sub îndrumarea învățătorilor care îi ajută cu temele de acasă, copiii primesc din partea Fundației o masă caldă. Pentru majoritatea, aceasta este singura masă din zi.
Eu chiar cred că educația îi poate ajuta pe copiii săraci să devină oameni mari cu șanse la un trai mai bun și e de datoria noastră, a Celorlalți, să nu stăm cu mâinile în sân.

 

Nu o cunosc pe Valeria, însă am decis să o ajut și eu anul acesta să meargă în grupa pregătitoare. Și când te gândești că nu am făcut mare lucru, doar mi-am dat puțin din timpul meu, după ce am făcut cumpărăturile, în cadrul campaniei care te ajută să faci #ExercitiideBunatate care nu te costa bani, despre care am scris aici.
Mi-am propus să nu nasc până nu trec pe la Profi ca să donez timp, timp în schimbul căruia lanțul de magazine donează 1.500.000 de lei unor ONG-uri dedicate copiilor. Așa că zilele trecute, după ce am făcut cumpărăturile, am scanat bonul primit la casă și am donat 610 puncte către Fundația FARA.

 

„Te costă 0,00 lei să ajuți un copil” este numele campaniei de responsabilitate socială PROFI, care se desfășoară până la 15 octombrie. Concret, ca să ajuți, nu trebuie decât ca, după ce ți-ai plătit cumpărăturile, să scanezi bonul de cumpărături și să alegi unul dintre cele șapte proiecte înscrise în campanie. Profi va dona și în numele tău: cei 1.500.000 lei se vor împărți proporțional cu numărul punctelor alocate de clienți prin votare și vor ajunge la cele șapte ONG-uri în luna noiembrie. Scopul campaniei este de a exersa dialogul și spiritul civic. Banii sunt donați integral de Profi, însă destinația lor este decisă de către clienții, care își vor dona doar câteva minute din timpul lor.

 

Eu, așa cum spuneam mai sus, am ales să susțin proiectul „Învăț să nu fiu sărac”. Proiectele pe care tu le poți sprijini (până pe 15 octombrie, cât durează campania), doar scanând un bon de cumpărături sunt:

Natura – cel mai bun Prof (Organizația Națională Cercetașii României),

Caii pot ajuta copiii cu autism (Asociația Descoperă Natura),

Învăț, să nu fiu sărac (Fundația FARA),

Festivalul Drepturilor Copilului (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil),

One World România la școală (Asociația One World România),

SOS Centre de consiliere și sprijin pentru copii și părinți (SOS Satele Copiilor România),

Performanță socială prin sport (Fundația Special Olympics).

 

Detalii despre cauzele susținute de campania din acest an se găsesc pe www.profi.ro sau direct la info-chioșcurile instalate în cele peste 600 de magazine din țară.

 

 

Foto: Fundația FARA, arhiva personală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!