#AmintiriDinCopilarie. Joaca, jocuri, jucarii de altadata

De jucat afara: 

Leapsa; Leapsa pe cocotate; Leapsa pe ouate; Capra; Capra mergatoare; Lapte gros; Sotron; Bambi; Melcul; Frunza; Elasticul; Coarda; Fata (sau V-ati ascunselea); Poarca; Coiard; Regina pe furate; Incetu’ cu incetu se fabric-otetu’; Tara, tara, vrem ostasi; Hotii si vardistii; Lantul; Flori, fete, filme sau baieti, melodii si cantareti; Am pierdut o batistuta; Culori (sau Intr-o calimara plina cu cerneala…), Statuile; Baba-oarba; Cutitasul. 

Jocuri cu mingea – obligatoriu afara: 

Tarile; Ratele si vanatorii; Castelul (sau Sapte pietre); Patratica; Tenis cu piciorul; 3; Diri-diri; Pase; Obligatea (la poarta de fotbal sau la cosul de baschet); Turul Frantei; 33; Badminton (pronuntat Begminton); Petanque. 

De jucat in casa, in clasa: 

Bambilici; Ping pong; Tomanap; Vaporase; Avioane; X si 0; Bigi-bigi (sau Cinci in sir); Puncte (sau Go tiganesc); Biscuitul (proununtie vernaculara Biscuitele); Spanzuratoarea; Skandergeg (pronuntat Skandamberg); Skanderbeg cu picioarele. 

De jucat in casa sau oriunde: 

Fripta; Baza; Baza americana; Bambilici electronic; Hartie-foarfeca-piatra; Liniuta; Calcatea; Fazan; Fazan american; Telefonul fara fir; Mima; Yams; Camerun; Barbut; Arsice. 

Jocuri erotice: 

Inecata; Sticluta. 

Jocuri din comertul socialist:

Sah; Table; Tintar sau Moara; Nu te supara, frate; Dame; Dame chinezesti; Go; Scrabble; Piticot; Dacii si romanii; Fotbal; Animale din continente; Roza vanturilor; File de istorie; Pacalici; Marocco; Bunul gospodar; Turism; Cine stie… poezie!*

 

***

Ziua de astazi, 1 Iunie, mi s-a parut cea mai potrivita sa pun aici lista de mai sus, o lista a jocurilor cu care ne-am umplut – si eu, dar si altii 🙂 – copilaria. Este o lista scurta cu jocuri pe care le-am iubit si pe care le-am jucat zile in sir si vacante la rand, cu (multe) jocuri pe care as sti si astazi sa le mai joc. Si poate chiar ar trebui.

Refuz sa cred ca micutii de astazi nu stiu sa se mai joace ca altadata. Poate nu joaca ei TOATE jocurile noastre, dar sunt convinsa ca mai exista – si vor fi mereu – parinti care vor juca Sotronul cu copiii lor, mame care vor sari Elasticul cu fetele lor, tati care ii vor invata pe micuti cum se joaca Ratele si Vanatorii.

Nu imi place sa ma lamentez si, chiar daca gadgeturile le invadeaza timpul liber multor copii de astazi, imi place sa cred ca va exista mereu si tabara parintilor care vor avea grija ca puii de om pe care ii cresc sa invete si cateva dintre distractiile de altadata, cand orele se derulau mai mult in offline decat in online. 🙂

 

Pentru ca lista cu jocuri nu e completa, pun mai jos si cateva imagini cu fragmente din cartea PIUA – joaca, jocuri, jucarii, o carte la care ma intorc, din cand in cand, cand fac o pauza de Facebook. 🙂

 

 

 

*fragment de Costin Moisil, din cartea PIUA – joaca, jocuri, jucarii, editata de MUZEUL TARANULUI ROMAN. O carte dupa o idee de Sebastian Sift, coordonata de Cosmin Manolache. O carte pe care am primit-o cadou de la o prietena, de ziua mea, in urma cu doar cativa ani. 🙂

jocurile copilariei - happytude (1)

 

Foto: happytude.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!