Locul magic
Există un loc în care vara se petrec lucruri cu adevărat magice. Un loc în care mai mulți oameni mari se joacă la greu cu mai mulți oameni mici, râd, dansează, pictează, colorează, plămădesc case din lut, se aruncă în gol cu tiroliana, se cațără pe munți imaginari, învață să tragă cu arcul, călăresc cai frumoși și blânzi, se bălăcesc într-o piscină mare, se bucură de soare și, din nou, iarăși râd.
De obicei, nu vorbesc despre locuri magice pe care nu le-am văzut și nu le-am simțit. Dar, de data asta fac o excepție. Și, chiar dacă nu am pus piciorul acolo și nu m-am jucat nicio zi cu oamenii aceia, nici nu i-am văzut la ochi pe copiii despre care vă povestesc, n-am niciun dubiu că locul acesta este cu adevărat plin de magie.
M-am uitat mai devreme la câteva zeci de poze din locul acesta magic și am văzut multe zâmbete, mulți ochi senini care mi-au privit direct în suflet, multă bucurie frumoasă, așa cum e musai să existe în orice copilărie. Vă las mai jos câteva mostre. Priviți-le și umpleți-vă sufletul cu seninătatea și căldura și fericirea pură din ele.
Acum vine povestea.
Copiii pe care i-ați văzut în imaginile de mai sus sunt niște copii altfel.
O introducere necesară: opt din zece copii diagnosticați cu cancer reușesc să se vindece. Acum 20 de ani lucrurile erau diferite: medicina reușea să salveze numai doi din zece. Statisticile vorbesc despre progresul în medicină, dar nu spun nimic despre urmele pe care cancerul le lasă pe trupul și în sufletul copiiilor, nici despre rolul pe care familia și prietenii îl joacă în lupta lor cu boala și în refacerea de după.
Pentru copil și pentru familia lui, cancerul înseamnă o schimbare radicală a stilului de viață. Prioritatea numărul unu devine supraviețuirea, toate celelalte trec în plan secund. Copiii petrec multe ore în cabinetele medicale, fac diverse analize, lipsesc de la școală sau de la alte evenimente cu prietenii și familia.
Copiii din imaginile de mai sus, ei, dar și mulți alții, sunt copii cu afecțiuni oncologice și traume mari și dureroase, iar locul magic în care au fost fotografiați bucurându-se se numește MagiCAMP, un loc de poveste care încearcă să le dea înapoi din ceea ce le-a fost luat. Adică multă joacă, joacă la greu (acesta este și motto-ul MagiCAMP), sub forma unor tabere. Joaca din MagiCAMP, luată în modul cel mai serios, este pusă la cale împreună cu medici oncologi, pediatri, psihologi specializați, entertaineri de top, și este discret supravegheată de medici și personal de specialitate.
De azi într-o săptămână, pe 25 iunie, la MagiCAMP va ajunge prima serie de copii care va beneficia de tabăra magică. Până pe 9 septembrie, locul va găzdui zeci de oameni mici care vor învăța să zâmbească, să se bucure, să se joace: zece serii de copii cu afecțiuni oncologice (cancere solide, leucemie, talasemie majoră), o serie de copii Mari arși (Connectiv) și o serie de copii care au pierdut pe cineva drag – mamă, tată, frate, soră și au nevoie de consiliere specializată pentru a trece mai departe. De asemenea, ca și anul trecut, va exista și o serie de copii de la Chișinău, 24 de copii însoțiți de voluntari, echipă medicală, fotograf etc.
În așteptarea copiilor care vor face locul să răsune de râsete, oamenii mari care au în grijă MagiCAMP și care muncesc tot anul, până vine vara, pentru a aduce și mai multă bucurie micuților – ajutați de sute de alți oameni mari care s-au implicat de la distanță – au pregătit terenul. Parcul de aventură nu a putut fi transformat așa cum au visat, din cauza ploilor din primăvară, însă restul minunilor sunt puse la punct: la MagiCAMP există acum o piscină adevărată, care se va transforma, pe viitor, într-un mic parc acvatic, infrastructura de pe deal a fost întărită și adaptată pentru copiii cu dizabilități motorii (care sunt 25% dintre beneficiarii taberelor), casa mare, MagicHOUSE, a fost reparată, mărită și modernizată. În plus, acum există o minunăție de cabinet medical și încă un parc de aventură, al doilea, și mai mare și mai tare. Spațiile de depozitare au fost reorganizate, iar dotările din tabără sunt acum și mai multe decât în anii anteriori.
