Învață să vezi omul cel bun care e în fiecare
Știi despre Petre că are 17 ani. Ce nu știi este că fiecare din cei 17 ani a fost o luptă continuă, pentru el și pentru familia lui.
Știi despre Petre că e scump la vorbă, răspunde mereu scurt și la obiect, vorbește spontan doar dacă este foarte interesat de subiect. Ce nu știi este că, dacă îți va răspunde, te va uimi.
Știi despre Petre că iubește să picteze și, uneori, stă ore în șir, noaptea, pictând aproape obsesiv aceleași animale sau elemente din natură. Ce nu știi este că fixațiile acestea îl adâncesc într-un interior în care ar trebui să ajungă din ce în ce mai rar.
Știi despre Petre că îi place să joace Turnul instabil cu fratele lui mai mic. Ce nu știi este că poate mai mult decât atât, trebuie doar să-l ajuți să-ți arate.
Știi despre Petre că e fericit în lumea lui. Ce nu știi este că Petre poate fi cel puțin la fel de fericit și în lumea noastră.
Știi, deci, despre Petre că e un copil de 17 ani, ușor reținut, talentat la pictură, căruia îi place să se joace și care e fericit. Ce nu știi este că Petre este un copil autist de 17 ani, ușor reținut, talentat la pictură, căruia îi place să se joace și să fie fericit.
Și Petre poate să fie fericit în lumea noastră.
Dacă tu ai putea să vezi dincolo de un diagnostic care sperie și dincolo de o etichetă pusă de societate. Dacă l-ai privi ca pe un adolescent de 17 ani și atât. Dacă tu te-ai pune în locul lui și ai înțelege că Petre nu e defect, este doar altfel decât tine. Dacă tu nu ai părăsi locul de joacă în care mergi cu copilul tău și în care sunt și Petre, fratelui lui mai mic și părinții lor. Dacă tu nu l-ai privi insistent la coadă la supermarket. Dacă tu ai putea să deschizi ochii și să înțelegi că oamenii nu au fost niciodată trași la indigo, și tocmai ăsta e farmecul nostru. Dacă tu ai putea să-ți deschizi inima și să admiți că toți oamenii sunt minuni, fiecare minune cu rolul ei pe lumea asta. Dacă tu te-ai răzvrăti când ai afla că lumea noastră nu le oferă, de multe ori, nicio șansă celor care sunt altfel decât majoritatea. Dacă tu te-ai enerva că un copil cu autism este dat afară din grădiniță, din școală, din liceu, din autobuz, din taxi. Dacă tu ai nu ai mai ridica din umeri când ai vedea, la știri, poate, că nu există fonduri pentru terapiile copiilor altfel decât copilul tău. Dacă tu ai avea mai multă înțelegere, mai multă empatie, mai mult drag, mai multă căldură, mai multă atenție, mai multă dăruire, mai multă iubire.
Dar mai ales Petre (și toți cei ca el) poate fi fericit dacă noi toți am fi în stare să învățăm, odată pentru totdeauna, că fiecare om este, înainte de a fi oricum, un om bun.
Nu știu cum este să fii diagnosticat cu autism, nici să fii mamă de copil cu autism. Știu însă cât de dureros este ca cei din jurul tău să nu vadă în tine un om bun. Să nu creadă că ești în stare de ceva bun pe lumea asta, că ai un rost aici și meriți o șansă, să nu înțeleagă că poți mai mult, să nu-ți dea ocazia să arăți ce știi, să nu dea doi bani pe tine. Știu cum se simte asta din papucii unui om fără autism, un om încadrat de societate la categoria normal. Și, cu trăirile acestea bine știute, nu pot decât să-mi închipui cât de greu este să fii Petre. Și să fii mama lui, tatăl lui, fratele lui mai mic, în România noastră.
Începe la AXN un serial frumos tare, care te va ajuta, poate, să-ți amintești lecția asta cu a vedea omul bun din fiecare om. Un serial care îți va vorbi despre cei ca Petre și care, poate, te va ajuta să fii mai atent, în viața ta, la oamenii altfel de lângă tine; să înțelegi și să accepți diversitatea modurilor de a gândi și de a fi.
The Good Doctor/ Doctorul cel bun spune povestea doctorului Shaun Murphy, un tânăr cu o minte extraordinară, care vede lumea altfel. Shaun are autism și a visat de mic să devină medic. El abandonează viața liniștită dintr-un orășel pentru a se alătura echipei de chirurgi de la prestigiosul spital St. Bonaventure.
Singur pe lume și având dificultăți în a lega relații personale cu cei din jur, tânărul îl are de partea lui doar pe doctorul Aaron Glassman (Richard Schiff), cel care îl aduce să lucreze la St. Bonaventure și care se va opune de fiecare dată scepticismului și prejudecăților celorlalți membri ai consiliului de administrație al spitalului. În rolul principal este Freddie Highmore (Bates Motel, August Rush, The Golden Compass, The Spiderwick Chronicles, Charlie&The Chocolate Factory), care a fost nominalizat pentru rolul lui Shaun Murphy în 2018 la premiile Golden Globe, categoria Cel mai bun actor într-o dramă TV.
Doctorul cel bun începe din 3 octombrie, și poate fi văzut la AXN în fiecare joi, de la ora 22.00.
Mai multe detalii găsești și pe pagina oficială de Facebook AXN România, AICI.
Trailer-ul filmului este aici:
Iar aici te invit să vezi ceva frumos:
https://www.facebook.com/AXN.Romania/videos/748204128935084/
Dacă vrei să afli mai multe despre oamenii cu autism care trăiesc printre noi, dacă vrei să-i înțelegi mai bine, poți urmări acțiunile Asociației Help Autism, pagina lor dedicată de Facebook este AICI.
Be happy & nice,
Oana
Foto: AXN România
*acest articol a fost scris la invitația AXN România
Leave a Reply