Cele mai frumoase trăiri. Pentru mine

Un articol care mi-a ajuns în cale de curând mi-a dat gândul de a scrie ceea ce veți citi mai departe: o listă cu cele mai frumoase trăiri, pentru mine. A fost un exercițiu tare bun, care s-a întins pe mai multe zile, și vă încurajez să îl faceți. Va trezi în voi niște amintiri frumoase, cu siguranță. Să-ți amintești din când în când ce îți bucură mintea și sufletul e recomandat, necesar și mai ales minunat.

Iată, deci, trăirile mele cele mai dragi (scrise în ordine aleatorie, cum mi-au venit prima dată în minte):

 1. Când plouă și te culcușești sub pătură, ții afară doar mâinile, iar mâinile țin o carte. Ai fereastra deschisă, nu ți-e frică de tunete, cartea îți place, vinul e bun, lângă tine un om citește din altă carte.
 2. Când găsești în sertar, sertarul în care altădată aveai multe dulciuri (dar nu mai cumperi, ca să nu le mănânci), un pătrățel de ciocolată. Un singur pătrățel de ciocolată, pe care ți-el milă să-l mesteci, așa că îl ții pe limbă până se topește.
 3. Când mergi în vacanță și uiți, intenționat, telefonul în cameră, la încărcat sau nici nu contează cum. Nu ai cu ce să faci selfi-uri, dar e ultimul lucru de care îți pasă. Ai cu tine ochii și inima, iar ochii și inima vor înregistra tot.
 4. Când revezi un prieten drag, după câteva luni de absență, și-l strângi în brațe tare, ca și cum ar fi ultima dată. Iar el te strânge și mai tare, te și doare aproape, dar mai ales te bucură.
 5. Când primești o floare, aparent fără motiv, fără vreo ocazie specială. Dar să știi că mereu există un motiv, iar cele care apar când nu e ziua ta, nici 8 Martie, sunt cele mai frumoase.
 6. Când mergi la mare și n-ai nevoie de ceas. Stai pe prosop și te uiți la mare și e ca și cum ai fi doar tu cu ea. Și e bine.
 7. Când nu îți spune nimic, dar te sărută apăsat, uneori pe obraz, alteori pe frunte, și știi că sărutul acela face cât o mie de cuvinte mari.
 8. Când mergi la bunici și dai o fugă prin grădină, vezi pomii din care mâncai fructe (nespălate) când erai în vacanță, simți cu picioarele goale pământul din grădina cu viță-de-vie, bei apă de la fântână, direct din găleată.
 9. Când îți suni părinții, de ziua lor sau în orice altă zi, le spui “Săru-mâna” și ei îți răspund, negreșit, cu “Să trăiești”. Și știi că răspunsul lor înseamnă, de multe ori, dacă nu mereu, “Și eu te iubesc”.
 10. Când un pui de om te strigă “mama” pentru prima dată. Și când te strigă “ma-ma, ma-ma” de o mie de ori pe zi. În principiu, de câte ori cineva te strigă “ma-ma” ca și cum ai fi singura mamă de pe lume.
 11. Când îți iese o tocăniță bună. Atât de bună că, până o pui în farfurie, mănânci din oală direct.
 12. Când înmuguresc primii copaci din grădinile de la bloc. Când îți ies în cale, în primele zile de primăvară, cei dintâi boboci. Îți vine să-i mângâi și chiar o faci și știi că oricine te-ar vedea îți înțelege bucuria. Sau ar trebui.
 13. Când deschizi ochii și vezi că e lângă tine din nou. Ba se oferă să facă și cafea.
 14. Când te sună cineva doar ca să vadă ce faci. Chiar să vadă ce faci.
 15. Când deschizi ochii după o operație grea și vezi o față zâmbitoare. Știi că totul e bine și, mai ales după ce persoana din fața ta îți vorbești, îți dai seama că nu ești în Rai, ci încă pe Pământ.
 16. Când îți iese ceva așa cum ai plănuit.
 17. Când te plimbi în parc singură și ești atentă la lume.
 18. Când dansezi în ploaie. Sau măcar calci în bălți.
 19. Când vezi curcubeul și doar te bucuri (oricum l-a pus deja toată lumea pe Facebook, nu mai e nevoie să-i faci poză).
 20. Când primești pe telefon o poză-vedere de la cineva care, în vacanță, se gândește și la tine.
 21. Când asculți o melodie pe repeat și dansezi în casă în chiloți și-n maiou, ca și cum nimeni nu te vede. Și chiar nu te vede nimeni.
 22. Când ți se zâmbește fără motiv, când ți se răspunde la „Mulțumesc”, când ți se dă „Bună ziua” cu seninătate.
 23. Când mergi pe un drum de țară, pe jos, și oamenii te salută, se opresc să te întrebe de sănătate.
 24. Când mănânci turte coapte pe plită, turte fără brizbrizuri, din făină, apă, drojdie și un praf de sare. Turte goale și bune (atât de bune încât salivez când scriu asta).
 25. Când primești un dar, de ziua ta, de Crăciun, sau la altă ocazie specială. Un cadou care e așa cum trebuie să fie un cadou: o surpriză.
 26. Când râzi în hohote, singur sau cu alții laolaltă. Iar râsul acesta îți amintește că veselia vindecă orice gând negru.
 27. Când te bucuri de bucuria altcuiva, sincer și dezinteresat. Iar acel cineva nu e musai cineva cunoscut, din familie sau dintre prieteni. E cu adevărat o raritate să te poți bucura de bucuria unui necunoscut.
 28. Când afli că cineva bolnav s-a făcut bine. Și plângi, dar plângi de drag.
