M-am tuns scurt, dar nu degeaba
In urma cu o saptamana m-am tuns scurt, bob simpatic. Vreo 30 de centimetri are codita impletita pe care am adus-o acasa, a masurat-o E. cu ruleta. Nu ma mai tunsesem asa de scurt de vreo cinci ani, dar nu am regretat nicio clipa schimbarea. Noua freza a fost mai degraba un soc pentru coafeza de la salonul de langa bloc, indecisa sa taie pana la capat „tot parul”. Ma rog, un mic soc a fost si pentru David, care nu m-a recunoscut din prima. Si pentru E., care nu m-a vazut niciodata cu parul asa de scurt.
Este pentru prima data cand ma tund din cauza unei persoane despre care scriu. M-am tuns din cauza Ioanei. Sau datorita. 🙂
Ioana are 20 de ani, este studenta la Medicina si Farmacie in Iasi, are parul negru si ochii mari, rotunzi, si e pasionata de motocicleta, parasutism si medicina de urgenta. Si mai are o pasiune, poate cea mai importanta dintre ele, care ii umple timpul in ultima perioada. Ii place sa faca niste copii (un pic mai) fericiti. Este vorba despre niste copii foarte bolnavi, bolnavi de boala aceea cumplita, care primesc peruci gratie oamenilor sanatosi care isi doneaza parul pentru ei. Despre pasiunea cea din urma, am vorbit in interviul de mai jos. 🙂
Poveste-mi, te rog, ziua in care ai daruit prima peruca.
Am avut emotii mari. Am vrut ca totul sa fie planificat si organizat, prin urmare mi-am facut nenumarate liste si listute cu lucrurile de care am nevoie. Peruca pe care am primit-o de la Galati, de la doamna care le confectioneaza pentru noi, a fost ambalata standard, asa ca am mers in oras si am cautat o cutie dragalasa, o panglica cu care sa ii fac o fundita si hartie creponata roz, ca sa tapetez interiorul cutiei. Apoi m-am chinuit vreo ora sa o aranjez. Chiar am vrut ca totul sa arate impecabil. Mi-am spus tot timpul ca atunci cand voi merge la un copilas bolnav, cu o cutie in care sa fie o peruca pentru el, voi simti si eu ca am realizat ceva. Dupa aproape cinci luni de cand am inceput acest proiect, am ajuns si in acest stadiu.
Intalnirea in sine a fost… scurta. Am oferit peruca, impreuna cu Ioana Alexandra Benea, presedinta Societatii Studentilor Medicinisti Iasi, unei fetite de 13 ani, care si-a pierdut total parul in urma tratamentelor. Ne-am intalnit in camera de joaca si terapie din Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Sf. Maria” Iasi, unde Asociatia Little People Romania desfasoara zilnic un program de suport psihosocial in beneficiul copiilor si adolescentilor bolnavi de cancer. I-am vorbit micutei despre proiect si despre faptul ca multi oameni minunati au lucrat impreuna pentru a realiza acest lucru. Tremura, avea emotii. La fel si eu. I-am oferit cutia si am deschis-o impreuna. Apoi fetita a probat peruca si parca s-a inseninat. Acela a fost momentul pe care l-am asteptat aproape jumatate de an. I-am zambit si i-am spus ca sunt fericita ca ii place. Dupa ce a iesit din camera, am izbucnit in plans si singurele cuvinte pe care am reusit sa le articulez au fost: „Am reusit”. Am aflat apoi ca fetita a mers si le-a aratat peruca doamnei doctor si doamnei asistente care o au in grija. 🙂
Cum a inceput povestea asta?
Am descoperit fundatia Little Princess Trust, din Anglia, intamplator. Mi-a aparut in newsfeed, pe Facebook, o imagine cu o fetita care se tundea pentru a-si dona parul copiilor bolnavi. M-a atras faptul ca membrii Little Princess Trust promovau o idee noua si de aceea am decis sa ma implic. Pe 20 martie, o zi ce o consider acum a fi un moment semnificativ al proiectului, mi-am facut programare la salon si mi-am sectionat 26 de cm de par cu scopul de a-l trimite in Marea Britanie. Apoi am observat ca nu exista o fundatie de acest tip la noi in tara. Prin urmare, cu ajutorul Societatii Studentilor Medicinisti Iasi, din care fac si eu parte, am initiat acest proiect pentru copilasii bolnavi din Romania. Codita mea a fost prima donatie din cadrul proiectului. Nu as fi vrut sa le solicit celorlalti sa isi tunda parul pentru aceasta cauza fara sa fiu eu prima care face acest pas. Timp de cateva luni, proiectul s-a desfasurat sub numele Little Princess Trust Romania, dar apoi am primit un e-mail prin care cei din Anglia imi solicitau sa modific numele proiectului si sa prezint datele in asa fel incat sa reiasa ca nu este nicio legatura intre noi si ei. Astfel, am primit aprobarea sa desfasor acest proiect exclusiv pentru copilasii bolnavi din Romania. Am incetat sa mai folosim termenii „LPT”, “#LPTRo” si am schimbat numele paginii de Facebook in DPC – Doneaza par copilasilor.
