#Interviu. Locul din care cumperi fapte bune. Și zici „Merci”

Țara, per total, nu e bine deloc. Dar, pe bucățele, lucruri bune se întâmplă în fiecare zi. E plină România, vă zic, de oameni care fac bine în bucata lor din puzzle și, indiferent de cât de rău ne scoate din minți sistemul, oamenii aceștia continuă să spere, să creadă și mai ales să dea din coate. De câte ori voi afla de astfel de oameni, le voi spune povestea aici. Fiindcă eu cred că oamenii buni inspiră și alți oameni să fie buni. Și chiar dacă uneori ne apucă lehamitea – și mă apucă și pe mine grav din când în când –, cred că e necesar să nu abandonăm. Poate, la un moment dat, unii dintre noi vor pleca, sătui să nu fie bine. Sau poate nu.

Citiți mai jos povestea unui atelier – Atelier Merci –, un loc în care se croiesc fapte bune, spusă de Daniela Staicu.

 

 

Știu că Atelier Merci a fost, inițial, Merci Charity Boutique. Care e povestea acestui proiect, de la început până astăzi?

Asociația Merci Charity Boutique și-a început activitatea în 2012 cu un magazin caritabil situat în Centrul Vechi din București, unde primeam donații în haine și obiecte pe care le expuneam în boutique sau care mergeau către familii nevoiașe. Scopul charity boutique-ul a fost valorificarea hainelor și obiectelor donate, aflate în stare bună, și folosirea fondurilor strânse pentru sprijinirea copiilor cu afecțiuni oncologice și a copiilor cazuri sociale, din comunități rurale sărace și din București.

Deoarece numai 1 % din hainele primite puteau fi expuse, în principal din cauza calității, am decis ca restul să fie reciclate. Așadar, am creat un spațiu, în acel moment, independent de charity boutique, unde să reciclăm o parte din hainele primite în donație, dar să și facem haine noi, toate purtând eticheta „Port cu mine o faptă bună”, deoarece fondurile obținute merg către proiectele de sănătate și educație ale asociației.

În noiembrie 2015, am creat Atelier Merci, proiect care la început a beneficiat de o finanțare în valoare de 3000 euro de la UniCredit Bank, printr-un program dedicat întreprinderilor sociale derulat de NESsT România.

 

Ce înseamnă astăzi Atelier Merci?

Atelier Merci este un atelier social de croitorie care susține cazuri sociale și medicale prin:

Angajare: cautăm să lucrăm cu persoane din grupuri vulnerabile, care fie au studii de croitorie, fie doresc să lucreze pe componenta de reciclare pe care urmează să o dezvoltăm – pentru asta nu este nevoie de nicio pregătire, ci doar de dorință de muncă.

Reciclarea produselor primite. Spre exemplu, am primit în donație cămăși bărbătești pe care le-am transformat în traiste. La fel procedăm și cu resturile textile care rămân din procesul de producție, care devin traiste sau accesorii, iar acum lucrăm și la un covor obținut la fel.

Folosirea 100% a profitului obținut în sprijinirea unor cauze umanitare. Fondurile obținute din vânzarea produselor din atelier merg către „Zâna Merciluță”.

Toate produsele din atelier poartă eticheta „Port cu mine o faptă bună” și oricine poate alege ca, pe lângă haina sau accesoriul pe care îl cumpără, să facă și o faptă bună!

Traista Atelier Merci

Cine cum face lucrurile să meargă la Atelier Merci?

Echipa noastră este formată din trei persoane. Este vorba de Nadia, colega noastră originară din Republica Moldova, care se ocupă de execuție, având calificare de croitor, pe care am cunoscut-o la Institutul Oncologic București. Modelele pe care le puteți regăsi pe ateliermerci.ro pornesc de la ideile, desenele și gusturile colegei mele Alina. Eu, Dani, mă ocup de partea de promovare și relația și „chimia” cu toți cei care aleg să poarte fapte bune.

Unul dintre modelele de pe ateliermerci.ro poartă semnătura unei prietene Merci, care este designer, Catinca Mihai de la 88 Goods. Rochia Catinca a fost creată de ea – dorind să susțină Atelier Merci, ne-a donat tiparul rochiei. MERCI, Om Bun!

Nadia
Alina
Dani

 

De unde provin materialele care se transformă în haine cu faptă bună inclusă?

Pentru produsele reciclate, folosim textile rămase din procesul de producție (pentru traiste, covor) și haine donate de diverși oameni sau fabrici. De exemplu, o fabrică din Brăila ne-a donat anul trecut o mulțime de cămăși bărbătești rămase pe stoc care au devenit traiste. Pe lângă acestea, am primit și stocuri de materiale rămase din producția fabricii respective, pe care le-am folosit în atelier. Toate produsele obținute prin reciclare, poartă îndemnul „Reciclează-ți atitudinea!”.

Pentru produsele noi cu eticheta „Port cu mine o faptă bună”, cumpărăm materiale din magazine de textile, unele ne acordă și o mică reducere știind despre scopul atelierului și copiii pe care îi susținem.

 

Viitoare haine cu fapte bune incluse

Care sunt proiectele pe care cei care „poartă fapte bune” le susțin în prezent?

În această perioadă, fondurile strânse din vânzarea produselor din atelier merg către „Zâna Merciluță”, proiect început în 2013, care înseamnă primul cabinet stomatologic mobil ce oferă servicii de tratament stomatologic gratuit copiilor cazuri sociale și medicale.

