Lamâi, chifle, sâni
Luați-vă câteva minute și priviți poza asta cu lămâi. Priviți-o cu atenție.
Lămâile astea pot fi sânii voștri. Îmi doresc din suflet să nu fie, dar e bine să știți că, la o adică, ar putea fi. Sunt, în fotografia asta cu lămâi imperfecte, 12 semne de boală. În cel mai fericit caz, ar putea fi niște doar niște semne – iar boala s-ar putea să nu se confirme. Dar cel mai bine este să știi din vreme dacă trebuie sau nu să îți faci cu adevărat griji. Iar pentru asta, în afara de palparea sânilor (pentru a descoperi vreunul dintre semnele de mai sus), este cel mai indicat și mai sănătos să mergi la un medic specialist. Ca să știi că ești bine sau, dacă nu ești, să poți urma un tratament adecvat încă din faza incipientă a bolii.
Împlinesc 33 de ani foarte curând și, deși nu sunt mândră de mine pe tema asta, recunosc că nu am mers niciodată la medic pentru a verifica dacă sânii mei sunt bine. Mi-am palpat sânii doar ocazional, nu lunar, așa cum ar trebui. Am fost mai grijulie cu demachierea, decât la verificarea sânilor. 🙁 În ultima vreme m-am gândit de mai multe ori la chestiunea asta și am fost mai atentă la campaniile apărute pe această temă, așa că am decis să dau mai departe orice informație care cred că poate ajuta alte femei să aibă mai multă grijă de ele însele, începând cu sânii lor. Dacă cel puțin una dintre cele care vor citi aceste articole va ajunge la medic, eu voi fi fericită. Dacă vor fi și mai multe, și mai bine.
De curând, am aflat că o amică a fost diagnosticată cu cancer la sân. Norocul ei, dacă aș putea spune asta, este că își făcea control periodic, după ce, la un moment dat, a observat, la palpare, că are niște noduli la sâni. Acum este sub tratament și speră – și eu sper – să fie bine până la capăt.
În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, în fiecare an. Peste jumătate pierd însă lupta aceata nedreaptă fiindcă ajung la medic prea târziu, când boala e în stadiile 3 sau 4.
Dacă diagnosticarea s-ar face în primele două stadii, 94% din cazuri ar putea fi vindecate.
Potrivit specialiștilor, factorii de risc pentru cancerul de sân sunt: antecedente de cancer mamar și ovarian în familie, obezitatea, lipsa alăptării, debut menstrual precoce/declanșarea târzie a menopauzei, utilizarea terapiei de substituție hormonală, consumul de alcool.
Problema este, insa, că peste 50% din femeile care sunt depistate cu cancer de sân nu prezintă factorii de risc la momentul depistării, de aici rezultă importanța screeningului periodic. Acesta este recomandat pacientelor care au împlinit 40 de ani și care nu prezintă semne clinice la nivelul sânului, dar doresc să se asigure că nu există anomalii suspecte pentru cancer, dar și persoanelor care prezintă anumite semne și simptome – anomalii palpatorice, durere, modificări ale pielii sau scurgere mamelonară.
Din câte știu, mamografiile se pot face și cu trimitere de la medicul de familie (și atunci, dacă reușiți să vă încadrați în plafonul lunar acordat, se pot face cu titlu gratuit), însă cel mai adesea se fac contra cost (iar aici este o întreagă discuție interminabilă despre cum plătim serviciile de sănătate și nu avem parte de ele aproape niciodată 🙁 ). Eu, de exemplu, încerc să fac niște analize uzuale de sânge de câteva luni, gratuit, în baza contribuțiilor pe care le plătesc de peste 12 ani la stat. De fiecare dată, însă, inevitabil ajung să le plătesc. În 12 ani, am făcut analize gratuite de două ori doar.
Revenind la discuția despre sâni și cancerul de sân, aș vrea doar să mai punctez, în pledoaria mea pentru controlul periodic, că potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancer la populația feminină din România sunt asociate cancerului mamar. Și atunci, probabil, că nu te mai gândești de două ori înainte de a te programa pentru o mamografie (mai ales dacă descoperi, la palpare, că ceva este în neregulă la sânii tăi).
Și ca să fiu un pic de ajutor, pun mai jos pașii de autoexaminare. Pentru a fi și mai ușor de urmărit, am folosit niște imagini cu două chifle:
Pregătește-te pentru autoexaminare
Stai în faţa oglinzii. Ridică braţele şi uită-te cu atenţie dacă există schimbări în forma şi culoarea sânilor. Observi ceva neobișnuit, cum ar fi o schimbare în felul în care arată mameloanele? Orice adâncituri sau modificări ale pielii? Repetă procedura ţinând mâinile pe lângă corp şi apoi, pe şolduri.
Verifică mameloanele
Apasă încet mameloanele cu două degete. Verifică dacă se scurge lichid atunci când sunt comprimate uşor.
Examinează cu atenţie sânii
Cu mâna stângă în spatele capului, iar mâna dreaptă pe sânul stâng verifică dacă sunt denivelări sau umflături. Foloseşte cele 3 degete din mijloc şi efectuează mişcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. Începe de sub sân, din partea stângă şi îndreaptă-te înspre mamelon. Aplică presiune de diferite intensităţi şi cercetează atât suprafaţa cât şi interiorul sânului pentru a depista anumite modificari suspecte de consistenţă. Repetă aceleaşi mişcări la sânul drept.
Repetă mişcările stând pe spate
Întinde-te şi aşează-ţi o pernă sub umăr, apoi aşează-ţi braţul sub cap. Cu cealaltă mână începe să îţi palpezi sânul folosind aceleaşi mişcări.
Verifică zona axilei
Ţinând mâna întinsă palpează zona laterală a sânului şi apoi zona axilei (subraţ). Aici trebuie să observi orice fel de umflătură neobişnuită a subraţului, orice fel de inflamare sau mărire a ganglionilor limfatici.
Efectuează aceste mişcări cel puţin o dată pe lună.
Fotografii: worldwidebreastcancer.org (dacă aveți vreodată timp, să intrați și să citiți despre cancerul de sân), Affidea România (mulțumesc pentru fotografiile cu chiflele-metaforă). Affidea România face parte din Grupul Affidea, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale de diagnostic imagistic, medicină nucleară și tratament al cancerului din Europa.
Be happy & nice,
O.
Leave a Reply