Șapte femei pe care trebuie să le știi

În fiecare an, Ambasada SUA în România premiază femei care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi, adesea, mari riscuri personale. Anul acesta, şapte femei au fost premiate la Ceremonia Femeilor Curajoase din România, și m-am gândit e important să le scriu numele aici fiindcă eu cred că despre oamenii care fac lucruri excepționale trebuie să scriem mai mult și mai des, ca să nu le mai rămână numele și poveștile în bule mici și neîncăpătoare.

 

Vă rog mult să citiți cine sunt cele șapte femei premiate în 2019 de Ambasada SUA, să le țineți minte numele și să le mulțumiți pentru cum schimbă ele lucrurile din jur. Toate sunt adevărate inspirații pentru fiecare dintre noi și toate sunt imbolduri de a face lucrurile mai bine, în pătrățelul nostru, în fiecare zi.

 

Carmen Dumitrescu. „O jurnalistă de investigaţie excepţională, care îşi desfăşoară activitatea într-o regiune în care puţini alţii îndrăznesc să meargă pentru a oferi relatări obiective, Carmen Dumitrescu promovează în articolele sale valori occidentale precum democraţia, anticorupţia, libertatea de exprimare şi standardele mai ridicate în educaţie. Carmen a perseverat chiar şi atunci când articolele sale au expus-o la presiuni fizice şi juridice. În calitate de reporter independent, ea se bazează pe propria fermitate pentru a genera conştientizare şi schimbare în bine. Ea se află printre nominalizările noastre la Ceremonia Femeilor Curajoase din România 2019.”

Ca să înțelegeți mai bine povestea lui Carmen, puteți citi articolul ei din publicația locală Liber în Teleorman, AICI.

 

Melania Medeleanu. „Numele Melaniei este legat de “magie”, de MagiCamp (tabăra de vară pentru tineri pacienţi cu cancer) şi de MagicHome (locul în care copiii aflaţi în tratament şi părinţii lor să poată părăsi saloanele de spital şi să se reîncarce cu energie într-un loc care seamănă mai mult a acasă). În ciuda situaţiei potrivnice, Melania şi colegii săi au transformat „magia” într-o marcă a generozităţii, solidarităţii şi speranţei.”

Povestea MagiCamp o puteți afla și de AICI; vă invit să le urmăriți pagina de Facebook pentru a avea mai aproape poveștile din tabără, dar și pentru a sări în ajutor, dacă puteți, atunci când Melania și colegii ei vor avea nevoie.

 

Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu. „Au dat dovadă de un curaj şi o perseverenţă extraordinare în eforturile neînfricate de a oferi speranţă copiilor care înfruntă cancerul şi familiilor lor. Prin Asociația Dăruiește Viața, Carmen şi Oana au reuşit un lucru aproape imposibil: au strâns donaţii de peste 26.000.000 de euro de la peste 1.800 de companii şi 260.000 de donatori individuali pentru a realiza planurile pentru şi a construi un spital de oncologie pediatrică, primul spital nou din România în peste trei decenii. Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu se numără printre cele mai bune exemple de implicare civică devotată şi curaj, prin eforturile de a asigura accesul tuturor românilor la beneficiile prosperităţii economice.”

Dar Ce au făcut Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu nu e însă DOAR spital, la ridicarea căruia ajută atâte mii de oameni; mai important decât asta e că cele două femei excepționale au pornit un tăvălug de implicare cum rar s-a mai trăit în România. Povestea lor s-a spus și s-a scris de multe ori, dacă dați căutare pe Internet, veți găsi multe articole. De exemplu, două două dintre ele sunt: AICI și AICI.

 

Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache. „De multe ori, este nevoie de mult curaj pentru a contesta stereotipurile predominante şi a lua atitudine în apărarea justiţiei într-o lume neprietenoasă sau chiar ostilă cu victimele nedreptăţii. Iustina Ionescu şi Romaniţa Iordache, două mari experte juridice şi susţinătoare ale drepturilor persoanelor LGBTI reprezintă întruchiparea unui astfel de curaj. Împreună cu colegii de la ONG-ul ACCEPT, Iustina şi Romaniţa au avut curajul de a contesta practici şi politici care făceau posibile discriminarea şi abuzurile persoanelor LGBTI. Ele au oferit asistenţă juridică persoanelor LGBTI care au fost victimele unor infracţiuni motivate de ură şi ale discriminării şi au prezentat cu succes cazurile în instanţe din ţară şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.”

Povestea celor două femei a fost scrisă de DOR și, dacă nu ați citit-o, o puteți face online, AICI.

 

 

Irina Novac. „Curajul se manifestă în multe feluri. Uneori, el este rezultatul unei vieţi de experienţă şi determinare, alteori este rezultatul unei energii tinereşti şi al optimismului cu privire la viitor. Al doilea tip de curaj este exemplificat de Irina Novac; elevă de liceu în Adjud fiind, ea a rezistat la presiunea puternică a instituţiilor comunităţii lor, care încercau să o reducă la tăcere. În ciuda tuturor obstacolelor întâmpinate, Irina continuă să sprijine activ drepturile femeilor şi fetelor, iar pentru perseverenţa ei, credem că Irina întruchipează Femeia curajoasă ideală.”

Irina Novac a fost anul acesta principala câștigătoare a Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume”. Povestea ei excepțională, care ar trebui povestită mai des copiilor noștri, poate fi citită și AICI.

 

 

Foto: Facebook U.S. Embassy Bucharest

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!