Pana in momentul de fata, proiectul s-a extins in zeci de orase din Romania; au fost donate sute de codite din toate coltisoarele tarii, din Bacau la Bucuresti, de la Roman la Constanta, de la Cluj la Timisoara, de la Craiova la Brasov; ne sunt alaturi zeci de saloane de infrumusetare din tara si zeci de oameni, nu de putine ori copii si adolescenti. Am alaturi o echipa cu adevarat minunata, care ma sustine in tot ceea ce fac si fara ajutorul careia nu as fi reusit sa aduc proiectul la nivelul la care este acum. Membrii echipei sunt persoane care si-au donat parul proiectului nostru (majoritatea), iar apoi au decis sa ne ajute cu promovarea.
Observ ca a luat amploare acest fenomen: oamenii merg sa se tunda si se pozeaza cu codita donata. In afara de pozele de dinainte si dupa, primiti si altfel de mesaje?
Primim si foarte multe mesaje de apreciere si incurajare. Mi-a fost oferita o incredere enorma in desfasurarea proiectului, iar pentru asta sunt cu adevarat recunoscatoare. Nu imi doresc decat sa facem fericiti cat mai multi copilasi bolnavi.
Cat dureaza conefctionarea unei peruci?
Cam doua saptamani. Coditele primite sunt trimise la Galati unde, cu ajutorul doamnei Stela Chiriloiu, fondatoarea site-ului peruci.ro, va fi confectionata manual fiecare peruca, din 5-7 codite primite. Desi ni se face o reducere substantiala, costul unei peruci variaza intre 600 si 1.400 lei, de aceea, in cadrul acestui proiect se organizeaza si o strangere de fonduri. Orice donatie este binevenita. 🙂 Stam foarte prost cu banutii, in momentul de fata. I-am trimis doamnei Chiriloiu 30 de codite, din care ne-a confectionat in jur de sapte peruci. I-am spus sa ne trimita numai perucile pe care i le putem achita, pentru ca nu ar fi corect fata de dansa sa i le solicitam pe toate acum. Ne-a trimis trei peruci: peruca cea lunga, care a costat 1.400 de lei, si alte doua ce ne-au fost donate. Imediat ce vom avea banuti, le vom primi si pe celelalte.
Cati copii vor primi peruci in perioada urmatoare? Cum sunt selectati?
Perucile sunt distribuite gratuit copilasilor bolnavi prin intermediul Asociatiei Little People. Niciun membru al echipei noastre nu este implicat in acest proces, pentru ca vrem ca alegerea beneficiarilor sa se faca exclusiv de catre cei de la Little People. Ei stiu exact cine are nevoie de aceste peruci, fiindca lucreza de atat de mult timp cu copilasii bolnavi. Vreau sa le multumesc cu aceasta ocazie Laurei Raducan si Elenei Cazacu, din cadrul Asociatiei Little People, pentru tot ajutorul acordat si, nu in ultimul rand, doamnei Katie Rizvi, fondatoarea Asociatiei Little People, pentru receptivitatea de care a dat dovada atunci cand i-am prezentat principiile proiectului.
Nu este o experienta care te seaca de emotii?
Am avut un program aglomerat in ultimele luni. Am incercat sa raspund la toate mesajele de pe pagina proiectului, sa fiu mereu disponibila pentru a oferi informatiile necesare persoanelor care au solicitat detalii si in acelasi timp sa ma ocup si de facultate si de examene. Primul an la Medicina, departe de casa, nu este atat de dragalas pe cat pare. 🙂 Dar am uitat de tot greul cand am vazut cat de minunat este sa avem rezultate. M-am implicat in acest proiect cu tot sufletelul meu si acum chiar simt ca toate eforturile au meritat.
Pentru cei care vor sa ajute la confectionarea mai multor peruci pentru micuti bolnavi de cancer, detaliile de mai jos va vor fi de mare ajutor:
Nume: Societatea Studentilor Medicinisti Iasi
2511.1-10805.1/RON
IBAN: RO84RNCB0178011166540001
Cod fiscal: 8740489
BCR, Iasi, Al. I. Cuza, Str. Stefan cel Mare, nr. 8A
PS: Daca vreti sa va donati parul, mergeti la salon si rugati stilistul sa va impleteasca parul, sa il prinda cu un elastic si sa il tunda deasupra elasticului. Codita (aveti grija ca parul sa fie bine spalat si bine uscat; codita trebuie sa aiba minimum 17 cm) o puteti trimite la Iasi, prin curierat, pe adresa Societatii Studentilor Medicinisti Iasi (str Universitatii, nr. 16, Iasi, Romania), cu mentiunea „DPC”, dupa data de 1 octombrie.
Fotografii: arhiva personala, Facebook DPC
Leave a Reply