Pachetul de acasa, plin cu de toate si mai ales cu dragoste

Toate bunatatile din lume incap in pachetul de acasa, indiferent de unde pleaca si incotro se indreapta. Copiii, indiferent cat de mari sunt si cati copii au la randul lor, indiferent unde au plecat in lume, mai aproape sau mai departe de casa, primesc pachete de la mama si de la tata, de la bunici sau de la unchi si matusi. Pachete in care parintii si cei dragi pun tot ce au ei mai bun si tot ce cred ca le-ar placea copiilor si nepotilor, toate bunatatile care le aduc aminte de copilarie si care le inunda narile cu miresme datatoare de emotii.

Pachetul de la acasa este, poate, una dintre cele mai mari bucurii si nu e vorba niciodata – dar niciodata – in aceasta poveste despre oameni care primesc pachete fiindca nu ar avea bani sa isi cumpere de mancare. Este vorba insa despre o dragoste imensa care salasluieste in povestea asta. Pachetul de acasa este, mai mult decat orice, despre iubirea care calatoreste, inchisa in caserole, borcane si pungi, kilometri intregi si, uneori, mii de kilometri, trecand peste mari si tari. O calatorie ce poate dura cateva ore si alteori cateva zile, o calatorie care se face uneori cu masina sau cu microbuzul, iar alteori cu autocarul sau chiar cu avionul.

„Ce sa iti trimita mama? Ce sa iti trimita tata? Ce sa iti trimita bunica/ bunicul?” Cine nu a auzit vreodata intrebarea asta in telefon, cand a vorbit acasa? Si prima data spui: „Stai linistita/linistit, mama/ tata chiar nu imi trebuie nimic, avem de toate”. Apoi iti dai seama ca refuzul acesta spus din doua vorbe le anuleaza bucuria de a-ti face o bucurie. Parintii stiu ca tu ai de toate si, chiar daca nu ai, oricum nu ai zice niciodata ca iti lipseste ceva. Dar nu fiindca nu ai iti trimit ei, ci fiindca te iubesc si fiindca menirea lor pe lumea asta e sa daruiasca celor carora le-au dat viata TOT ce au si TOATE pentru care se ostenesc zi de zi, in fiecare an.

Crezi ca mama nu stie ca ai putea face si tu snitele de pui? Sigur ca stie, dar mai stie si ca tie iti plac cel mai mult cele facute de ea, exact asa cum ti le facea cand erai mic si te jucai in spatele blocului si apoi, la intrarea in casa, le mancai goale, pe furis, pana sa te asezi la masa si inainte sa te speli pe maini? Crezi ca tata nu stie ca se gasesc struguri si vin si la supermarketul din orasul tau aflat departe de casa? Stie, dar stie si ca vinul trudit de el te aduce mai aproape de casa, cumva. Crezi ca mama nu stie ca dieta si regimul tau „pun la zid” sarmalele cu costita afumata? Stie, evident, dar stie si ca te-ai bucura sa calci stramb macar o data pe an. Crezi ca tata nu stie ca se gasesc muraturi si la magazinul romanesc din tara straina in care muncesti? Desigur ca stie, dar muraturile de acasa sunt cele mai bune, chiar daca ajung la tine intr-o galeata plimbata cu autocarul.

Nu stiu cum e la alte natii cu pachetele de acasa, dar la noi stiu sigur ca e un obicei care persista – si se transmite in timp – dintotdeauna. Generatii intregi de mame si tati au trimis pachete de cand se stiu si generatii intregi de copii au primit pachete de cand se stiu. Generatii intregi de bunici au trimis bunatati nepotilor lor si generatii intregi de nepoti au primit pachete pline cu de toate, si mai ales cu dragoste. Indiferent ce pun cei dragi in sacosele si gentile pe care le umplu si le trimit la drum, fiecare pachet e plin cu o dragoste ce nu poate fi cantarita.

