#Interviu. Victor, tipul care dă ”Cărţile pe faţă”

In vara ce tocmai s-a incheiat, timp de cateva zile, in Cluj-Napoca s-a circulat cu autobuzul pe baza de carte. In loc de bilet. Nu am fost pe faza cand s-a intamplat, dar am aflat despre asta de pe boredpanda.com, unde Victor Miron, initiatorul proiectului, a trimis cateva imagini si cateva cuvinte despre proiect. Stirea a fost preluata apoi de canale de stiri internationale si a facut inconjurul lumii. Ca sa recuperez pierderea stirii, in urma cu cateva saptamani i-am trimis lui Victor cateva intrebari si am aflat de ce au inlocuit clujenii biletele cu carti si de ce e bine sa dai „cartile pe fata”.

Cum ti-a venit ideea si cum a fost drumul pana la concretizare?

Mircea Eliade spunea ca timpul oricum il pierdem, deoarece nu il putem recupera, dar important este sa nu il omoram. Cred ca prin lectura putem evita omorarea timpului petrecut in mijloacele de transport in comun.

De la inceputul lui 2014 ma gandeam la moduri prin care s-ar putea incuraja lectura in autobuz. Prima idee a fost sa punem carti in autobuze, asa cum am pus carti in parcuri. E in continuare o idee care imi place, dar e complicat sa pui carti in toate mijloacele de transport in comun. A doua idee a fost sa punem in autobuz mesaje care incurajeaza lectura. Si asta e misto, dar e nevoie de aprobari si de tiparirea si montarea mesajelor respective. A treia idee, a treia ca in povesti, a fost ideea cu tranport gratuit pentru oamenii care calatoresc citind.

Am propus aceasta idee domnul primar Emil Boc in direct la radio, in primavara lui 2014. Dupa cateva saptamani, purtatorul de cuvant al primariei a declarat ca au decis sa testeze ideea cu ocazia unui targ de carte. Anul 2014 a trecut cu tot cu cele doua targuri de carte, dar gratuitatea pentru cititori nu s-a implementat. Noi am continuat sa le reamintim ideea transportului. Cu ocazia lansarii cartii ”Cartile pe fata”, am avut chiar un taxi gratuit pentru cititori, pe acelasi model. Minunea s-a intamplat in iunie 2015.

Ce s-a intamplat, concret, in cele patru zile?

In cele patru zile puteai calatori gratuit cu autobuzul daca citeai o carte in format fizic pe durata calatoriei (vezi video).

Cine si cum verifica cititorii si stabilea ca au dreptul la o calatorie gratuita?

Verificarea o faceau controlorii regiei de transport in comun. Foarte simpatic a fost ca oamenii chiar au lasat si carti prin autobuz pentru cei care uitasera sa isi aduca. La fel cum unii oameni, la coborarea din autobuz, lasa pe scaun biletul compostat.
Cati oameni s-au bucurat de asta?
Nu stiu exact, estimez ca au fost in jur de 10.000 de calatorii pe baza de carte. Din pacate nu avem cum sa stim exact cati cititori au primit gratuitatea si nici pe cati oameni i-am facut sa puna mana pe o carte multumita acestei idei. La alte actiuni am putut afla cifre clare. De exemplu, din 2014, in fiecare an pe 23 aprilie, de Ziua Internationala a Cartii, am reusit sa obtinem intrare gratuita la Gradina Botanica din Cluj pentru cine are o carte la el. In 2013 au fost 1.230 de oameni care au pus mana pe o carte multumita noua, iar in 2014 – 2.292.

bus2-936x644Calatoria pe baza de carte este un proiect care se va desfasura anual in transportul public din Cluj Napoca?

Eu sper sa se desfasoare lunar. Propunerea mea initiala era sa fie in fiecare ultima duminica din luna. Ideal ar fi sa fie permanenta, cu atat mai mult cu cat Cluj-Napoca isi doreste sa primeasca titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021.

Spune-mi despre proiectul tau, Cartile pe fata. Ce este si ce isi propune?

Cartile pe fata a demarat dintr-o joaca in februarie 2014. Totul a inceput la finele lui 2013, cand mi-am propus ca in 2014 sa reincep sa citesc mai mult. De atunci citesc in fiecare zi cel putin o ora. Continui sa citesc la fel de mult deoarece lectura imi ridica creativitatea la cote pe care nu le-am cunoscut inainte.

Pe final de ianuarie 2014 am inceput sa ”imi dau cartile pe fata”, adica sa imi sincronizez poza de profil de pe Facebook cu lecturile mele, postand de fiecare data o poza cu cartea respectiva pe fata. Vreo trei saptamani am fost singurul care facea asta. Lucrurile s-au schimbat cand i-am convins pe cei de la Bookstory sa dea 10% reducere la carti pentru oamenii care au “cartile pe fata” pe Facebook. Reducerea aceasta a devenit o stire si in cateva zile erau sute de oameni cu cartile pe fata.

De aici, lucrurile au luat amploare si azi participam la peste 20 de actiuni de promovare a lecturii prin care pretindem ca demonstram ca lectura iti dezvolta creativitatea. Pe langa cele mentionate deja, as mai aminti: service auto cu biblioteca, cabinet stomatologic anti-cariat, la un semn deschisa-i cartea (impartirea de semne de carte cu mesajul ”daca astepti un semn pentru a citi o carte, acesta e semnul”), convingerea lui Andi Moisescu sa poarte la ApropoTV un tricou cu mesajul ”book selfie is the new selfie”, clasa cititoare, clubul de lectura Vocea cititorului, citat la (intersectie), biblioteca vecinilor, nunta ca la carte, 50 people 1 question editia de Cluj, gala cititorilor (editia 2014 si editia 2015). (Despre toate aceste actiuni si nu numai puteti afla mai multe de pe pagina de Facebook Cartile pe fata). 

Cine esti, ce iubesti, in ce crezi?

Sunt idealist cu initiativa, tanar scriitor, vechi cititor, am 30 de ani si sunt bibliotecar la Service Auto Iovi. In trecut am initiat campania de promovare a bunelor maniere in trafic Pe drumul cel bun si am pornit comunitatea de consum colaborativ UseTogether. Cred in bunatate, in corectitudine, in bucurie si in autoironie.

Stiu ca tocmai ai terminat de scris cartea care se citeste in doi? Pentru cine si mai ales de ce?

Am scris Cartea de citit in doi pentru cuplurile de toate varstele. Prin ea vreau sa promovez lectura ca activitate de cuplu. Cred ca ne-am uitat la suficiente filme si seriale. Din proprie experienta spun ca e foarte frumos sa citesti o carte in cuplu, unul citeste cu voce tare si celalalt asculta. In carte este un eL si o eA. Fiecare isi spun celuilat atat dulcegarii si inclusiv poezii, dar si lucruri care ii deranjeaza la celalalt. In plus, la finalul cartii este si o lista de recomandari de alte carti de citit in doi.

Cartea de citit in doi este a patra carte pe care am scris-o. Prima e Cartile pe fata (publicata in toamna lui 2014 si epuizata prima editie), a doua e Lasa-ma sa te las (publicata in primavara lui 2015 si inca disponibila) si a treia e Se repara prin inlocuire (inca nepublicata). Prima carte despre campania Cartile pe fata am scris-o de curios. Dupa ce am citit tot mai mult, eram curios sa vad si eu cum e sa scrii. Urmatoarele carti le-am scris pentru ca nu citisem inca ceva similar. Le-am scris pentru ca voiam sa le citesc.

Fotografii: arhiva personala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!