#VacanteSiCalatorii. Japonia
Daca va ganditi deja la vacanta de primavara, am o recomandare care sigur nu o sa va dezamageasca: Japonia. Nu exista perioada mai frumoasa ca primavara pentru a vizita Tara florilor de cires. Si va spun asta din proprie experienta. Milioane de turisti din toate colturile lumii isi dau intalnire in Japonia in perioada “Sakura”. Daca vrei sa te numeri printre ei, trebuie sa iti faci temele din timp. Desigur, poti apela la serviciile unei agentii de turism, te poti alatura unui grup deja format sau poti alege sa explorezi pe cont propriu. 🙂
Da, Japonia nu e o destinatie intocmai ieftina, dar daca planifici anticipat, ai toate sansele sa te bucuri de o vacanta reusita, sa iti faci progamul asa cum doresti si sa explorezi pe indelete, fara a depinde de altii.
Cu totii iubim sa calatorim, dar stiu cu siguranta ca nu tuturor ne place sa sacrificam din timpul nostru liber pentru a ne planifica amanuntit calatoria. Cu toate astea, daca te gandesti sa mergi in Japonia si nu vrei sa apelezi la serviciile unei agentii de turism, mai jos vei regasi cativa pasi care iti vor usura munca si care te vor indruma in misiunea ta de a-ti planifica vacanta de unul singur. Si, bineinteles, te vor ajuta sa economisesti timp si bani!
- Familiarizeaza-te cu geografia Japoniei
Studiaza cu atentie harta si stabileste care iti sunt prioritatile, in functie de timpul pe care planuiesti sa-l petreci in Japonia. Stiu ca nu e la fel de mare precum China, dar nici nu te poti astepta la un Monaco. Poti fi usor dus in eroare si poti subestima adevarata suprafata a acestei tari insulare. Chiar daca esti aventurier, e foarte important sa fii familiarizat cu locul in care mergi.
- Stabileste-ti traseul
Vei fi cucerit de o pleiada de locuri fascinante si vei vrea sa le vezi pe toate, dar nu te supraincarca. Aplica mai degraba principiul “putin si bun”. Nu uita ca orase precum Tokyo, Osaka sau Kyoto sunt imposibil de explorat intr-o singura zi. Bineinteles, te poti astepta sa te indragostesti iremediabil de locuri in care nu te-ai gandit sa petreci mai mult timp. Mie mi s-a intamplat asta in Kyoto. Am alocat doua zile pentru acest oras incântator, dar odata ajunsa acolo am constatat ca as putea lejer petrece o saptamana.

- Ordoneaza-ti obiectivele “must-see”
Daca pe lista ta se afla un obiectiv pe care nu ai vrea sa-l ratezi pentru nimic in lume, ar trebui sa-l tratezi cu prioritate si sa-l studiezi corespunzator. Anumite muzee, gradini si alte obiective turistice nu sunt deschise 7 zile din 7 si, cu siguranta, nu vei vrea sa fii in fata galeriei tale preferate chiar in ziua in care nu e deschisa. De exemplu, Gradinile Palatului Imperial din Tokyo nu sunt deschise pentru public lunea si vinerea.
- Rezerva-ti cazarile cu suficient timp inainte
Uneori tindem sa lasam cazarea pe ultima suta de metri, dar daca te gandesti sa vizitezi Japonia va trebui sa acorzi ceva mai multa atentie acestui capitol. Indeosebi daca planuiesti o vizita in sezon de varf, cum ar fi Sakura – perioada in care infloresc ciresii – cu cat vei rezerva mai devreme, cu atat mai bine.
Japonia e o tara care atrage turisti pe durata intregului an, si, pe langa straini, vei descoperi ca japonezii insisi calatoresc foarte mult in interiorul propriei tari.
Pentru vacanta noastra am rezervat cazarile cu o luna si jumatate inainte de calatorie si trebuie sa marturisesc ca a fost destul de dificil sa gasesc camere disponibile. Pentru Kyoto, Booking.com m-a instiintat cu regret ca nu exista nicio varianta disponibila in intregul oras si m-a sfatuit politicos sa schimb datele cautarii. In cele din urma, a trebuit sa reorganizez intregul traseu si sa consider ca alternativa Kobe, un oras situat la 50 de minute distanta de Kyoto, folosind, pentru deplasare, trenul de mare viteza – Shinkansen. In cazul nostru, japantraveleronline.com si www.japanican.com/en/ au fost de mare ajutor atunci cand am ales locurile de cazare.
- Rezerva-ti JR Pass-ul inainte de a ajunge in Japonia
Sunt convinsa ca ati auzit cu totii de impecabila infrastructura japoneza si de cele mai rapide trenuri din lume. In mod sigur, a calatori in Japonia e foarte simplu si eficient, dar nu neaparat si ieftin.
