Alerg împotriva cancerului de sân

A fost prima mea alergare mai lungă și s-a întâmplat acum șase ani. Nu mai alergasem niciodată atât (6 km) fără pauză și habar nu aveam dacă pot să o fac. De fapt, eram convinsă că nu pot. Am îmbrăcat un tricou roz, care îmi venea mulat pe sâni, și, cu muzica în căști, m-am dus la start. Nu mi-a fost ușor, dar nici atât de greu spre imposibil, așa cum credeam.

 

Nu știu cine a mai alergat atunci lângă mine, la cursa aceea din 2012, dar eram multe, tare multe. Nu știu ce povești aveau femeile care m-au întrecut, nici cele care veneau din urma mea, dar aveau sigur povești care le-au adus la start într-o dimineață devreme de sâmbătă, toamna, în loc să doarmă o oră în plus. Nu știu unde ne zburau tuturor gândurile, dar știu că eu am alergat în gând cu doamna Ioan, o prietenă de familie care nu mai e. Nu știu cine sunt femeile care au plâns când ne vedeau ajungând zâmbind la linia de sosire, dar știu că unele dintre ele, datorită nouă, au putut îmbrăca după aceea tricouri mulate pe “sâni”. Necunoscută cu necunoscută, am alergat una lângă alta pentru altele ca noi. Femei pentru femei cu cancere de sân. Ne-am ajutat fără să ne știm, iar cursa noastră de alergare a avut o energie bună și dătătoare de un pic de pace. Alături de noi au fost copii, iubiți, părinți, bunici, care ne-au făcut galerie și ne-au îmbrățișat la final.

 

Energia aceea bună și sentimentul bucuriei de a face bine împreună mă aduc din nou la start anul acesta, la Crosul Casiopeea. Anul trecut am absentat, fiindcă abia născusem Cristianul. Anul ăsta însă nu am cum să lipsesc. Acum doi ani, la sosire m-a așteptat David și mi-a dat, cadou, o jumătate de măr. Anul acesta mă așteaptă și Cristianul, poate primesc un măr întreg. 🙂

Cu Roxana, la prima participare, în 2012

 

Cu Roxana, Cristina și Ramona, în 2016

 

Cu David mic, în 2016

 

Ne vedem la start, ca să alergăm una pentru alta. Veniți cu zâmbetul pe buze și cu cine vreți voi în gând, numai veniți. Banii pe care voi îi donați înscriindu-vă la această cursă ajută o femeie să fie (un pic) mai bine. Iar asta e mare lucru.

 

DESPRE CASIOPEEA

În cei aproape 8 ani de activitate, Asociația Casiopeea a organizat marșuri și crosuri roz în București și Brașov, aducând împreună peste 22.000 de alergători sau susținători ai luptei împotriva cancerului de sân.

Asociația Casiopeea este un ONG înființat în 2010 de o franțuzoaică inimoasă, Nathalie David, care a reușit să aducă alături de ea voluntari din diverse domenii de activitate, persoane animate de dorința de a le ajuta pe supraviețuitoarele cancerului de sân.

Din 2010 și până acum acum, asociația a donat acestor femei 2.200 de proteze mamare, achiziționate din fondurile obținute la edițiile crosului. În 2017, au fost strânși 37.500 euro și au fost cumpărate 250 de proteze.

 

În România, anual, aproximativ 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân și 8.000 de femei suferă o mastectomie, tot în fiecare an. La fiecare 19 secunde, undeva în lume, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân.

În România, numărul femeilor diagnosticate îl depășește cu mult pe cel al mediei europene, mai îngrijorător fiind faptul că peste 75% dintre românce ajung pe masa de operații din cauza depistării târzii a bolii.

 

Deși protezele externe de sân și sutienul special necesar purtării acestora sunt pe lista Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru decontare, femeile care au suferit de cancer la sân pot aștepta până la doi ani pentru a intra în posesia protezei, procedurile de înscriere și atribuire fiind anevoioase și cererea foarte mare.

Costurile unei proteze externe de calitate și a accesoriilor necesare purtării acesteia depășesc 100 de euro, ceea ce face achiziționarea lor imposibilă pentru multe dintre femei care au nevoie.

 

*informații publicate în Manualul Bune practici corporate: top proiecte marketing & CSR prin sport, lansat în mai 2018 de Adrenallina Sports PR & more

 

ORGANIZATORICE

Crosul Casiopeea va avea loc sâmbătă, 29 septembrie, în Parcul Tineretului, din București (intrarea Șincai). Anul acesta, sunt programate patru tipuri de curse: copii (6-8 ani, 9-11 ani), adolescenți (12- 16 ani), adulti (+17 ani), mars (pentru toate vârstele), mară pe biciclete (+17 ani).

Crosul copiilor se va desfășura pe aleea principală a parcului (accesul dinspre Liceul Gheorghe Șincai). Crosul adulților (femei și bărbați) și marșul se vor desfășura pe aleea care înconjoară lacul din parc, într-una, respectiv două ture. Marșul pe biciclete va avea următorul traseu: START – Parc Tineretului – Bd. Dimitrie Cantemir – Piața Unirii Bd. Unirii – Rond Alba Iulia – întoarcere pe Bd. Unirii, Piața Unirii – Piața Națiunile Unite – Splaiul Unirii – Dealul Mitropoliei – dreapta Bd. Dimitrie Cantemir – Parc Tineretului Intrarea Șincai.

Toate categoriile de cros vor avea punctul de start pe aleea de intrare în parc, dinspre Liceul Gheorghe Șincai, iar finish-ul va fi pe aleea din dreapta aceluiași rond, vizavi de start.

Înscrierile se pot face până la 26 septembrie, ora 19.00, prin transfer bancar. Pentru plată, acestea sunt detaliile:

Cont: RO64RNCB0072124220940001, deschis la BCR Sector 1
Mențiune: donație Casiopeea 2018 (în detaliile transferului)

 

Taxa de participare: adult – 60 lei, copil 12-16 ani – 30 lei, copil 6-11 ani – 20 lei. În schimbul taxei, primești un tricou roz, la înscriere, fructe și apă în timpul crosului.

Prezentarea dovezii donației (extrasul de cont) se poate realiza fie la înregistrare (pe 29 septembrie, la primirea tricourilor), fie prin email, la casiopeea.contact@gmail.com.

 

***regulamentul complet îl puteți găsi aici: regulament, iar alte detalii despre eveniment, pe pagina oficială, aici.

 

PROGRAM

08:30-09:30 – Înregistrare și primirea tricourilor

09:30 – Ceremonia de deschidere

10:00 – Marșul Solidarității pe biciclete (+17 ani) (11 km) – participare gratuită

10:00 – Cursa copiilor 6-8 ani (0,5 km)

10:10 – Cursa copiilor 9-11 ani (0,75 km)

10:20 – Cursa adolescenților 12-16 ani (1,7 km)

10:30 – Cursa adulților +17 ani domni (6 km)

11:00 – Cursa adulților +17 ani doamne (6 km)

11:15 – Marșul Solidarității (toate vârstele) (3 km)

12:00 – Ceremonia de final și acordarea diplomelor și a premiilor (toate categoriile de vârstă și Corporate Challenge)

 

Be happy & nice,

Oana

 

 

Foto: arhiva personală, foto deschidere și afiș – Asociația Casiopeea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!