Cum mi-am petrecut detoxul financiar

S-a făcut o lună de când am intrat la detox financiar. Și nu am murit, nici nu am fost mai nefericită (fiindcă nu ne-am refuzat micile plăceri și nici nu am transformat această experiență într-o corvoadă). Ce este cel mai important, la finalul unei luni de detox financiar, este că nu vreau (nu vrem) să mă opresc (să ne oprim) aici.

De la început voi preciza, însă, că momentul în care am decis să fiu mai atentă la ce consumăm & pe ce dăm banii & să facem economii a venit pe un teren fertil: se fac deja doi ani de când am reușit, după lupte lungi și grele, să fiu mai calculată decât eram înainte de a avea copiii (și infinit mai calculată decât atunci când eram studentă cu salariu foarte bun în presă). Deci, schimbarea a fost mare, dar nu dramatică, de aici și faptul că planurile de a fi mai calculați nu ne-au frustrat.

 

Mi se pare benefic ca, din când în când, să pui pe hârtie (sau într-un tabel) cheltuielile, să vezi pe ce se duc cel mai des banii, să vezi ce te costă cel mai mult într-o lună, de unde ai putea economisi, în caz că va fi vreodată nevoie. Pe noi ne-a ajutat enorm să facem asta: am aflat că banii de cafea, de exemplu, acoperă o chirie pentru un spațiu de care am avea nevoie (dar despre care credeam că nu ni-l permitem).

 

Așa cum am anunțat de la început, nu ne-am propus să ne schimbăm lumea, nici să renunțăm la toate ritualurile care ne aduc bucurie, nici să ne închidem în casă ca să nu mai cheltuim, nici să punem în conturi bani pe care nu ne permitem să-i economisim. Ci ne-am propus doar să fim mai cumpătați. Cumpătarea, dacă nu ai moștenit-o prin naștere – și noi, eu și soțul meu, nu am moștenit-o –, o înveți. Desigur, dacă vrei și dacă crezi că îți folosește. Ne-am propus, deci, pe scurt, doar să vedem, pe pielea și pe cardurile noastre, ce înseamnă cumpătarea.

 

Deci, #CeAmÎnvățat, #CeAmReușit și #CeUrmează.

 

Ce am învățat

Am învățat că ții evidența, eventual, în scris, a banilor câștigați și a modului în care îi cheltuiești. Lucrând în regim de freelancing, uneori ne trezeam că nu știm câți bani câștigăm într-o lună. Acum am aflat și ne-am dat seama, încă o dată, că ne e bine așa, muncind pentru noi, fără program fix și mers la birou (dar asta e altă discuție). Și că merită.

Tabelul pe care l-am completat zilnic, în ultima lună, ne-a arătat exact câți bani cheltuim pe mâncare, facturi & chestiuni administrative, haine, jucării, ritualuri personale & mici plăceri.

Pe jucării nu am cheltuit decât 20 de lei, căci am avut nevoie doar de niște baloane de săpun, pentru joaca în parc; în rest, băieții au deja prea multe jucării, cu care oricum nu se joacă.

Pe haine am cheltuit cel mai puțin, iar asta se întâmplă din două motive: 1. băieților nu le cumpărăm decât foarte rar haine de care nu au nevoie, 2. eu vând hainele vechi prin Garderoba Infinită și așa am buget de noi achiziții.

Și pe mâncare cheltuim puțin, chiar foarte puțini comparativ cu niște prieteni care au un singur copil. Frigiderul nostru nu e niciodată burdușit cu mâncare, nu cumpărăm niciodată mai mult decât avem nevoie, facem cumpărăturile online, în funcție de ce vrem să gătim, iar asta ne ajută să nu risipim mâncarea, stabilim săptămânal ce am vrea să mâncăm și gătim mult acasă (desigur că există și zile în care nu avem chef și comandăm, poate, o pizza, și e normal să existe).

Am mai învățat că a face cumpărături o dată pe săptămână e mult mai ieftin decât a cumpăra zilnic, că a-ți face un plan de economii nu te omoară, ci te face mai puternic, că a ști câți bani cheltuiești în fiecare săptămână nu te face fraier, ba din contră.