Cabinetul stomatologic pe roți, Zâna Merciluță

 

Statisticile indică o situație gravă în ceea ce privește sănătatea orală a copiilor:

  • 75% dintre copiii cu vârste între 6 și 11 ani au carii la dinții temporari și 39% la dinții definitivi.
  • Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar 74% din copiii săraci locuiesc la sat (conform unui studiu World Vision România).
  • În satele în care există cabinete stomatologice, medicii dentiști nu doresc să facă naveta la sat.
  • Cabinetele stomatologice de la sate sunt o raritate.
  • Părinții nu cunosc faptul că fiecare copil are dreptul la o serie de intervenții dentare în mod gratuit în cabinete stomatologice care au contract cu casele județene de asigurări de sănătate.
  • Pe lângă faptul că părinții nu pot susține financiar tratamentul stomatologic al copilului, lipsa cabinetelor și drumul până la singurul cabinet stomatologic din comună (acolo unde există) reprezintă o reală problemă.
  • Pentru copiii cu afecțiuni oncologice, tratamentul stomatologic este vital. În România, există județe fără niciun cabinet stomatologic de stat (în 2016 numărul lor a scăzut la 30 în întreaga țară).

În 2013, am dezvoltat programul de sănătate pentru copii cu afecţiuni oncologice „Zâna Merciluță”, prin care copiii internaţi la Institutul Oncologic din Bucureşti primesc tratament stomatologic gratuit la cabinetul stomatologic partener, Splendente Cabinet Stomatologic.

Dezvoltând proiecte pentru școli din zone rurale și observând nevoia acută de tratament stomatologic pentru acești copii, ne-am propus să extindem proiectul Zâna Merciluţă, asigurând tratament stomatologic mobil gratuit şi în zonele rurale sărace din România, cu sprijinul unor medici stomatologi voluntari.

Astfel, am creat un cabinet stomatologic mobil (un van echipat cu aparatură specifică unui cabinet stomatologic), pentru a asigura tratament gratuit împreună cu o echipă de medici dentiști voluntari, copiilor din comunități sărace și copiilor cazuri medicale.

Rochia “Prima zi de școală”

Din poveștile ultimilor ani, cine sunt oamenii care aleg să facă o faptă bună susținând activitatea atelierului?

Oricine poate face o faptă bună pentru că orice om își cumpără periodic haine și accesorii.

În loc să cumpere din magazinul X, poate vizita site-ul nostru, poate selecta un produs pe care Nadia îl va croi pe măsură și va ști că prețul plătit pentru acel produs va ajuta un copil sărac sau bolnav să primească sprijin pentru a continua școala, sau va contribui la renovarea unei clase sau organizarea unui laborator de informatică într-o școală de la sat.

Printre clienții și prietenii Atelier Merci s-au numărat și companii care au achiziționat pentru toți angajații bluza cu mesajul „Azi sunt un OM mai BUN”.

 

Care e cea mai frumoasă și mai emoționantă întâmplare care vi s-a întâmplat de când există Atelier Merci?

Ne-am bucurat foarte mult când oamenii au răspuns campaniei noastre derulate anul trecut, când am lansat tricoul „Azi sunt un OM mai BUN”, care s-a vândut în peste 350 de bucăți. Fondurile strânse ne-au permis să achiziționăm un unit dentar mobil, pentru a ne deplasa în spital și pentru a face tratamente copiilor cu afecțiuni oncologice.

 

 

Mie, una, îmi place mult tricoul IU BESC. Care e povestea lui?

„Muzica este stenograma emoției.” Ne-am gândit să punem pe note mai multe trăiri, emoții, stări. Pe site a rămas varianta cu textul IU-BESC pe note muzicale.

 

Cât de greu sau de ușor este să ții vie în România o întreprindere socială?

Ce este dificil pentru o întreprindere socială este faptul că misiunea ei este de a rezolva una sau mai multe probleme sociale într-un mod sustenabil. Este dificil pentru un business chiar să devină profitabil, cu atât mai greu pentru unul social, care, de exemplu, angajează persoane din grupuri vulnerabile. Pentru aceștia, poate că nu există disciplina menținerii unui program zilnic, responsabilitatea păstrării unui loc de muncă sau poate au în grijă un copil bolnav. Este evident că întreprinderea socială, căutând să ajute acești oameni și să îi înțeleagă, nu poate avea aceeași performanță economică ca un business orientat către profit. Însă, în același timp, plătește aceleași taxe ca un business normal, deși binele pe care îl produce sprijină societatea, în consecință – statul. Mai este mult de lucru la Legea Economiei Sociale din România pentru ca aceasta să ajungă la o formă care chiar să sprijine dezvoltarea întreprinderilor sociale în fapt, nu numai pe hârtie.

 

Care e mesajul pe care îl transmite Atelier Merci cu fiecare haină sau accesoriu creat?

Cu fiecare produs creat în atelier, îndemnăm oamenii să poarte o faptă bună sau să își recicleze atitudinea, alegâng să poarte un produs obținut prin reciclare sau refolosire.

 

Ce vă doriți să se întâmple cu Atelier Merci în viitorul foarte apropiat?

Ne-am propus să extindem componenta de reciclare și urmează să amenajăm un spațiu unde să dezvoltăm mai multe produse obținute din textile reciclate și chiar hârtie obținută manual.

 

 

 

Fotografii: Atelier Merci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!