 29. Când ajungi la mare prima dată în an și nu vrei decât să te descalți mai repede.
 30. Când pleci din oraș fără bagaj, pe nepregătite.
 31. Când faci dulceață de nuci și e atât de bună încât o suni pe mama și-i spui că ți-a ieșit.
 32. Când îți aduci aminte ce bine era să fii mic, să nu ai rate, să nu ai griji. Și-ai vrea, măcar un pic, să fii mic din nou, măcar cât să te joci o tură în spatele blocului.
 33. Când joci Șotronul în parc, fiindcă ți-a ieșit în cale un șotron și doar nu puteai să-l ocolești.
 34. Când te uiți în oglindă și îți place ce vezi, deși nu ai pic de machiaj.
 35. Când îți miroase ca în copilărie: a cozonaci, a plăcinte, a portocale din alea bune, a fasole cu cârnați, a varză călită făcută la tuci, a ciocolată de casă, a ceai de mentă în cană de tablă, a mămăligă cu lapte dulce și un praf de sare, a ouă scrob și murături din beci.
 36. Când cineva îți ia fața între palme și te privește drept în ochi și tu știi precis că poți pleca la capătul lumii cu el și vei fi bine.
 37.  Când îți dai seama ce povești frumoase au oamenii din jurul tău, și alegi să le dai mai departe.
 38. Când faci o glumă bună și oamenii se bucură de ea și-i faci să râdă cum n-au mai râs de ceva timp.
 39. Când plivești iarba din grădină, cu mâinile goale, și cu mintea și mai goală de toate grijile care îți macină zilele. Rândurile de morcovi abia pliviți pot aduce multă împlinire dacă le dai voie.
 40. Când vezi un pui de găină în primele zile de viață sau un pui de rață, un vițel abia născut sau un mânz, un cățel sau un pisic.
 41. Când scrii de mână un mesaj pentru cineva drag. Și îl trimiți într-un plic, prin poștă, departe.
 42. Când te uiți la desene animate cu Sandy Bell sau alt personaj care îți plăcea când erai mic de tot.
 43. Când asculți melodia de la Teleenciclopedia sau Telecinemateca. 
 44. Când mergi la un festival cu ultimii bani pe care îi ai. Și, cât stai la festival, uiți că erau ultimii tăi bani și te bucuri.
 45. Când miroși florile de salcâm și apoi rupi una și o mănânci. Aproape că uitasei cum e.
 46. Când îți găsești liniștea într-o biserică ascunsă de lume, într-o zi oarecare, când, de regulă, bisericile sunt goale de oameni.
 47. Când iei prima gură de apă după câteva ore de arșiță. Și prima gură de cafea după o noapte în care ai dormit ca un prunc. Și prima gură de vin după o zi grea la birou.
 48. (apropo de vin) Când bei vin abia scos din butoi, rece, de la beci, la țară.
 49. Când te plimbi printr-un câmp de maci și ți se pare că-i vis.
 50. Când mănânci prima dată în an porumb fiert, presărat cu sare. Sau copt pe jar.
 51. Când vizitezi un loc drag din copilărie și ți se pare, deodată, că ești mult mai mare decât credeai: trebuie să apleci capul ca să intri pe ușă, camera aproape că nu te încape, patul în care dormeai și masa la care scriai ți se par ca de păpuși, păpușile cu care te jucai ți se par prea mici, deși altădată erau cât tine.
 52. Când te uiți la fotografii vechi, fotografii printate și aranjate în albume.
 53. Când un copil te roagă să îi desenez o mașină, un câine, o oaie și o faci, chiar dacă știi că nu ai talent la desen. Iar la final, deși n-ai fi crezut, mașina, câinele, oaia sunt ușor recunoscute.
 54. Când ții mâna unui copil și o ghidezi să scrie primele cuvinte. Și îți aduci aminte că și mâna ta a fost ghidată, la rându-i, de altcineva, prima dată.
 55. Când faci bagajul de vacanță și pui în el trei cărți pentru care așteptai să ai timp.
 56. Când cineva îți face un compliment și tu răspunzi cu Mulțumesc și chiar simți că acele vorbe sunt adevărul și numai adevărul.
 57. Când știi că însemni ceva pentru el și-ți spune asta când tu tai roșiile în salată.
 58. Când te trezești și primul gând e să zâmbești, nu „Vaaai, câte am de făcut și nu am nici un chef, mai ales că e luni”.
 59. Când devii mamă și îl ții prima dată în brațe, îl privești și știi că de acum încolo bucuria lui depinde în primul rând de tine.
 60. Când simți miros de flori de tei, sau de iasomie, sau de Mâna Maicii Domnului (și nu ai alergie 🙂 ).
 61. Când găsești puterea de a o lua de la zero, deși ți se pare că e cel mai greu lucru pe care a trebuit să-l faci vreodată. Dar îl faci, și te rogi să poți, și apoi îți dai seama că nu e chiar atât de greu pe cât credeai.
 62. Când te bagi la somn și îți dai seama că ziua nu a trecut în zadar , ba chiar din contră.

Și las lista deschisă, ca să pot să mă întorc mereu aici, de fiecare dată când voi simți că mai am încă un motiv de bucurie, trecută sau viitoare. 🙂

Pentru tine care sunt cele mai frumoase trăriri? 🙂

Articolul care m-a inspirat poate fi citit aici.

Foto: arhiva personală – câmp de maci de la Bârlad, de la mine de acasă 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!