Țintuiți pe scaunul rezistenței. #PentruMagicHOME

„Cancer.

Copilul dumneavoastră are Cancer.

Luați loc, vă rog!”

Așa începe.

Lupta unui părinte al cărui copil e bolnav.

Pe un scaun.

De pe care mama sau tatăl nu se mai ridică.

Pe scaun locuiesc.

Zile, luni, ani.

Pe scaun plâng,

Își muscă buzele,

Își hrănesc speranța,

Îndură,

Cad

Și se ridică.

 

Pe scaun vor sta, de azi încolo, Oana Pellea (care a fost prima pe scaunul rezistenței), Horațiu Mălăele, Mitică Popescu, George Vintilă, Florin Piersic Jr., Dan Teodorescu, Dragoș Bucurenci, Antonia, Andreea Esca, Mircea Radu, Iuliana Tudor, Mihai Găinușă, Vladimir Drăghia, Marius Manole, Petrișor Obae, Emilia Șercan, Dragoș Pătraru și multe alte persoane, celebre sau nu.

Pe scaun voi sta și eu. Pe scaun poți sta și tu. Pe scaun poate sta oricine.

 

De ce stăm pe acest scaun? Fiindcă vrem să strângem, împreună, 100.000 de SMS-uri.

100.000 de SMS-uri a câte 2 euro, #PentruMagicHOME, Refugiul părinților care trebuie să reziste.

 

Probabil că ați auzit deja de MagicHOME, proiectul celor de la MagicMakers (fondatorii MagiCAMP, adică oamenii minunați care le sunt alături Melaniei Medeleanu și lui Vlad Voiculescu); poate că ați și donat deja cei 2 euro (eu am făcut-o și unii dintre voi ați făcut ca mine, de aceea vă mulțumesc încă o dată, aici).

MagicHOME este casa de lângă cel mai mare spital oncologic din România, o casă ce ar putea oferi, anual, 10.000 de cazări părinților cu copii bolnavi (va găzdui 30 de oameni, în fiecare zi). Doar că această casă nu e încă funcțională, deci părinții nu o pot locui. Până când refugiul părinților va fi gata, aceștia vor continua să-și ducă viața pe scaunul de lângă patul copilului bolnav, în spital.

Pentru ca minunea să se întâmple este nevoie de bani. Și pentru a strânge banii e nevoie de oameni. Nu, vă rog nu aduceți în discuție statul care trebuie să facă, doar ne-am lămurit că statul de la noi NU face. Cei care facem suntem noi. 2 euro de la unul, 2 euro de la altul și tot așa până la 100.000 de SMS-uri a câte 2 euro.

 

Până când se vor aduna cele 100.000 de SMS-uri, mai mulți oameni vor sta țintuiți pe un scaun, 24 de ore din 24, cât timp va fi nevoie. Fiecare invitat stă cât timp poate, de la 5 minute până la 30 de minute, o oră, cât poate, ziua sau noaptea. Vor fi, până la final, sute de oameni. Niciodată scaunul nu va rămâne gol.

 

 

Scaunul pe care vor sta oamenii cărora le pasă – și care vor să clădească, împreună, MagicHOME – se află amplasat în spațiul Galeriei Galateca din București (strada C.A. Rosetti, nr. 2-4). Oamenii vor putea vedea, din stradă, scaunul și omul care îl locuiește temporar și, dacă le va păsa (și dacă vor putea) vor dona 2 euro.

Oamenii din stradă pot intra în spațiul galeriei și pot interacționa cu omul de pe scaun, ajutându-l cu mâncare sau apă. Și, mai mult decât atât, oamenii care vor să ia locul părintelui unui copil bolnav de cancer, pe scaunul rezistenței, o pot face. Tot ce trebuie să facă este să intre pe www.magic-home.ro/refugiul și să se înscrie pe lista de așteptare.

 

 

Donațiile #PentruMagicHOME se pot face prin SMS, la numărul 8844, trimițând cuvântul Magic”. 

SMS-ul are valoarea de 2 euro și poate fi dat doar din rețelele Digi, Vodafone și Orange. De pe același telefon se poate da un singur SMS pe lună. În luna următoare, ești întrebat dacă vrei să continui. În caz contrar, dai Reply și donația se oprește.

 

Pe site-ul proiectului puteți vedea, live, cine stă pe scaun, și tot aici veți găsi detalii despre proiectul magic: pentrumagichome.ro.

 

Filmul campaniei e aici:

 

UPDATE via MagicHOME: 

Prima zi. Prima zi din viața campaniei #pentruMagicHome. Prima zi din șirul zilelor pe care le vom petrece împreună pe scaun, pe Scaunul rezistenței, acolo unde vom sta până când strângem 100.000 de sms-uri. Toți banii donați îi vom folosi pentru amenajarea MagicHOME, Refugiul părinților de copii diagnosticați cu cancer.

A fost o zi plină și nu este nici pe departe încheiată. În prima zis-au strâns 10.000 de SMS-uri.

Dacă vreți și voi să luați loc pe Scaunul rezistenței, vă așteptam să sunați la 0314378269. Mulțumim. Din inimă.

REALITATEA CARE DOARE

500 de copii sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer, în România.

5000 de copii se luptă cu cancerul în România.

70% din aceşti copii provin din familii cu o situaţie financiară modestă.

Șansele de vindecare sunt de doar 50% în România vs. 70% media europeană. Costurile mari de transport şi cazare sunt principala cauză pentru care mulţi copii sunt diagnosticați târziu, amână sau întrerup tratamentul.

Spitalele din România nu au suficient personal să ofere întreaga asistență de care are nevoie un copil bolnav. Din acest motiv, pe lângă rolul de susținător al moralului copilului, părintele este și infirmieră și, uneori, chiar soră medicală pentru copilul spitalizat.

Un copil supus unui tratament cu citostatice, ale căror efecte secundare sunt bine cunoscute, este foarte slăbit și are un apetit aproape inexistent. Ca urmare, copilul necesită îngrijire constantă din partea unei alte persoane. Părintele este adesea cel care hrănește și spală copilul spitalizat.

Tot părinții sunt cei care îmbunătățesc igiena copiilor spitalizați cerând să li se curețe camera sau să fie schimbată lenjeria.

Cu toate acestea, nicăieri în spitalele românești nu găsești un spațiu pentru relaxarea părinților. Relaxare însemnând 20 de minute de stat comod într-un fotoliu în timp ce copilul tău doarme. De baie pentru o minimă igienă după o noapte de veghe nici nu se pune problema.

 

 

Foto: MagicMakers (fondatorii MagiCAMP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!