Cancerul care trece

Doamna I. a aflat prea târziu că are cancer de col uterin. Când medicii au confirmat ceea ce doamna I. avea să numească mai târziu „necazul”, deja nu se mai putea face nimic. Totuși, la insistențele familiei, au operat-o. Din acel moment, au mai trecut fix 30 de zile și gata a fost. Sfârșitul a venit mai aproape zi după zi, cu dureri îngrozitoare, cărora nici  morfina nu le mai putea face față. Avea 53 de ani. 53 de ani și trei copii. Din păcate, tot trei fuseseră și vizitele la medic – câte una la fiecare naștere și atât. „Mai bine că s-a dus, că prea a suferit”, zicea asistenta care a îngrijit-o în ultimele zile. Asistenta care a udat cu lacrimile ei pansamentele doamnei I.

 

Olimpia este asistentă într-un oraș de provincie. Avea 33 de ani și nu își făcuse niciodată testul Babeș-Papanicolau sau vreun alt control ginecologic periodic. Avea 33 de ani și o fată de 8 ani și singura dată când a fost la medic a fost când a născut. Și-a făcut testul Babeș-Papanicolau fiindcă nu reușea altfel să le convingă să își facă acest test pe pacientele medicului de familie la care lucra. „Dar cum e, doare, dar ce, tu ți l-ai făcut, de ce ne trimiți pe noi, ce, crezi că noi avem cancer de col?” Olimpia nu și-l făcuse, așa că s-a dus, „dar chiar numai de gura lor”. Acum putea să le spună pacientelor care intrau în cabinet: „Nu doare, da, normal că mi l-am făcut.”

„Numai că rezultatele mele nu au fost bune. Am mai făcut niște investigații, am ajuns la Iași la Institutul de Oncologie, și acolo mi-au spus că am cancer de col uterin. N-are cum, domnu’ doctor, n-are cum.” Eu aveam un copil de 8 ani, de tatăl fetei mă despărțisem de când avea copila 2 ani și de atunci nu avusesem niciun contact sexual. Nu mă supăra nimic, nu mă durea, n-avea cum pur și simplu. „E cancer”, mi-a zis clar medicul. „Nu vă cred, i-am răspuns, vreau să fac și biopsie.” Și am făcut biopsie și abia atunci am crezut. Joi a venit confirmarea, vineri m-am internat și marți m-au operat.

Cu o noapte înainte nu dormisem deloc, am plâns până n-am mai avut lacrimi. Am lăsat fata la mama și m-am dus singură la spital, căci nu aveam pe nimeni, dar eram optimistă. Chiar m-a întrebat domnul doctor: „Ați fost cumva la psiholog, de sunteți așa de bine la psihic?” „N-am fost, dar sunt optimistă. Dacă nu eram, nu mai veneam, nu.” Era exclus să mă gândesc că aș putea muri și mi-ar rămâne fata singură pe lume. Dar tot parcă nu-mi venea să cred că am cancer. Eu am cancer. Și iar am plâns.

Operația Olimpiei a durat patru ore. Ține minte exact că ultima întrebare a unei asistente din sală a fost: „Aveți copii?” Apoi a adormit. Avea lacrimi pe obraji. Când s-a trezit, lângă ea era un bărbat. Un asistent. Scăpase, era vie. Olimpia a scăpat de cancer dintr-o întâmplare. O întâmplare pe care o povestește acum tuturor pacientelor care intră în cabinetul medicului la care lucrează. E cea mai bună metodă de a le convinge că e bine să meargă periodic la controlul ginecologic și să își vaccineze fetele adolescente. Orice argument al pacientelor pălește în fața poveștii Olimpiei.

