Cum alegi numele copilului tău

Abordați subiectul din timp. Nu veți vrea să lasați numele copilului pe ultima sută de metri. 

Faceți o listă. Sau două liste – una tu, una partenerul tău. Luați numele la rând și vedeți care sunt variantele care vă plac amândurora. 

Desenați arborele genealogic și luați în considerare istoria numelor din familiile voastre. Poate e vreo variantă care vă surâde. 

Nu băgați în seamă ce nume sunt la modă. Moda trece. 

Fiți atenți la ce nume se poartă, poate vă plac. 

Aveți grijă la inițialele pe care le va avea numele complet al copilului. ( exemplu – nu veți vrea ca prescurtarea numelui complet să fie BOU – Bogdan Ovidiu Ungureanu)

Alegeți numele dintr-o enciclopedie a numelor, după semnificație. 

Faceți un sondaj printre prieteni, dacă chiar nu vă puteți hotărî. Poate fi chiar un sondaj pe Facebook. 

Alegeți o variantă de prenume care “sună bine” în combinație cu numele de familie. 

Puneți-i numele copilului în funcție de anotimpul în care s-a născut, locul în care a fost conceput sau un eveniment special din viața voastră. 

Așteptați, cu doua variante la îndemână, momentul întâlnirii și alegeți numele care se potrivește cu fața bebelușului. 

Găsiți un nume care va suna bine și când copilul va avea 77 de ani. Nu veți vrea să-i spună lumea domnul Mugurel. 

Fiți inventivi, alegeți un nume inedit. 

Nu căutați să inventați roata, mai bine mergeți pe o variantă de nume comun și mai ales pe care să știe să-l scrie corect, din prima, și alții. 

Folosiți un generator de nume online și mergeți pe varianta random. Aici puteți, desigur, trișa, trăgând la sorți până găsiți ceva care vă place. Motoarele de căutare a numelui perfect, cum e și cel de aici, vă sugerează să alegeți în funcție de gen, litera cu care vreți să înceapă numele, originea numelui, numărul de silabe, popularitate etc. Ba chiar există și categoria “Surprinde-mă!”, unde ți se oferă variante inedite. 

 

 

Ce vedeți mai sus sunt câteva sfaturi găsite în articole (și pe site-uri dedicate, căci există și așa ceva) pe tema alegerii numelui copilului. Mereu am zis că alegerea numelui copilului nu e lucru ușor; este, totuși, o responsabilitate – alegi numele pe care un om îl va purta cu el toată viața (desigur, îl poate schimba, dacă chiar ai dat greș, ca părinte, și nu-i place 🙂 ).

N-am făcut nimic din ce scrie mai sus (articolele pe tema asta le-am citit în săptămâna 38, mai mult mânată de curiozitate – „Cum fac, domnule, alți părinți atunci când aleg numele?”). N-am urmat nici măcar unul dintre sfaturile de mai sus nici la primul copil, nici la al doilea. Prima dată, am ales numele în luna a opta, spre final, într-o seară: aveam două variante – David și Luca. Prima variantă ne-a plăcut amândurora la fel de tare, și așa a rămas. Iar acum ni se pare că nu ar existat nicio variantă mai bună decât asta. Numele copilului nostru cel dintâi e perfect. Deși am citit într-un articol din Huffington Post că nimeni nu va reuși niciodată să aleagă numele perfect pentru copilul lui. 🙂

Acum, la al doilea copil, misiunea pare și mai grea (mai ales că nu știm dacă micuțul e fată sau băiat, vom afla la naștere; am scris aici de ce și cum 🙂 ), iar prima discuție despre nume am avut-o în săptămâna 36:

– Ce nume îți place?

– Habar n-am. 

– Vrei să alegem ceva acum sau mai așteptăm?

– Mai așteptăm. 

 

În săptămâna 38 am ales o variantă de nume pentru fată. Pentru băiat a părut mai complicat, așa că am abandonat destul de repede. Nu înainte însă de a-l lăsa pe tatăl copilului să-mi citească dintr-o listă de nume, o listă alfabetică, găsită la o primă căutare pe Google.

– Nu-mi citi, că nu voi alege numele după o listă de pe Internet. 

– Dar poate ne inspiră ceva, îți citesc, totuși. 

Și mi-a citit, dar toate numele, de la A la Z mi s-au părut nepotrivite pentru copilul meu. Cred că mi-au plăcut două, trei variante, dar doar separat, nu și în combinație cu numele de familie, care e un nume greu, foarte sonor – Drugă. 

L-am întrebat și pe David cum ar vrea să îl cheme pe fratele lui. Sau pe sora sa. Fire Truck, ne-a răspuns. Unde Fire Truck este primul cuvânt pe care l-a învățat în limba engleză și are legătură cu pasiunea lui pentru mașinile de pompieri, desigur. 🙂 Apoi am luat la rând niște variante de nume de băiat, ce ni s-a părut acceptabil, și i le-am spus. I-au plăcut toate-toate, deci nu ne-a ajutat prea tare nici abordarea asta.

La ultimul control, medicul m-a întrebat dacă avem variante de nume pentru copil. „Nu”, am răspuns. „Lăsați, că alegeți atunci, nu e grabă”, a glumit.

 

Cu câteva zile înainte de a pleca la maternitate, am bagajul gata, dar nu am numele copilului. Cu siguranță, însă, copilul nu va rămâne fără nume, asta e clar. Mă bazez că va veni inspirația imediat ce vom afla dacă e fată sau băiat.

 

PS1: O prietenă îmi povestea de cineva care a ales numele în drum spre maternitate – avea două variante și a dat cu banul ca să aleagă numele câștigător. O altă cunoștință îmi spune că are în cap numele copilului dintotdeauna, numai să rămână însărcinată. Vecina mea, care va naște la câteva luni după mine, știe de multă vreme cum o va chema pe fetița ei, știe de când a rămas prima dată însărcinată și a născut… un băiat. 🙂 Pe mulți i-am auzit că au făcut liste nesfârșite cu nume, pe care au lucrat cum lucrează contabilii în tabele (au mai adăugat, au mai tăiat). Și am auzit și de varianta alegerii numelui perfect după întâlnirea cu cel mic.

Voi cum ați ales numele copilului/ copiilor, căci tare sunt curioasă? 🙂

 

PS2: Vă las aici o listă de link-uri spre site-uri care vă pot fi de ajutor în alegerea numelui copilului vostru, în caz că vă trebuie vreodată – nameberry.com, babynamewizard.comwww.randomnames.comnumedecopii.comscientia.ronume-copii.com. 

 

 

Foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!