Alerg, dar nu degeaba

Prima oara cand am alergat mai mult a fost in urma cu trei ani, la un cros dedicat femelor diagnosticate cu cancer la san. Alergam destul de putin la vremea aceea si nu aveam antrenament mai deloc, dar am zis sa incerc. Am reusit sa termin cursa; cu greu, dar am reusit (ii multumesc Roxanei ca mi-a fost alaturi si m-a incurajat ? ). Ba chiar cu un timp, mi s-a spus, foarte bun. La urmatoarele alergari “roz”, ba am fost plecata din oras, ba am fost insarcinata (si cu interdictie la alergare), asa ca am lipsit.
Revin insa anul acesta, sambata, la Crosul Casiopeea din Parcul Tineretului (intrarea Sincai), cu pofta de miscare si mai ales cu chef de a sustine acest eveniment cu un scop atat de bun: donarea de proteze mamare femeilor care au trecut printr-o operatie de extirpare a sanului.

Intre timp, am reluat alergarile (de doua-trei ori pe saptamana, in parcul de langa casa), si poate, cine stie, scot un timp (mai) bun pe cei 6000 de metri. Dar chiar de nu va fi asa, ideea ramane aceeasi: sa fiu acolo in semn de suport pentru femeile care au primit diagnosticul de cancer mamar.

Alerg sambata cu gandul la doamna diriginta, doamna M.M., dar si la doamna mea de Istorie din liceu, cu gandul la doamna G., o buna prietena de familie – toate trei rapuse de cancer la san; dar alerg si cu gandul la Loredana, verisoara mea foarte tanara care a plecat din lumea asta izgonita tot de un cancer.

Alerg cu gandul la toate femeile care au pierdut batalia cu cancerul (dar si la rudele lor) si cu sufletul alaturi de toate femeile care au castigat-o.
Si mai ales alerg gandindu-ma ca suntem mai multe cele care stim si vrem sa intelegem cat de important este un control de rutina. De aceea, va rog, fie ca alergati sau nu sambata, mergeti la control si, mai mult decat atat, dati vorba mai departe.

crosul-casiopeea
Impreuna cu Roxana Lupu, la primul Cros Casiopeea 🙂

O ecografie mamara la vremea ei te poate ajuta sa castigi Viata. Si poate veti spune ca sunt vorbe goale. Nu si daca veti citi mai departe.

La fiecare 19 secunde, undeva in lume, o femeie este diagnosticata cu cancer la san. La noi, numarul femeilor diagnosticate il depaseste cu mult pe cel al mediei europene. Mai mult decat atat, peste 75% dintre romance ajung pe masa de operatii, din cauza depistarii tarzii a bolii. Iar dupa ce cosmarul operatiei se sfarseste, femeile au nevoie de proteze, care, costa 150 de euro. Teoretic, aceste proteze externe care le-ar face sa se simta, poate, macar fizic “complete” (dar care cu siguranta le ajuta si emotional sa treaca mai usor peste trauma) sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari. Practic, insa, o femeie care are nevoie de proteze si asteapta ajutorul de la stat sta pe lista de asteptare si doi ani pentru a primi farama asta de ajutor.

De aceea zic ca e bine sa veniti la alergare. Sa facem ce nu face statul. 🙂

 

Taxele de participarea la Crosul Casiopeea sunt investite in totalitate in proteze mamare, iar asta nu e putin lucru. Taxa, pentru o persoana adulta, costa cat doua latte-uri la o cafenea din centru, deci chiar nu e un capat de lume. 🙂

 

Pun mai jos cateva detalii organizatorice, ca sa va fie mai usor sa va organizati.

***

Pentru a va inscrie la cros, trebuie sa platiti prin transfer bancar contravaloarea participarii, in contul Asociatiei Casiopeea (RO64RNCB0072124220940001, deschis la BCR Sect.1, precizand Donatie Casiopeea 2016/nr. adulti/nr. copii/nr. adolescenti in detaliile transferului).

Prezentarea dovezii donatiei (extrasul de cont) se poate face fie la inregistrare (sambata, 24 septembrie, la primirea tricourilor), fie prin email, pe adresa casiopeea.contact@gmail.com. 
Inscrierile se pot face pana la data de 23 septembrie, ora 19.00.


Donatiile pentru inscriere, in functie de varsta:
– copii (6 –8 ani, 9-11 ani) – 5 lei
– adolescenti (12 – 16 ani) – 20 lei
– adulti (+17 ani) – 40 lei

Program
08:30 – 10:00 – Inregistrare si primirea tricourilor
09:30 – Ceremonia de deschidere
10:00 – Cursa copiilor 6-8 ani (0,5 km)
10:10 – Cursa copiilor 9-11 ani (0,75 km)
10:20 – Cursa adolescentilor 12-16 ani (1,7 km)
10:30 – Cursa adultilor +17 ani domni (6 km)
11:00 – Cursa adultilor +17 ani doamne (6 km)
11:15 – Marsul familiei (toate varstele) (3 km)
12:00 – Ceremonia de final si acordarea diplomelor si a premiilor (toate categoriile de varsta si Corporate Challenge)

Sa ne vedem cu bine sambata, la start! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!