 

 

Copila Olimpiei are 13 ani. A aflat de curând că mama ei a avut cancer de col. Nu i-ar fi zis, în orașele mici de provincie mamele încă se feresc să le spună copiilor despre toate experiențele prin care trec, la fel cum se feresc – și asta e o boală națională – să le vorbească despre viață sexuală, metode contraceptive, boli cu transmitere sexuală etc. „Vorbeam cu cineva la telefon, o doamnă care trece prin aceeași experiență prin care am trecut eu, așa că o îmbărbătam. Și m-a auzit fata. «Mama, tu ai avut cancer?» „Da, mamă, am avut, dar am scăpat.”

Fata Olimpiei încă nu și-a început viața sexuală, dar Olimpia se gândește că nu mai are mult timp la dispoziție pentru a-i face vaccinul împotriva virusului HPV. „Dacă pot să previn, de ce să nu o fac?”, spune mama. La fel ca ea, mai sunt, în orașul ei mic, pe lista medicului de familie la care lucrează, încă 13 părinți care vor să își vaccineze copiii. Și tot ca Olimpia, care câștigă salariul minim pe economie, și acei părinți sunt puși în situația în care efectiv nu își permit vaccinul. Sau trebuie să aleagă între vaccin și tot ce le trebuie pentru a trăi o lună de zile. Vaccinul costă cât salariul lor. „Oricum, dacă nu reușim să îl facem prin programul național …., suntem deja pe listă de câteva luni, mă împrumut și fac eu cumva ca să rezolv. Nu-mi las fata să treacă prin ce am trecut eu.”

 

 

Ieri m-am trezit la 7.00 și am adormit la 23.00. 16 ore dintr-o zi obișnuită. În aceste 16 ore, cât timp eu am trăit (am gătit, am lucrat, m-am jucat cu copiii, am băgat haine la spălat, am mâncat, am râs, m-am bucurat, am făcut duș, am băut cafea, am pictat, am făcut poze, mi-am făcut amintiri), în România au murit 8 femei din cauza cancerului de col uterin. 8 femei – 8 fiice ale cuiva, 8 mame, poate, ale unor copii, 8 iubite. 8 inimi, 8 vieți.

 

Astăzi e ziua mea, împlinesc 34 de ani, cu un an mai mult decât avea Olimpia când a aflat că are cancer. Primele mesaje le-am primit la miezul nopții. Până m-am trezit, la 8.00, au trecut opt ore. În tot acest timp, cât eu am dormit, 4 femei au murit de cancer de col uterin în România. 4 femei – 4 fiice ale cuiva, 4 mame, poate, ale unor copii, 4 iubite. 4 inimi, 4 vieți.

 

Cât timp stați voi la serviciu, să zicem 8 ore, mor patru femei de cancer de col.

Cât timp stați voi la o petrecere, să zicem vreo patru ore, mai mor două femei de cancer de col uterin.

Cât timp stați voi la o cafea cu o prietenă sau la o bere cu băieții, să zicem vreo două ore, moare încă una.

Cât timp stați voi la cumpărături în fiecare săptămână, poate două ore, mai moare una.

Cât timp vedeți un film, mai moare una.

Cât timp mergeți la un concert, încă una.

Și tot așa, cât timp voi trăiți, o femeie moare. Mai repede decât ar trebui.

 

Poate nu e treaba noastră să ne pese de asta, și poate chiar nu ne pasă. Doar că, uneori, femeia aia care moare cât rulează un film pe ecranul de la cinema poate fi bunica, mama, mătușa, verișoara, sora, prietena, iubita, partenera voastră. Oricare dintre ele poate fi doamna I., femeia căreia medicii i-au zis că a venit prea târziu.

Știu că mulți dintre noi gândim în termeni de „mie nu mi se poate întâmpla”. Și eu gândesc la fel. N-are cum, nu eu. Doar că, uneori, scenariile sunt atât de prost scrise încât oricare dintre femeile pe care le cunoașteți poate deveni asistenta Olimpia. Și unde nu ar avea toate norocul Olimpiei, să afle din timp și „să scape.”