Pachetele de acasa ajung la destinatie frecvent, la unii chiar saptamanal (mai ales in studentie), la altii lunar. Anual insa, mai ales de Sarbatori, mii de romani primesc pachete de acasa pline cu de toate. Le primesc cu bucurie si cu inima deschisa si, sa stiti, uneori le primesc cu lacrimi in ochi si cu „sarut mana”. Si sa stiti ca pachetele trimise de acasa se transforma adesea in pachete pentru acasa – copiii si nepotii trimit bucuria retur parintilor si bunicilor. Mereu. 🙂

Scriu acest articol la cateva zile dupa ce mama a trimis in lume doua pachete. Doua pachete imense, a cate 60 de kilograme fiecare, unul la Londra, Anglia, si unul la Forli, Italia. Am intrebat-o ce a pus in ele: „Ce sa la pun? Ce am avut si eu, tot ce am avut: carne de pui, de curcan si de porc, oua, gem si dulceata, compot, miere de albine, vin, eugenii, biscuiti, bomboane, covrigei, turta dulce, cozonac, carnati, muschi si sunca afumata, muraturi si harbuz murat, castraveti in otet, varza pentru sarmale, un mic Mos Craciun… de toate, nu ti-am zis?”

Si le-a mai trimis ceva, chiar daca nu imi zice: in fiecare pachet, cate un biletel scris de mana. 🙂

 

 

In urma cu ceva vreme, am rugat prietenii de pe Facebook sa imi spuna ce au primit in ultimul pachet primit de la mama. In cateva minute am primit peste 90 de comentarii, toate pline de bunatati dintre cele mai gustoase. Las mai jos raspunsurile lor, caci pe Facebook se pierd repede.

Si tot mai jos las un mare „Sarut mana” pentru toti cei dragi care trimit dragoste la pachet si un mare „Multumesc” pentru tot ce fac.

 

„Snitele de curcan, ciorba de curcan, zacusca, o sticla de must, dulceata, branza de capra.”

„Cozonac bucovinesc, muraturi, placinte cu urda si marar, mere si pere din livada tinute in fan.”

„Zacusca, muraturi, gem de prune, dulceata de visine, malai, sarmale, salam de sibiu, un vin rosu.”

„Pana-n septembrie am primit de la mama eugenii, salam de sibiu, castraveti, zacusca, gem de prune, batoane de ciocolata, malai. Din septembrie, primesc de la soacra-mea: gris, biscuiti de casa, smochine, ulei de masline, otet, stafide, nuci”

„Cozonac,placinta cu branza,placinta cu dovleac,cornulete facute de casa, carne din porcul crescut de ei,șorici,branza de vaca facuta in saculet si gutui :).ah,si un pui de tara din care am facut o bunatate de supa de galuste.”

„Conopidă murata, zacusca, dulceata de capsune, friptura de porc.”

„ Orez, cartofi la cuptor, peste, bors de peste, prajitura cu dulceata, oua, ciocolata, muraturi, sarmale!”

„In Germania, pe langa haine (inca n-a scapat de obiceiul ca atunci cand e stresata sa-mi cumpere mie haine) a ajuns slana adevarata, multe ciocolate si biscuiti ROM Autentic, pufuleti si seminte.”

„Venite pe ruta Craiova-Paris: pufuleti, eugenii, ciocolata cu rom, un salam de Sibiu, bors, mirodenii, varza murata, smantana, muraturi, gem de prune cu nuci, o motocicleta de 9kg cu baterie, un kart, caciulite tricotate, facturi, carți, o scrisoare de dragoste de tata pentru fiica lui.”

„Malai macinat la moara din sat in care a “ascuns”oua de rata, urzici si ghebe congelate, si ciorapi de lana facuti cu 5 andrele, de mana ei.”

„Gris cu lapte, suberek, sarmalute, friptura de rata la cuptor, lapte de tara, mere, muraturi, ciorba de curcan cu taietei de casa.”

„Zacusca (obligatoriu), dulceata de de toate, pufuleti, praji cu mere, ardei verzi, rosii, ceapa rosie si ea, paine de casaaaa, branza de branza, palinca, salata de vinete, ardei copti, slanina.”

„Dulceata de smochine, muraturi, zacusca, cornuletele cu gem!”

„Zacusca nu lipseste, vad. Va multumesc pentru raspunsuri si mai astept si altele!”

„Ciorba de rata, ardei umpluti cu orez si jumari.”

„ Magiun, mere, pere, compot de prune fara zahar, zacusca, suc de rosii, bulion, ardei copti, vinete coapte, oua, lapte de capra, ciorba de perisoare, dovlecei umpluti, must, dulceata de gutui, dulceata de mure si miere.”

„ Nelipsita zacusca, afinata, gem de visine si branza de burduf, asta la ultima comanda! 🙂 Dar si schema obisnuita de pastile si antibiotice pe care nu le pot lua de aici!”

„Salata de sfecla rosie cu hrean, fasole gata fiarta, patrunjel verde, oua, miez de nuca.”

