A început FITS, festivalul unde se #găseșteFrumusețe la fiecare pas

Ni se spune prea rar că arta este pentru toată lumea. Și mai ales li se spune copiilor că nu știu ei ce-i aia artă, iar părinților – ei, unde să-i duci la festival de teatru, că sunt mici, nu înțeleg ei. Mi s-a spus și mie, acum câțiva ani, când am venit prima dată cu băieții la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Cristianul era încă în cărucior și CLAR nu avea el ce căuta la festival (haha). Dar de unde?!

 

Prima dată când m-am semnat la ziar, la Evenimentul zilei, a fost pe un text de 1250 de semne despre un spectacol de teatru. Până la acel moment, momentul în care am fost trimisă la o premieră (Cronica unui răsărit de soare avortat, după Matei Vișniec, cu Constantin Cojocaru pe scenă), am crezut că despre teatru “au dreptul” să scrie doar criticii.

“Toți mergem la teatru, arta este pentru toată lumea”, mi s-a pus din redacție, “iar tu nu vei scrie o cronică, ci o relatare. Oamenii au nevoie să citească și relatări, nu numai cronici”. Atunci și așa am prins curaj să scriu și să vorbesc despre spectacole. Sigur, de fiecare dată cu o oarecare reținere, să nu greșesc cumva, să nu supăr cumva pe cineva care are studii de artă și deci are drept absolut asupra ei.

Când am devenit mamă, am vrut să-i expun pe băieții mei la artă, la spectacole, la teatru. Să vadă, să simtă, să nu le fie frică să spună dacă și de ce le place sau nu ceva, să nu se teamă că s-au uitat, poate, „greșit” la artă.

 

Am venit cu bucurie la FITS și atunci, am venit cu bucurie și acum și sper să mai putem veni. Căci festivalul acesta – și nu numai – este unul care a fost gândit să atragă și spectatori mici, chiar foarte mici. Și pe cuvânt că nu doar că oamenii s-au străduit să facă din FITS un festival de teatru pentru fiecare, deci și pentru grupa mică, ci și oamenii din grupa mică sunt teribil de încântați de toată experiența – de spectacolele cu actori pe picioroange, de statuile vivante, de muzică și dans sub cerul liber, de jocurile instalate pentru ei în Piața Mică etc.

Iar dovadă stă faptul că orașul nu e plin doar de actori, regizori, critici și tot felul de oameni de teatru și oameni care se bucură de Sibiu în festival, ci și de familii cu copii curioși în cărucioare sau plimbați de mână, expuși la frumusețe, la artă, la bucurie, cât e ziua de lungă.

 

Am ajuns, din nou, la Sibiu, la festival și nu știm ce să facem mai întâi, ca să ne bucurăm de cât mai multe. Combinăm programul băieților de vacanță cu programul de festival și obținem așa: mii de pași, de dimineață până seara, prin oraș, pe străduțe cunoscute și necunoscute, spectacole de stradă și înghețată cu pepene și mentă, expoziții cu portrete pentru care ni se cer explicații și joacă în parc și câte și mai câte. E un festival în alergare, vrei să vezi, să auzi, să te bucuri de multe și nu îți ajunge niciodată timpul pentru câte sunt de făcut și de simțit. Dar un lucru e sigur: FITS este un festival care se potrivește cu mulți dintre noi. Nu-i greu să începi să-l iubești, ba din contră. E chiar ușor și apoi nu mai trece. 🙂

 

_____________

Ediția aceasta a FITS, ediția cu numărul 29, se desfășoară la Sibiu între 24 iunie și 3 iulie 2022, și adună 3500 de participanţi (artişti, tehnicieni, invitaţi), din peste 70 de ţări, pentru 500 de evenimente unice.

FITS nu este doar un festival de teatru, ci unul dedicat artelor spectacolului. Asta înseamnă că veţi descoperi spectacole de dans (contemporan sau tradiţional – cum ar fi flamenco, kabuki, african), circ, circ contemporan, concerte, expoziţii, musicaluri, spectacole de operă şi multe, multe altele.

Pe lângă o selecţie bogată de spectacole indoor, FITS oferă sute de reprezentaţii outdoor. Anul acesta vor fi peste 500 de evenimente unice, 200 de reprezentaţii outdoor şi 150 de reprezentaţii indoor. Lor li se adaugă expoziţiile, conferinţele şi multe alte elemente care fac din FITS un eveniment unic în lume.

Câteva dintre highlight-urile din acest an sunt: “Clara Haskil, Preludiu şi Fug㔓Nevoia de mângâiere”“Iubire”“Domnul Ibrahim şi florile din Coran”“Regele moare”. Am selectat câteva dintre spectacolele străine, însă FITS are şi un important sezon românesc, un sezon japonez şi multe altele. Sunt, în total, 13 sezoane (Franţa, Elveţia, China, Japonia, Israel, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania + un sezon special NATO).
Tema din acest an este Frumusețea, de unde și hastagul oficial #gaseșteFrumusețe.  

Da, mai sunt bilete la unele spectacole. Entertix are o secţiune dedicată, pe care găsiţi toate biletele disponibile, asta după ce consultaţi, desigur, programul. Preţurile pornesc de la 30 de lei şi ajung la 150 de lei pentru câteva dintre cele mai importante spectacole.

 

Puteți vedea aici cum a fost prima zi de FITS. 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!