 

Eu cred însă că viața nu trebuie să depindă doar de noroc, că e datoria noastră să nu o jucăm la ruletă. Să mergi la control periodic, să îți faci anual testul Babeș-Papanicolau și, dacă medicul recomandă, analize amănunțite pentru orice rezultat care ridică semne de întrebare, trebuie să ne devină obicei. Să îți vaccinezi copilul cu vaccinul care scade semnificativ riscul de infecție (cu până la 90%) cu HPV, și, deci, riscul apariției cancerului de col, nu e doar un moft, ci o datorie. Față de copilul căruia i-ai dat viață. Să ne informăm și să dăm mai departe informații (din surse sigure și verificate) – tot o datorie, față de noi, de semenii noștri, de lumea asta. Poate undeva, acolo, există o femeie care nu știa că i se poate întâmpla asta. Poată că informația este vitală pentru ea – citește, ce citește o pune pe gânduri, merge la medic, rămâne în viață; citește, o pune pe gânduri, își vaccinează copilul, nu-i taie aripile prin nepăsare.

 

Am doi băieți, sunt mici, unul are 3 ani, celălalt are 7 luni. Când vor crește și vor avea iubite, ei vor ști – de la mine – că sănătatea femeilor din viața lor e și datoria lor. Băieții mei vor ști că e important să își susțină iubitele, să le încurajeze să meargă la medic periodic, să le fie aproape și în chestiuni sensibile. Băieții mei vor ști că dragostea pentru femeia de lângă tine înseamnă să îți pese dinainte de a fi prea târziu.

 

 

Ce este IMPORTANT să știi despre cancerul de col uterin

  • HPV (Human Papilloma Virus) este un virus responsabil pentru cea mai frecventă și mai răspândită infecție cu transmitere sexuală.
  • În prezent, există peste 100 de tulpini HPV, infecțiile produse fiind asimptomatice. Dintre acestea, aproximativ 40 afectează zona genitală a femeilor și a bărbaților.
  • Infecția cu acest virus este frecventă, aproape toată populația activă sexual fiind infectată la un moment dat, pe parcursul vieții, cu o tulpină de HPV – 8 din 10 persoane active sexual vor contracta, la un moment dat, cel puțin un tip de HPV. De aceea, HPV a fost clasificat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen care cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel mondial.
  • De cele mai multe ori, infecția cu HPV nu prezintă simptome. Multe persoane cu infecție HPV nu știu că o au. Marea majoritate a infecțiilor cu HPV nu prezintă un pericol pentru organism, aproximativ 90% se vindecă de la sine în decurs de doi ani.
  • Infecția cu o tulpină HPV cu risc înalt este responsabilă pentru apariția a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar diagnosticate.

 

  • În România, în fiecare an, sunt înregistrate peste 4000 de cazuri de cancer de col uterin, 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cancer vaginal, 133 de cazuri de cancer anal atât la femei, cât și la bărbați, 38 de cazuri de cancer penian și 256 de cazuri de cancer orofaringian atât la femei, cât și la bărbați.
  • Aproximativ 12% din toate cazurile de cancer de col uterin diagnosticate la nivelul Uniunii Europene provin din țara noastră: incidența acestei boli în România este de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene (incidență de 34.9 la 100.000 de femei), țara noastră înregistrând și cea mai mare rată a mortalității prin această boală (mortalitate de 14.2 la 100.000 de femei). În prezent, România înregistrează o mortalitate prin cancerul de col uterin de 20 de ori mai mare decât cea a Islandei, de 4 ori mai mare decât cea a Uniunii Europene, de 2 ori mai mare decât cea a Macedoniei, a Belarus sau a Ucrainei.

