Filmul “Ilegitim”, de Adrian Sitaru, premiat la Berlinala

Prezent in sectiunea Forum a celei de-a 66 editii a Festivalului International de Film de la Berlin, lungmetrajul “Ilegitim”, in regia lui Adrian Sitaru, a castigat Premiul C.I.C.A.E  – Confederatia Internationala a Cinematografelor de Arta. Trofeul, care reprezinta o importanta „carte de vizita” a peliculei pentru distribuitorii din intreaga lume, a fost ridicat de producatoarea Anamaria Antoci.

Juriul – format din Michal Matuszewski, Aistė Račaitytė si Lysann Windisch – a avut de ales dintr-o lista de 44 de productii participante, din care 34 au fost proiectate in premiera mondiala.

Singurul lungmetraj romanesc prezent in selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin, “Ilegitim”, a fost primit cu aplauze furtunoase din partea publicului, dar si cu cronici laudative din partea jurnalistilor internationali.

 

„Sitaru, sustinut de o distributie remarcabila, nu aluneca in capcanele unui film tezist, nu isi judeca niciunul dintre personaje si semneaza un film provocator, care poate fi interpretat in mai multe chei. Cel mai probabil, filmul “Ilegitim” va genera multiple dezbateri”

Le Figaro

 

„Prezentat in sectiunea Forum de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru reprezinta o intoarcere a regizorului la inceputurile sale in cinematografia independenta. Realizat fara nicio sustinere din partea Centrului National al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului sau delicat), “Ilegitim” este atat o drama a unei familii disfunctionale, cat si o analiza a psihologiilor diferite

Cineuropa

 

 

“Ilegitim”, unul dintre cele mai provocatoare filme romanesti din ultimii ani, spune povestea a doi frati (Alina Grigore si Robi Urs) si iubirea lor ilegitima. Un tata medic (Adrian Titieni) si mai multe denunturi. O familie in care limita dintre moral si legal nu a existat niciodata. Nici macar in cazul unui avort.

Din distributie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar si actori neprofesionisti din cadrul scolii de actorie InLight – Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru si Alina Grigore, imaginea poarta semnatura lui Adrian Silisteanu si Alexandru Lorian Timosca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu si Theo Lichtenberger, in timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip si Dan-Stefan Rucareanu, producator – Anamaria Antoci. “Ilegitim” este o productie Domestic Film, in coproductie cu Film Produkcja Polonia si Damned Films Franta, cu sprijinul Altex si HBO Romania.

 

In Romania, “Ilegitim”, in regia lui Adrian Sitaru, va avea premiera pe 18 martie 2016.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!