„Supa de ceapa (excelenta), varza calita (buuuuna), fasole neagra batuta (f f buna), tarta cu dovleac, fructe uscate, nuci, scortisoara (facuta de tata; supeeer); friptura. Mereu cand primim ne intrebam: oare noi vom putea face la fel pt. copiii nostri?”

„Acum 30 minute am primit de la mama: orez cu legume, zacusca, mere, gogosari si conopida, dulceata de mure.”

„Panaite, vin, brinza, zacusca, chec, saratele, dulceturi, miere de albine, cimbru uscat, gogosari si castraveti la otet, nuci, sunculita taraneasca, sare neiodata pentru pus muraturi :), hainute croite in casa.”

„Gogonele, varza murata, foi de vita in saramura, castraveti murati, usturoi, fasole boabe, gem, compot, miez de nuca, suc de rosii, bors facut in casa, branza, placinta de mere, de dovleac, cu ciuperci, peste prajit, malai macinat la moara de taicamiu din porumbul de la tara.”

Nu-mi mai place · Răspunde · 2 · 8 decembrie la 14:06

„O punga de patrunjel din gradina.”

„Placinta cu dovleac, miere de albine si sarmale.”

„Fasole batuta cu ceapa calita, castraveciori murati, placinta de branza cu stafide, mere si gutui din gradina.”

„Zacusca, placinta de mere, vin de casa si sarmale vegetariene.”

„Macrou la cuptor, ciorba de legume cu ciolan afumat, piept de pui in crusta de mustar, mere si gutui din curte.”

„Placinte, prajituri, ciorbica de gaina!”

„Chec, compot, muraturi si cea mai buna dulceata din lume.”

„Zacusca, suc de rosii, muraturi, verdeturi, legume, oua si pui de tara, dulceturi, sunca, flori de toamna.”

„Branza, zacusca, bureti murati, dulceata si visinata.”

„Mancare gatita:ciorba cu pasare de tara si taitei de casa. Muraturi. Negresa de post. Bors. Placinta de dovleac.”

„Dulceata de trandafiri si de prune cu nuci, zacusca si muraturi (castraveti si gogosari ca astia pe aici nici nu au vazut in viata lor legumele astea in realitate), toate de casa. Si leustean, ca in UK nu se gaseste si cum ciorba nu e ciorba fara leustean.”

„Salata de sfecla, sarmale de post, mamaliga, zacusca, placinta cu mere, salam de biscuiti, suc de rosii, ciorba de legume, mere, miere.”

„Placinta cu mere.”

„Smantana cu carnita si ciuperci, fasole prajita, salata orientala, bors cu carne de pui si compot de struguri.”

„ Zacusca, gem de mure, gen de macese, gem de caise, slanina, carne de pui, ceapa, morcovi, telina, cartofi, muraturi de toate felurile, prajituri, suc de rosii.”

„Placinta cu mere de la mama; suc de rosii ptr mancare si pastai murate si iuti de la bunica.”

„Zacusca, gem de piersici, sirop de gutui, cornuri, miez de nuca, vinete.”

„Gogonele si harbuji de pus la murat,placinta cu branza, carne proaspata de porc, sorici, chec, castraveti, vin, gutui…astea in ultimul pachet si-l asteptam pe urmatorul cu: zarzavat, rata, curcan, oua proaspete, vin rosu, tuica si altele care alte surprize.”

„Telemea, pastrama, zacusca, foi lica, pricomigdale, visinata.”

„Dulceata, gutui si compot de gutui ( de la bunica). Vinete. Ardei copti. Bulion de ardei kapia (de la cealalta bunica). Vreo 4 tipuri de branza. Dulceata de cirese amare. Miere de albine. Si muuuulte altele pe care mi le amintesc de indata ce ma uit la solduri.”

„Ardei copti, vinete coapte , carnati de casa , gaina de tara , oua , magiun de prune . Toate au ajuns cu bine la Londra.”

„Muraturi, parjoale si nelipsita visinata.”

„Diaspora relateaza de la Berlin, sase kilograme de nuci de la bunica, doua gutui. Pachetul următor a venit cu dulceata de gutui.”

„Dovleac, malai, pui de tara.”

 

 

 

Foto: bilet pe care sora mea din Italia l-a primit intr-un pachet de la mama 🙂

 

*O poveste despre mame si bunatati, sustinuta de Bonne Maman

#pachetdeacasa #bunataticudragoste #BonneMaman #dulceataBonneMaman #sarutmanapentrumasa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!