 

Ce am reușit

Mai mult decât ne-am propus.

Ne-a intrat în obicei de a stabili în fiecare săptămână ce vrem să mâncăm săptămâna viitoare, așa încât în weekend să comandăm ce avem nevoie pentru a avea mereu la îndemână ce ne trebuie pentru a găti.

Ne-am obișnuit deja să cumpărăm alimentele online, plătind 20 de lei transportul, dar economisind undeva la două ore. Plătim, de fapt, 20 de lei pentru un timp pe care îl valorificăm altfel. De exemplu, în două ore, eu pot scrie două texte, sau pot merge în parc cu băieții, sau pot să mă bucur de o întâlnire cu prietenele din facultate, sau merg la un spectacol, sau pot citi o carte.

Ne-am obișnuit să ne organizăm timpul pe care îl petrecem gătind. Gătim mereu rapid, alegem rețete care nu necesită nici multe ingrediente, nici multe operațiuni și mai ales nici mult timp. Dar asta ni se potrivește fiindcă noi mâncăm foarte simplu și doar un singur fel la o masă.

Am reușit să le deschidem conturi de economii băieților. În sfârșit. Și deja am făcut și primele depuneri în aceste conturi. Banii vor fi pentru studii. Sau pentru ce vor vrea ei, o vacanță sau o altă experiență.

Am reușit să ne facem un plan pentru toamnă. Și, cel mai probabil, vom avea un atelier dedicat lumânărilor Cup & Candle. Secretul e să ne ținem de plan.

Dincolo de toate, am reușit să apreciem mai mult ce avem. Doar când pui pe hârtie ce câștigi ești conștient cât de recunoscător trebuie să fii pentru că poți munci, ai ce munci și câștigi destul de bine încât să nu-ți să-ți faci griji pentru mâine. Știu că nu pare, dar acest lucru nu e valabil pentru toată lumea, mereu. De aceea spun că ar trebui să fim mai recunoscători.

 

Ce urmează

Ca la orice final de detox, și la cel financiar e important ca, după ce obții niște rezultate care te satisfac, să nu renunți la obiceiurile care îți fac bine. Sigur că poți să regândești ritmul, dar să nu renunți de tot la ceva ce îți face bine.

Nu spun aici că ne-am propus să completăm, zi de zi, în fiecare zi a vieții noastre, un tabel de cheltuieli. Dar spun că vom încerca și pe viitor să fim atenți cât și cum cheltuim. Când ești conștient cât de repede se duc banii, ești mult mai atent la ei.

Nu ne-am propus să scoatem din program toate cafelele noastre, căci e un ritual care ne aduce bucurie, dar cine spune că nu ne va plăcea mai mult să bem cafeaua în atelierul nostru? Poate că merită să facem un efort pentru asta.

Nu știu dacă vom reuși mereu să fim cumpătați toată viața, dar știu că, odată ce am încercat și nu am murit din asta, vom putea duce și zile mai grele, dacă vor veni vreodată.

 

***

Mi-ar plăcea să știu, dacă vreodată veți începe să fiți mai atenți la cheltuielile lunare, cum faceți. Cred că fiecare are o abordare diferită în ceea ce privește banii și cheltuirea lor și cred că putem învăța unii de la alții.

Dacă vreți să vedeți care e relația voastră cu banii, puteți să vă faceți un test simplu, AICI. Eu am făcut testul luna trecută, și a reieșit că înclin spre Gurmand. Acum, cu noile bune obiceiuri, a reieșit că sunt Cumpătat. 🙂

Pe moneybistro.ro găsiți mai multe aperitive financiare, care, vă garantez, pot servi drept inspirație pentru o mai bună relație cu finanțele.

 

 

***Raiffeisen Bank a lansat anul trecut o platformă online dedicată educației financiare – Money Bistro. Aici poți afla tot felul de informații despre cum să ai o viață (mai) sănătoasă din punct de vedere financiar. 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!