Calendarul de Advent, prilej de bucurii
Am copilărit fără calendar de Advent, deși tradiția – am aflat de curând de pe Google, doh! – există de multă vreme în lume. Dar cine spune că nu te poți bucura de o tradiție chiar dacă o descoperi cu vreo 30 de ani întârziere? Calendarul de Advent (cuvântul vine din limba latină – adventus, și înseamnă venire) este cel care te ajută să ții socoteala zilelor rămase până la Crăciun – un loc în care vei găsi, zi de zi, până la Nașterea Domnului, câte o bucurie, o atenție, o bomboană, o scrisoare, un gând, o poveste etc. care să te apropie de sărbătoarea cea mai frumoasă din an. Sigur că există aplicații care să numere zilele până la Crăciun, dar eu le evit cât pot. 🙂
Deși Adventul există în biserică, din punctul de vedere al pregătirii spirituale, încă din secolele V-VI, tradiția calendarului de Advent este destul de recentă. Aceasta este, se pare, o moștenire de la germanii luterani, care au început să numere zilele până la Crăciun, an de an, încă din secolul al XIX-lea. Inițial, metodele erau simple: se scriau zilele, cu cretă, pe ușa casei sau se aprindea o lumânare în fiecare zi.
Astăzi, există sute de variante de calendare de Advent și tot atâtea variante de surprize care se pot ascunde în spatele fiecărui număr de la 1 la 24 (1-24 decembrie, când e Ajunul Crăciunului și ultima zi de Advent). Sunt oamenii care meșteresc singuri calendarele, dar și oameni care le cumpără gata făcute, din magazine online sau offline.
Pentru toți cei care încă nu au făcut Calendarul de Advent (și nici nu și-au cumpărat), am adunat aici câteva idei. Poate aveți chef și timp de a începe o astfel de tradiție. Eu știu sigur că azi și mâine voi sta și voi bricola un astfel de calendar. Și am să-l umplu cu mici bucurii – un biscuite de casă, o carte de colorat, un bilețel pentru el, o scrisoare pentru băieți, un îndemn la o plimbare, idei de activități în trei patru, o invitație la o cafea într-un loc în care nu am mai fost, două bilete la film și încă 16 bucurii care să ne facă mai frumoasă așteptarea Crăciunului.
Pentru inspirație, deci, vă las mai jos câteva sugestii de calendare.
Detalii aici.
Detalii aici.
Detalii aici.
Deatalii aici.
UPDATE 2018:
Și mai multe variante, unele chiar simple, mai jos:
Anul acesta, voi merge pe o variantă simplă: pungi din hârtie de culoare natur, atârnate de-o ață decorată cu brad. Mi-am pus în cap să adun materialele în acest weekend, să strâng ideile pentru micile daruri – unul pentru fiecare, inclusiv pentru mine 🙂 – și să-l termin până pe 30. Dacă și reușesc, vi-l arăt. Dacă nu, măcar știți ce am vrut să fac. 🙂
Be happy & nice și faceți-vă timp pentru mici bucurii,
Oana
Leave a Reply