Suntem, totuși, în țara în care oamenii mută munții din loc

Mi-am dat peste cap tot optimismul în ultima perioadă, iar bâlbele noilor miniștri m-au întors pe dos ca niciodată. Apoi însă mi-a ajuns în brațe cartea Regele Piticuț (despre care am scris un pic aici) și apoi, pentru ca să dispară cu totul necredința mea că lucrurile ar putea fi bune în țara asta în care binele nu-i știre, am aflat despre o minune.

 

Dragi oameni care mă citiți aici, trăim, totuși, în țara în care oamenii – niște oameni, nu toți, evident 🙂 – pun mână de la mână ca să ridice, din temelii, un spital. Suntem, totuși, niște privilegiați: respirăm același aer cu niște oameni cărora le pasă, chiar le pasă. Desigur că respirăm același aer și cu politicieni cărora nu le pasă nici de mamele lor, darămite de noi, dar poate de asta avem nevoie ca să ne mai trezim. Dacă ne-om trezi.

 

Revenind la minune, că asta-i știrea. Peste 100.000 de donatori, persoane fizice și juridice, au donat peste 4 milioane de euro în numai 3 săptămâni pentru primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, un proiect al Asociației Dăruiește Viață. 

Campania, lansată la începutul lunii decembrie 2017, a mobilizat peste 1.200 de companii să devină fondatori ai spitalului,  redirecționând 20% din impozitul pe profit. Lor li s-a alăturat  o mare comunitate de donatori persoane fizice, care au contribuit prin SMS la 8844 cu mesajul SPITAL, prin donații pe platforma online de strângere de fonduri Bursa de Fericire, precum și prin virament bancar din țară și din străinătate, în contul Asociației Dăruiește Viață.

 

Sigur că un spital nu se construiește, de la zero, așa de ușor. Și chiar cu această minune împlinită, tot mai este enorm de mult lucru. Investiția totală pentru acest spital este estimată de aproximativ 8 milioane de euro, deci drumul e făcut abia pe jumătate. De acum urmează greul, și mai greul adică. Dar cele 4 milioae de euro nu reprezintă altceva decât o confirmare a faptului că putem. Putem să ne facem singuri un spital de care avem atâta nevoie.

 

Deocamdată, asociația a obținut toate avizele necesare și a dat startul lucrărilor efective, în curtea Spitalului „Marie Curie” din București. A fost finalizată demolarea clădirilor vechi pentru eliberarea terenului pe care va fi ridicată noua construcție și au început lucrările de deviere a traseelor de utilități. Faza construcției efective este prevăzută să demareze la începutul lunii martie, în funcție de condițiile meteo, cu realizarea lucrărilor de structură.

 

La ora actuală, în România, nu există un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care să beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia: servicii de terapie intensivă, chirurgie, radioterapie și chimioterapie. Este important ca toate serviciile să fie în același loc, pentru a simplifica actul terapeutic și pentru a asigura tratament multidisciplinar. Știți de când nu statul român nu a construit nimic în domeniul oncologiei pediatrice? De 50 de ani. Știți câți oameni mor de cancer în 50 de ani?  

 

Țineți minte numele astea: Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu. Sunt numele a două femei care ne demonstrează că imposibilul e un nimic. Că atunci când statul nu mișcă un pai, tu poți să muți munții din loc. Dacă vrei cu adevărat. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu asta au făcut: au mișcat un munte. Probabil cu prețul multor nopți nedormite, probabil cu prețul multor ore în care au plâns de neputință, probabil cu prețul multor zile în care au dat totul, până la ultima picătură de energie, ca să convingă lumea din jur (dintre granițe, dar și de peste) că trebuie să ne ajutăm singuri, unii pe alții, fiindcă e ultima soluție. Țineți minte numele astea și mulțumiți-le acestor două femei că există. Ele, și alții ca ele, ne redau speranța în umanitate și în noi înșine.

 

 

Despre campanie și primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, puteți citi mai multe, în detaliu, aici.

 

Un tur virtual al PRIMULUI SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România este disponibil în filmul de mai jos:

 

Un interviu tare bun și frumos cu cele două femei-minune puteți citi la Andreea Roșca, aici.

 

Mărturii despre ce înseamnă să fii părintele unui copil diagnosticat cu cancer în România sunt disponibile în video-ul de mai jos:

 

***

Asociația Dăruiește Viață a adus România cu 25 de ani în față în domeniul hemato-oncologiei, prin proiectele realizate, investind peste 6 milioane de euro în spitalele din România, modernizând și dotând în special secții de oncologie, astfel încât, un număr cât mai mare de pacienți să poată beneficia de tratament la standarde europene, pentru ca șansele lor de vindecare să crească.

Persoanele fizice pot susține proiectele noastre astfel:

  • Redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către Asociația Dăruiește Viață, descărcând formularul de pe bursadefericire.ro/redirectioneaza-2, urmând a fi apoi completat cu datele personale, semnat și depus personal sau prin poștă, la sediul ANAF corespunzător
  • Donații online pe bursadefericire.ro/investeste
  • SMS la 8844 cu mesajul SPITAL – o investiție de 2 euro pe lună
  • SMS la 8864 cu mesajul SPITAL – o investiție de 4 euro pe lună

 

 

Foto: Asociația Dăruiește Viață

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!