#Interviu. Chris Simion: “UNDERCLOUD e ca un barbat posesiv si gelos”
Peste numai cateva zile incepe unul dintre cele mai frumoase festivaluri de teatru din Bucuresti – UNDERCLOUD – Festivalul International de Teatru Independent de Orice (22-31 august), editia nr. 8. Am vorbit cu regizoarea Chris Simion, fondatoarea festivalului, despre teatru si alte minuni. 🙂
Ah, sa nu uit, biletele se gasesc online pe www.bilete.ro. Iar programul festivalului, pe www.undercloud.ro. Ne vedem acolo! 🙂
E tare frumos afisul festivalului de anul acesta. Care e povestea lui?
Este inspirat din lucrarea pictorului Stefan Caltia, Primavara 2015. Din nou s-a dovedit ca un artist autentic este generos. Increderea si sustinerea pe care ni le-a oferit dandu-ne dreptul de autor este atat o onoare, cat si o mare responsabilitate. De pictura aceasta sunt indragostita. Si ii multumesc lui Matei Caltia si Galeriei Posibile ca a facut totul sa fie afisul UNDERCLOUD 2015.
Stefan Caltia e doar unul dintre oamenii mari care te sustin, an de an, sa faci festivalul. Are lumea mai multa incredere in munca ta daca esti girata de nume sonore?
Traim intr-o societate culturala labila. Intr-o societate sanatoasa ar exista un respect permanent fata de cei care au experienta. La noi este interpretabil. Multi nu cred in acest gir si ii claseaza la categoria “fosile”, “defazati”. Cred ca este suficient sa fii tanar si cu tupeu si ca girul personal este singurul valid. Nu e cazul meu, si nici al festivalului Undercloud. Sunt ceea ce sunt si datorita muncii mele, dar si datorita profesorilor pe care i-am avut sau a actorilor cu experienta pe care i-am intalnit. Cred ca daca faci parte din alta generatie ai ce sa mai inveti, chiar daca teatrul se schimba si e in permanenta miscare. Eu sunt onorata atunci cand UNDERCLOUD castiga fani din alte generatii si convinge personalitati clasice sa sustina experienta noastra. Inseamna ca depasim o limita.
Sunt opt ani de cand organizezi festivalul de teatru independent de orice. Nu e greu sa construiesti de la zero un festival de teatru in Romania?
Este greu sa ai rabdare si sa castigi incredere. Dar cand e facut din pasiune, greutatea nu se simte, se duce usor. A crescut firesc, de la an la an, a devenit international, are certificat EFFE dar de Uniunea Europana (Europe for Festival – Festivals for Europe), are un juriu adevarat (regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Visniec, criticul Octavian Saiu, actorul George Ivascu, teatrologul Irina Ionescu), are spectacole care-ti garanteaza calitate, nu cantitate. Si cel mai important este ca a devenit o experienta, o stare, nu doar un simplu festival de teatru.
Cat de dificil e sa vezi jumatatea plina a teatrului romanesc?
Ca structura sunt o persoana care nu ma lamentez si consider ca nu exista experiente bune sau rele, ci doar experiente. Vad ceea ce este constructiv si ma ajuta sa evoluez. Nu astept contemplativ. Nu stiu cat timp am la dispozitie sa astept sa imi pice para malaiata din cer. Iar daca pica s-ar putea sa-mi pice si-n cap. 🙂 Daca imi doresc para de pe o creanga fac cumva sa ajung acolo si sa o iau. Stiu ca daca imi este necesara va fi a mea. Iar daca nu este, nu este si gata. Merg spre alta para si spre alta creanga. Sunt crescuta in Maramures, am filosofia simpla a omului care vrea sa treaca prin viata asta frumos si fara incrancenare.
Dupa a cata editie crezi ca UNDERCLOUD a devenit un festival care conteaza?
Anul trecut a fost decisiv. Editia cu numarul 7, ca un facut, cifra cu putere, a fost definitorie. Pana atunci am tot cautat.
Care e cea mai mare temere in saptamana dinaintea inceperii festivalului?
Ca nu ai timp si simti toata energia festivalului ziua, in stomac, si noaptea, cand incerci sa atipesti pentru cateva ore, in creier, ca o uzina enorma care huruie intruna si e plina de sute de ganduri.
Ai superstitii sau ritualuri legate de festival?
Dau de baut dupa prima intalnire cu voluntarii. Si nu incep festivalul fara sa ma rog si sa ii multumesc lui Dumnezeu.
Care ar fi primele trei motive pentru care sa-ti cumperi bilete la spectacolele din cadrul festivalului?
Sa ai parte de calitate prin cele mai tari spectacole din teatrul independent. Sa simti experienta, starea UNDERCLIUD, care nu se poate descrie in cuvinte. Sa iti dai ocazia, trimp de zece zile, sa stai alaturi de oameni importanti din teatrul romanesc si de o echipa de organizare ca un fel de familie. Si cu ocazia asta vreu sa ii multumesc Carlei Teaha (directorul executiv al festivalului), care este alaturi de mine de la editia cu numarul 4, colegilor mei teatrologi Irina Ionescu si Marius Zarafescu, care ma sprijina in selectie, profesoarei mele Ludmila Patlangoglu, care face parte din echipa noastra, Catalinei Flaminzeanu, care este fotografa noastra. Sunt foarte multi oameni care fac acest festival si pe care o sa ii regasiti pe site-ul nostru www.undercloud.ro.
Ce faci mereu dupa ce se incheie festivalul?
Plec in vacanta. 🙂
Cu ce umpli restul de vara care iti ramane?
Vara este dedicata UNDERCLOUD-ului. E mai rau decat un barbat posesiv si gelos. Ori esti full time, fara limita, cu implicare totala, ori nu.
Ce te face fericita?
In primul rand sa am liniste sufleteasca si morala. In al doilea rand sa nu-mi fac planuri de viitor care sa nu ma lase sa-mi traiesc prezentul. Sa nu ma complic. Sa traiesc simplu si sa fie eu insami.
FOTO: www.undercloud.ro
Leave a Reply