De aceea, dupa ce ti-ai stabilit durata calatoriei si traseul, poti sa-ti rezervi abonamentul de calatorie – JR Pass, pe www.japan-rail-pass.com. Abonamentul iti ofera acces in reteaua JR pe cuprinsul intregii tari si e mult mai ieftin decat daca ai achizitiona separat fiecare calatorie. Dupa ce comanzi abonamentul, acesta iti va fi trimis acasa prin posta. Va trebui sa il activezi la sosirea in Japonia.
Pentru un abonament cu o durata de 14 zile am platit 377 dolari de persoana (pretul e in Yeni japonezi si se recalculeaza zilnic in functie de cursul bancar), pentru un numar nelimitat de calatorii. Este, de departe, cel mai eficient plan de calatorie in Japonia, conceput exclusiv pentru turistii straini. Pentru rutele intercity iti poti rezerva locul la oricare dintre punctele JR. Pentru posesorii abonamentului, serviciul este gratuit si nelimitat. De asemenea, rezervarile pot fi schimbate fara a suporta vreun cost.
- Ia in calcul achizitionarea unei cartele SIM locale
Daca nu vorbesti japoneza, nu te astepta ca engleza sa iti fie intotdeauna de folos. S-ar putea sa ai nevoie de o adresa, s-ar putea sa te ratacesti sau vei avea nevoie sa verifici orarul trenurilor. Pentru astfel de situatii, aliatul numarul 1 iti va fi o cartela SIM locala, cu acces nelimitat la Internet. Google Maps iti va face calatoria mult mai usoara si nu va trebui sa te chinui sa te faci inteles. Daca vrei sa ai cartela la dispozitie inca din prima zi, o poti comanda online si poti solicita sa fie livrata la primul hotel in care vei sta. Noi am folosit serviciile www.econnectjapan.com/pricing, dar poti cerceta oferta si poti alege ce e mai convenabil pentru tine.
- Inchiriaza-ti masina
Unele obiective, precum Muntele Fuji, nu sunt deservite direct de liniile japoneze JR. Daca nu ai foarte mult timp la dispozitie si nu vrei sa schimbi diverse mijloace de transport, cel mai eficient mod de a calatori este cu ajutorul unei masini inchiriate. Inca o data subliniez faptul ca, in plin sezon, iti va fi aproape imposibil sa inchiriezi o masina de pe o zi pe alta, si de ce nu, te va costa chiar mai scump. Sofatul in Japonia e relativ simplu, dar trebuie sa ai in vedere faptul ca japonezii conduc pe partea stânga, iar scaunul soferului si volanul se afla in partea dreapta. E foarte important sa te asiguri ca detii un permis de conducere international (IDP), intrucat acesta nu poate fi obtinut in Japonia. Va trebui sa il soliciti in Romania din timp.
- Impacheteaza eficient
A calatori impovarat de bagaje poate fi extrem de enervant, mai ales atunci cand trebuie sa te deplasezi dintr-un loc in altul. Daca ti-ai stabilit traseul, poti incepe sa iti planifici eficient bagajele. Desi e foarte usor si confortabil sa calatoresti in interiorul Japoniei, va trebui sa iei in calcul faptul ca la ore de varf statiile de tren se aglomereaza. In Tokyo, trenurile tind sa fie incarcate la maximum cu pasageri, iar prea multe valize iti vor da mari dureri de cap. Totodata, trebuie sa ai in vedere ca nu toate terminalele sunt dotate cu scari rulante si lifturi si va trebui sa iti cari singur bagajele. 🙂
P.S. Organizarea unei calatorii necesita timp si energie, dar poate fi o provocare extrem de distractiva. Pe mine, Japonia nu m-a pus in dificultate, iar la fata locului nu am intampinat nici un fel de problema.
Ultimul meu sfat e sa te documentezi pe cat de mult posibil si sa exploatezi la maximum posibilitatile pe care Japonia le ofera. O bogata sursa de informatii a fost pentru mine www.japan-guide.com. Am incredere ca veti gasi cu totii extrem de util acest site si ca va va servi drept sursa de inspiratie in planificarea viitoarei calatorii in Japonia. Succes la planificat!
***
La 31 de ani, Roxana – care traieste acum in Abu Dhabi, dupa ce a locuit in Belgia, Turcia, Tunisia, Egipt si Spania – este ghid de turism acreditat si a adunat, in ultimii ani, o multime de povesti din toate colturile lumii. A vizitat peste 60 de tari si sute de orase si a cunoscut mii de oameni (cititi mai multe in interviul de aici).
Despre locurile minunate pe care le-a descoperit in lume va povesti, saptamanal, pe Happytude.
Pe Roxana o gasit si pe blogul ei, L’Atelier des Voyages (atraveler.eu).
Fotografii: L’Atelier des Voyages
Leave a Reply