Multe mai sunt de făcut, căci la MagiCAMP totul este o muncă în continua desfășurare, iar ideile care să le facă vacanța frumoasă beneficiarilor sunt tot mai frumoase de la an la an. Dar pentru ca ele să se transforme în realitate e nevoie de mult ajutor și cum ajutorul nu vine niciodată tot deodată, planurile se pun în aplicare pas cu pas.
Pe lângă activitățile deja testate în anii precedenți, copiilor li se pregătesc anul acesta noi și noi câmpuri de joacă și de distracție. În plus, la ediția din 2017, pentru prima data, la finalul taberelor, MagiCAMP va putea prezenta și un studio psihologic, profesional făcut de o echipă de psihoterapeuți, despre impactul taberelor asupra copiilor care vin aici. Oamenii mari care fac magie aici știu că ei le sunt de ajutor oamenilor mici, că îi bucură și le fac viața mai bună, dar de ce să nu se cerceteze în amănunt aceste aspecte și, în funcție de rezultate, să se ajusteze desfășurătorul activităților pentru ca programul să fie și mai eficient pentru copii? Zis și făcut.
Peste o săptămână, duminica viitoare adică, la MagiCAMP va începe magia. Încă mai sunt lucruri de făcut pentru ca locul magic să îi primească pe cei mici cu brațele deschise. Și, mai mult decât atât, mai sunt mai ales lucruri de… făcut rost. După mai multe apeluri în rândul donatorilor MagiCAMP și a companiilor care sprijină acest proiect, dar și pe Facebook, s-a reușit strângerea, în mare parte, a necesarului, de la mâncare, la șezlonguri pentru piscină, material pentru ateliere, lenjerii, produse de curățenie. De multe altele e încă nevoie, iar dacă vreți să contribuiți, vă invit cu mare drag să consultați listele de pe site-ul MagiCAMP sau să luați legătura cu organizatorii taberelor.
Am întrebat un om de la locul magic la ce anume să fac eu apel, în rândul cititorilor mei. Și mi s-a spus așa: Un lucru important, foarte important, se numește simplu: TRICOURI. Tricourile pe copiii le primesc atunci când vin în tabără și care vor fi imprimate, pe spate, cu logo-ul MagiCAMP.
Așadar, rapid-rapid, la locul magic trebuie acum 200 de tricouri albe – sau uni, o culoare deschisă – pe care copiii și le vor picta și personaliza singuri-singurei.
Măsurile sunt pentru copii între 6 și 16 ani. E destul de greu de făcut un inventar exact, pe vârste, fiindcă unii copii sunt mai firavi, alții sunt mai plinuți, indiferent de vârstă, care devine, cumva, irelevantă în acest context. Cert este, mi-a spus omul cu care am vorbit eu, că le trebuie: 50 de tricouri mărimile XS și S, 100 de tricouri M și vreo vreo 50 L.
Același număr pe inventar, 200, este necesar și dacă vorbim de șepci de soare. Micuții nu au voie descoperiți în soare, așa că organizatorii trebuie să se îngrijească și de acest aspect.
Tricouri sunt necesare și pentru voluntarii MagiCAMP, deci cu cât vor fi mai multe, cu atât mai bine.
Așa că, dacă aveți cum să donați tricouri – sau știți vreo firmă care poate să ajute –, vă rog mult să o faceți. Iar dacă nu puteți, dați vorba mai departe, sigur vom găsi, împreună.
Duminica viitoare, pe 25 iunie, se deschide tabăra MagiCAMP. Și nu aș vrea să închei acest articol înainte de a da mai departe mesajul pe care și eu l-am primit și l-am citit cu ochii în lacrimi:
„Taberele MagiCAMP sunt atât ale copiilor care pot veni la distracție – și abia îi așteptăm! -, cât și ale copiilor care nu mai sunt printre noi. Fiecare loc din MagiCAMP păstrează ceva din amprenta lor, chiar dacă Dorin, Andutza, Leo, Stelian, Albert, Ștefănuț, Tibi, Ionuț, Denis, Lucica, Andreea, Ana și atâția alții nu mai pot veni acum în tabără.”
Fotografii: magicamp.ro
Leave a Reply