 

PREVENȚIE

  • Cancerul de col uterin este una dintre puținele afecțiuni maligne care, depistată în faze incipiente, se poate vindeca. Prin intermediul testului Babeș-Papanicolaou pot fi depistate leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin și formele incipiente ale cancerului. Diagnosticarea și tratamentul precoce al leziunilor precanceroase împiedică progresia acestora către cancer. Cancerul de col uterin în stadii incipiente beneficiază de tratament și vindecare.
  • Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 – 64 de ani, efectuarea testului Babeș-Papanicolaou este recomandată o dată la trei sau la cinci ani. Româncele cu vârsta între 25 și 64 de ani pot beneficia de testul Babeș-Papanicolaou gratuit, în cadrul Programului Național pentru Depistarea Activă Precoce a Cancerului de Col Uterin.
  • Testul HPV vine în completarea testului Babeș–Papanicolaou și se face la recomandarea medicului. Dacă testul Babeș-Papanicolaou permite depistarea leziunilor precanceroase, testul HPV se efectuează pentru depistarea infecției cu HPV și pentru a determina tulpina HPV cu care este infectată pacienta.
  • Testul HPV poate fi folosit ca metodă de screening de rutină pentru femeile de peste 35 de ani. În ultimii ani, s-au efectuat studii care au arătat potențialul testelor HPV de a fi utilizate în screening-ul primar al cancerului cervical. Testul ADN HPV nu este inclus în Programul Național pentru Depistarea Activă Precoce a Cancerului de Col Uterin, putând fi realizat doar în sistemul medical privat.

 

VACCINAREA

  • Conform Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinarea HPV este recomandată, în primul rând, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, înainte de debutul vieții sexuale, atunci când vaccinul are eficiență maximă.
  • În plus, se pot vaccina și persoanele active sexual, însă este posibil ca acestea să nu beneficieze de protecție maximă, dat fiind că există riscul ca ele să fie deja expuse uneia sau mai multor tulpini conținute de vaccinuri.
  • În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, la categoria vaccinarea grupurilor populaționale la risc, și se adresează fetițelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Conform Programului, părinții pot trimite o cerere medicului de familie la care sunt înregistrați, pentru a primi cele trei doze de vaccin pentru fetițele lor.
  • În 10 ani de când acest vaccin este folosit de populația lumii, peste 500,000 de femei au fost salvate de la decesul prin cancer de col uterin. Țări precum Australia, unde atât fetițele, cât și băieții sunt vaccinați cu acest vaccin, au raportat o incidență foarte scăzută a infecțiilor cu HPV.
  • În prezent, există trei tipuri de vaccin care oferă protecție împotriva bolilor provocate de HPV:
  1. Vaccinul bivalent, care oferă protecție împotriva tipurilor 16 și 18 de HPV, responsabile de aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin;
  2. Vaccinul cvadrivalent, care oferă protecție împotriva a două tipuri adiționale, 6 și 11, responsabile de aproximativ 90% din cazurile de veruci genitale;
  3. Vaccinul nonavalent, care oferă protecție atât împotriva tipurlor 6 și 11, ce cauzează 90% din cazurile de veruci genitale, dar și împotriva tipurilor HPV cu risc înalt, responsabile pentru 90% din cancerele de col uterin la nivel mondial (tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Mai exact, vaccinul nonavalent poate proteja împotriva a aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85% din cazurile de leziuni precanceroase cu risc înalt, a 95% din cazurile de cancer anal provocate de infecția cu HPV, a 90% din cancerele vulvare provocate de HPV, a 85% din cazurile de cancer vaginal și a 90% din cazurile de veruci genitale”.

 

 

***Între 24 și 30 aprilie este Săptămână Mondială a Imunizării. Un moment numai bun să aflați mai multe despre vaccinul care poate preveni infecția cu virusul HPV. Pe blogul meu, când îl veți deschide, puteți face un test, HPV IQ, care te ajută să descoperi dacă ai informațiile de bază cu privire la bolile provocate de HPV și metodele de prevenție împotriva acestora. Poți descoperi acest test și pe site-ul campaniei: AICI.

 

Pe site-ul campaniei „Protejează-i aripile!” puteți afla mai multe despre virusul HPV (simptome, cine este expus), despre cancerul de col uterin (ce este, de ce apare), despre prevenție (testul Babeș-Papanicolau, testul HPV) și despre vaccinare (cine se poate vaccina, eficiența vaccinării).

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!