Despre furt numai de bine. Scrisoare pentru Stefana

 

Draga Stefana,

 

Iti multumesc si ma bucur ca iti place ideea lumanarilor handmade, din ceara de soia, turnate in portelan de colectie. Si mie mi-a placut, de aceea am creat povestea, impreuna cu sotul meu, in urma cu trei ani. De atunci, am turnat sute de lumanari in cesti din portelan – cumparate din boutique-uri vintage din tara si din strainatate. Ma bucur ca ti-a placut si ideea aceasta, de a da o noua viata cestilor descoperite prin targurile de antichitati sau pe la colectionari.

 

Stii, Stefana, noi, eu si sotul meu, am inceput proiectul acesta dupa ce trei luni ne-am gandit daca chiar e o idee buna, daca lumea ar aprecia asa ceva, iar alte trei luni (si mai bine) am facut teste ca sa fim siguri ca functioneaza (daca nu se sparge ceasca, daca arde lumanarea, daca rezista portelanul, daca e bun fitilul etc.). Ca idee, primele lumanari nici nu au ars si habar nu aveam, ce gresim. Ma bucur ca tu nu ai mai trecut prin asta, ca ai ars etapele si ai ajuns fix la momentul in care ai stiut ca e o idee buna si ai trecut direct la treaba.

Primele lumanari noi le-am facut din cateva economii. Sper ca tie ti-a fost mai usor si ai avut o suma mai mare de investit deodata. Ar fi fost si pacat sa taraganezi totul cand stiai cat de mult apreciaza oamenii lumanarile in cesti. Mai ales daca se numesc Cup & Candle.

 

M-am bucurat, draga Stefana, sa aflu ca dintre toate tipurile de ceara vegetala, ti s-a parut cel mai potrivit sa folosesti ceara de soia. Evident, sunt convinsa ca e o simpla coincidenta. Lumanari handmade din ceara de soia turnate in portelan vintage de colectie, care se numesc Cup&Candle, mai fac doar eu, dar oamenii pot gandi uneori la indigo.

Pot gandi si pot scrie identic. Am navigat pe blogul tau si pe pagina de Facebook si mi-am recitit textele. M-am simtit flatata sa descopar ca nu numai ideea ti-a mers la inima, ci si prezentarea. Am citit prezentarile tuturor lumanarilor pe care le-ai postat si am descoperit ca scrii exact ca mine. Dar EXACT! Ar fi fost frumos sa inlocuiesti cu sinonime (macar partiale) sau sa schimbi frazarea sau macar sa pui alte hastaguri, dar ce rost avea? Iti multumesc ca m-ai studiat cu atata atentie si ca ti-am placut. E o onoare.

 

Inainte de a scrie, am mai dat o raita pe Facebook la tine. Am mai descoperit ceva, iar asta m-a bucurat cel mai tare. Nu numai ca ti-a placut ideea proiectului si modul de prezentare a lumanarilor in cesti, dar ti s-a parut o idee excelenta chiar si numele. CUP & CANDLE. Ai facut chiar si etichete cu numele asta (am salvat dovada de pe blogul tau, chiar daca acum ai sters; ah, si vezi ca pe Facebook ai cel putin 10 imagini in care folosesti numele brandului meu, le-am salvat si pe acestea). Draga Stefana, sa stii insa ca aici nu m-ai copiat pe mine. Numele asta nu-mi apartine. Ii apartine sotului meu, care a venit cu ideea asta intr-o seara de iunie, cand eram in parc. Era in iunie 2013, cand tu probabil nu stiai ca urmeaza sa ai aceeasi revelatie peste trei ani.

 

Draga Stefana, sa stii ca eu nu plang dupa clientii tai. Ai fi putut, Stefana, daca tot ti-a placut ideea atat de mult, sa vii sa facem o colaborare: tu puneai aranjamentele florale, eu completam cadoul cu un Cup & Candle. Dar nu ai facut-o. Pot sa inteleg asta. Insa nu pot sa inteleg cam ce fel de om sa fii sa copiezi totul – TOTUL –, fara nicio urma de remuscare. Ba chiar sa mai si scrii, citez, „Cup & Candle un nou proiect handmade by Stefana…”

Dar nu sunt suparata pe tine, Stefana. Cumva, nu stiu cum, am in cap mai multe idei decat pot duce. Tu ar trebui insa sa fii suparata. Si nu pe mine, ca te-am descoperit (c-asa e lumea asta, mica, ba chiar mai mica de cand exista Facebook) si scriu toate aceste lucruri, ci pe TINE. Ca furi si ca minti. Si nu, afacerea ta NU „este un hobby nascut din dragoste pentru flori, zambete si iubire.” Este nascut din furt si din minciuna.

 

*Stefana este un om care exista si care are un business cu fani si cu clienti. Nu o urasc pe Stefana, ca-i pacat mai mare decat furtul si minciuna; dar cred ca, uneori, trebuie sa vorbim si despre astfel de oameni, sa ne amintim ca exista pentru a nu fi si noi ca ei.

Numele Stefanei poate fi inlocuit cu multe alte nume, fiindca – mai ales in ultima vreme – observ o avalansa de oameni care nu pot sa mai gandeasca ceva cu propria minte, ci iau totul de-a gata si copiaza la punct si virgula. In tara in care plagiatul dovedit nu e o rusine, in tara in care premierul care plagiaza nu pierde, ci castiga increderea populatiei, in tara in care ies doctori in stiinte pe banda rulanta, fara sa stie macar cum sa citeze sursele intr-o lucrare de doctorat, nu stiu de ce ma mir. Nu ma mir, dar ii blamez.

Stefana si oamenii ca ea copiaza fara rusine – din pacate, asta e cuvantul – si fara parere de rau. Isi cladesc afacerea pe minciuna si pe un fundament subred. Iar asta, pe termen lung, nu da roade.

 

**M-am gandit mult daca sa scriu sau nu acest text. Nu ma astept sa schimbe ceva, nu ma astept ca Stefana sa abandoneze aceasta idee frumoasa, a lumanarilor in cesti, nu ma astept ca oamenii sa nu mai cumpere de la ea, nu ma astept ca ea sa nu-mi mai foloseasca expresiile, insa ma astept ca ea sa-si puna macar o secunda problema daca a procedat corect. Poate ei i se pare ca nu a gresit cu nimic.

Am scris textul fiindca imi doresc ca Stefana sa nu mai fure, ci sa-si propuna sa faca ceva de capul ei. Abia atunci va simti ce insemna bucuria lucrului facut din pasiune, cu ideile si munca personale.

 

***
Cup & Candle este un proiect care imi partine, inceput in 2013, de mine si de sotul meu, si spune o poveste despre lumanari handmade din ceara de soia non-toxica, turnate in portelanuri vintage de colectie recuperate din targuri de antichitati si de la colectionari. Cup & Candle este un brand romanesc autentic, pe care l-am creat impreuna cu sotul meu, iar eu, Oana Botezatu, sunt cea care il semneaza.

 

 

 

PS: Dovezi ca Stefana m-a furat gasiti mai jos. Pun doar trei imagini, dar am salvat mult mai multe de pe pagina ei de Facebook. 🙂

Stefana Buculac a furat proiectul Cup&Candle semnat Oana Botezatu (1) Stefana Buculac a furat proiectul Cup&Candle semnat Oana Botezatu (2) Stefana Buculac a furat proiectul Cup&Candle semnat Oana Botezatu (3)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!